ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

Επικοινωνιακή ακροβασία Τσίπρα μεταξύ προανακριτικής και εξεταστικής για την Novartis

09/02/18 • 08:14 | UPD 09/02/18 • 08:16

Συσκέψεις επί συσκέψεων στο πρωθυπουργικό επιτελείο, µε βασικό αντικείµενο τη νοµική στοιχειοθέτηση πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής της υπόθεσης Novartis, καθώς κάθε άλλο σενάριο προκαλεί έντονο προβληµατισµό στο Μαξίµου που σήκωσε από την αρχή την υπόθεση.

Eγκυρες πληροφορίες ανέφεραν ότι στη χθεσινή σύσκεψη που εκ νέου συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας θα κατέληγε σε αποφάσεις για τα επόµενα βήµατα της κυβέρνησης στην πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση του θέµατος.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει σταλεί ήδη µήνυµα να σταµατήσουν οι στοµφώδεις δηλώσεις από κυβερνητικά και κοµµατικά στελέχη για την υπόθεση Novartis, ενώ αναµένεται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ που είχε προαναγγελθεί για χθες, αλλά αναβλήθηκε.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι όπως και προχθές, έτσι και χθες στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός στο Μαξίµου διατυπώθηκαν προβληµατισµοί για τη συνέχεια της υπόθεσης αλλά και τους ως τώρα κυβερνητικούς χειρισµούς, µε τους περισσότερους να τάσσονται υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής, προκειµένου η υπόθεση να κλιµακωθεί, να µην «κάνει κοιλιά», ακόµα και αν χρειαστεί – λόγω παραγραφής αδικηµάτων – η αναποµπή του φακέλου στην Εισαγγελία.

Σύνδεση µε ΚΕΕΛΠΝΟ Σύµφωνα µε άλλες πληροφορίες, κυβερνητικά στελέχη έχουν προτείνει, αν υπάρξουν δυσκολίες στην κλιµάκωση της υπόθεσης, η δικογραφία της Novartis να συνδεθεί µε την υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ στο πλαίσιο των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία που είναι σε εξέλιξη. Μετά από τουλάχιστον δύο συσκέψεις του κυβερνητικού επιτελείου που έχουν ανακοινωθεί και πολλών άλλων που δεν έχουν γίνει γνωστές, είναι φανερό ότι η πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης Novartis αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση και δεν προσφέρεται για πανηγυρισµούς, όπως στην αρχή.

Προβληµατισµός υπάρχει στο Μαξίµου και από τη δυναµική αντίδραση των εµπλεκοµένων προσώπων όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαµαράς, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας κ.ά., που αυξάνουν την πίεση για την κυβέρνηση να φανεί στην κοινή γνώµη ότι η υπόθεση Novartis προχωρά.

Η χθεσινή διαρροή του Μαξίµου ότι τα «περί πολωνοποίησης της πολιτικής ζωής» ή τα περί «εξόντωσης» που λέγονται από την αντιπολίτευση αλλά και από τον διοικητή της ΤτΕ κ. Στουρνάρα αποσκοπούν στον εκφοβισµό της ∆ικαιοσύνης, εκπέµπει περισσότερο προβληµατισµό και ανησυχία και λιγότερη ηρεµία και σιγουριά για τα µελλούµενα.

Σε αυτό το πλαίσιο και µετά από τη χθεσινή σύσκεψη κυβερνητικοί παράγοντες διαµηνύουν ότι η υπόθεση Novartis δεν θα φύγει από το κέντρο του κάδρου, ελπίζοντας ότι εφόσον τα όσα ισχυρίζονται αποκαλυφθούν, τότε η υπόθεση µπορεί να εξελιχθεί σε καταλύτη εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό. Θέµα χρόνου Το δίληµµα «εξεταστική ή προανακριτική» είναι υπαρκτό για την κυβέρνηση και έχει να κάνει µε τον χρόνο.

Η σύσταση προανακριτικής επιτροπής είναι βασική επιλογή επειδή τα πράγµατα θα εξελιχθούν σε πυκνό χρόνο, κάτι που επιδιώκει η κυβέρνηση για πολιτικούς λόγους, έχοντας το ρίσκο η υπόθεση να γυρίσει µπούµερανγκ.

Από την άλλη πλευρά, η σύσταση εξεταστικής επιτροπής οδηγεί σε πολύµηνη διερεύνηση µε απρόβλεπτο αποτέλεσµα, καθώς η συνεχής δηµοσιότητα θα δώσει την ευκαιρία στους εµπλεκόµενους να αναπτύξουν επιχειρήµατα σε ζωντανή σύνδεση και να πρωταγωνιστήσουν σε σφοδρές αντιπαραθέσεις µε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, όπως έγινε σε προηγούµενες εξεταστικές επιτροπές που το πολιτικό αλλά και το επικοινωνιακό αποτέλεσµα για την κυβέρνηση δεν ήταν το επιδιωκόµενο.

Γιάννης Καμπουράκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου