απαράδεκτος ο νόμος Παρασκευόπουλου

Μητσοτάκης: Αδιανόητες οι άδειες σε Κουφοντίνα

08/02/18 • 19:03 | UPD 08/02/18 • 19:08

«Οι άδειες στον Κουφοντίνα, για τη Νέα Δημοκρατία και εμένα προσωπικά είναι αδιανόητες. Όχι μόνο γιατί δεν έχει δείξει την παραμικρή μεταμέλεια για τις εν ψυχρώ δολοφονίες του, αλλά και γιατί παραμένει ο ιδεολογικός καθοδηγητής μιας νέας γενιάς τρομοκρατών», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι άδειες στον Κουφοντίνα, για τη Νέα Δημοκρατία και εμένα προσωπικά είναι αδιανόητες. Όχι μόνο γιατί δεν έχει δείξει την παραμικρή μεταμέλεια για τις εν ψυχρώ δολοφονίες του, αλλά και γιατί παραμένει ο ιδεολογικός καθοδηγητής μιας νέας γενιάς τρομοκρατών», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθυμίζει ότι «η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τον απαράδεκτο νόμο Παρασκευόπουλου επέτρεψε την αθρόα αποφυλάκιση σκληρών ποινικών, και άλλαξε ταυτόχρονα τη διάταξη για τις άδειες προς όφελος ακόμη και των τρομοκρατών».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε τη δέσμευσή του: «Μια από τις πρώτες αποφάσεις της επόμενης κυβέρνησης θα είναι η πλήρης κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου. Η Δημοκρατία δεν εκδικείται, αλλά οφείλει να αμύνεται απέναντι σε όσους την υπονομεύουν. Η ανοχή απέναντί τους οφείλει και θα είναι μηδενική. Με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας και των οικογενειών τους λέμε ΩΣ ΕΔΩ».

Τι είπε ο Κουφοντίνας για να παίρνει άδειες από την φυλακή

Η οικογένειά του και η… μελισσοκομία ήταν οι δύο βασικοί λόγοι που επικαλέστηκε στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο ο Δημήτρης Κουφοντίνας, πείθοντας τα τρία μέλη του, ανάμεσά τους και έναν εισαγγελικό λειτουργό, ότι θα πρέπει να παίρνει άδειες.

Αν και στο παρελθόν καμία αντίστοιχη αίτησή του δεν είχε γίνει δεκτή από το αρμόδιο συμβούλιο, το τελευταίο που συνεδρίασε είχε διαφορετική άποψη. Ετσι από ύποπτος «τέλεσης αξιόποινων πράξεων» ή «τέλεσης φυγής», το αρμόδιο συμβούλιο έκρινε πως το «πιστόλι» της «17Ν»,  καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις για να παίρνει άδειες.

Οπως ο ίδιος υποστήριξε αυτό το χρονικό διάστημα θα αξιοποιηθεί «για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά μου» και για «να επανασυστήσω τη μελισσουργική μονάδα που είχα».

Αντίθετα, στο παρελθόν, δίχως να έχει επέλθει κάποια συνταρακτική αλλαγή σε σχέση με το σήμερα, οι ίδιες θέσεις του δεν κάλυπταν τους αρμόδιους για αδειοδοτήσεις, αφού οι απορρίψεις αιτημάτων του γίνονταν με το σκεπτικό ότι «δεν παρέχει εχέγγυα καλής χρήσης της άδειας» είτε «ουδόλως έχει διαφοροποιηθεί το συνειδησιακό του υπόβαθρο».

Σύμφωνα με την απόφαση ο Δημήτρης Κουφοντίνας θα βγει για δύο ημέρες από τη φυλακή αύριο το πρωί στις 9 και θα επιστρέψει σε δύο ημέρες.Είναι η δεύτερη φορά που ο εκτελεστής της «17 Νοέμβρη», που εκτίει ποινή 16 φορές ισόβια για την εγκληματική δράση της οργάνωσης , λαμβάνει άδεια από τις φυλακές.

Η αντίδραση της οικογένειας Μπακογιάννη

«Οι οικογένειες των θυμάτων δεν θα ξεχάσουμε ποτέ και ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνοι», γράφει η Ντόρα Μπακογιάννη  στο twitter σχολιάζοντας τη νέα άδεια που θα πάρει ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

H κυρία Μπακογιάννη της οποίας ο σύζυγος  Παύλος δολοφονήθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη στις 29 Σεπτεμβρίου 1989, έξω από το γραφείο του στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου ανάφερε: «Ο Δ. Κουφοντίνας για δεύτερη φορά βγαίνει αύριο από τη φυλακή.  Όσες φορές και αν βγει η ελληνική κοινωνία και το περί δικαίου αίσθημα θα συνεχίσει να προσβάλλεται βάναυσα. Οι οικογένειες των θυμάτων δεν θα ξεχάσουμε ποτέ και ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνοι». 

Ο Κώστας Μπακογιάννης ανέβασε μια φωτογραφία στο Facebook όπου είναι εκείνος, η μητέρα του, Ντόρα Μπακογιάννη, ο αείμνηστος πατέρας του Παύλος Μπακογιάνης και η αδερφή του Αλεξία. Και έγραψε: «Εμείς κρατάμε αυτό που μας άφησε. Και ναι, έχουμε κερδίσει».

Πρώτη φορά ήταν η άδεια προ διμήνου προκαλώντας, τότε, θύελλα αντιδράσεων από συγγενείς θυμάτων αλλά και τις πρεσβείες χωρών, πολίτες των οποίων υπήρξαν θύματα της τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως οι πρεσβείες του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Πριν από λίγες ημέρες ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ είχε εκφράσει τη δυσαρέσκεια των Ηνωμένων Πολιτειών για τη 48ωρη άδεια που είχε χορηγηθεί στο Δημήτρη Κουφοντίνα το Νοέμβριο.

Στη συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ είπε πως «θεωρήσαμε ότι η άδεια που δόθηκε στον κ. Κουφοντίνα ήταν βαθύτατα προσβλητική στη μνήμη των θυμάτων».

Ο κ. Πάιατ είχε διευκρινίσει πως «σεβόμαστε την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Δικαιοσύνης», πρόσθερσε όμως με νόημα ότι «ελπίζουμε ότι αυτοί που αποφασίζουν γι’ αυτά τα θέματα θα λάβουν υπόψη τα συναισθήματα των θυμάτων αυτών των εγκλημάτων».