Ολες οι εξελίξεις

Πολιτικό θρίλερ με τη Novartis: Η δικογραφία, οι πολιτικές κόντρες και τα ερωτήματα

07/02/18 • 21:59 | UPD 07/02/18 • 22:01

Η υπόθεση Novartis συνεχίζει να είναι το πρώτο θέμα στην πολιτική επικαιρότητα.

Τα πρώτα στοιχεία από την δικογραφία έχουν αρχίσει να βγαίνουν προς τα έξω προκαλώντας ερωτηματικά καθώς οι αντιφάσεις και οι εικασίες χωρίς αποδείξεις είναι ηλίου πολλές.

Φυσικά η πολιτική κόντρα έχει κορυφωθεί καθώς η κυβέρνηση από την μία πλευρά δια στόματος Πολάκη μιλάει για μάρτυρες που είναι γνωστοί ενώ δεν θα έπρεπε και από την άλλη έρχεται ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής να διαψεύδει τον συνάδελφό του.

Μητσοτάκης: Η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να φοράει κουκούλα

Επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης χρεώνει στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μακροσκελή δήλωσή του για την υπόθεση Novartis και κατηγορεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι είναι επικίνδυνος για τη δημοκρατική νομιμότητα και την ανεξαρτησία των θεσμών. 

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι:

«η κυβέρνηση επιδιώκει να απροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το τέταρτο μνημόνιο και τα νέα μέτρα που έχει ήδη υπογράψει. Από την καθημερινή ζωή των πολιτών, που κάθε μέρα γίνεται δυσκολότερη. Από τις υποχωρήσεις της στα εθνικά θέματα και ιδίως τους χειρισμούς στο σκοπιανό ζήτημα, που αποδοκιμάζονται πια από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων.

Προσπαθεί να διασωθεί με το μόνο που ξέρει να κάνει καλά, να συκοφαντεί τους πολιτικούς της αντιπάλους και να διχάζει τους πολίτες, με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις που καταλύουν το κράτος δικαίου».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατηρεί ακόμη ότι «σε μια Δημοκρατία η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να φοράει κουκούλα απέναντι σε εκπροσώπους του ελληνικού λαού. Όλα να έρθουν στο φως. Αλλά χωρίς κουκούλες. Δεν πρόκειται να δεχθώ να συκοφαντείται μια ολόκληρη παράταξη, αλλά και να σύρεται στη λάσπη ο δημόσιος βίος της χώρας από τρεις κουκουλοφόρους χωρίς ονοματεπώνυμο. Που η κυβέρνηση, μάλιστα, παραδέχθηκε σήμερα ότι τους γνωρίζει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας είναι επικίνδυνος, όχι μόνο για την οικονομία και τα εθνικά θέματα, αλλά και την ίδια τη δημοκρατική νομιμότητα και την ανεξαρτησία των θεσμών. Σε μια Δημοκρατία καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει καθεστώς, ο ελληνικός λαός παραμένει κυρίαρχος και το Σύνταγμα είναι ασπίδα νομιμότητας και ομαλότητας.

Και όσοι μετέχουν σε αυτή τη βρώμικη επιχείρηση, να ξέρουν ότι θα λογοδοτήσουν σύντομα ενώπιον του ελληνικού λαού, αλλά και της ελληνικής δικαιοσύνης. Και, όπως μας έχει διδάξει η Ιστορία αυτού του τόπου, οι δημοκρατικοί θεσμοί είναι πολύ πιο ισχυροί από αυτούς που επιδιώκουν να τους υπονομεύσουν. Το κράτος δικαίου πάντα επιβάλλεται στο παρακράτος. Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί και αυτή τη φορά».

Η απάντηση του Μαξίμου

«Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί με την ανακοίνωσή του για το σκάνδαλο της Novartis να εκφοβίσει τους μάρτυρες, τους εισαγγελείς, τους δικαστικούς, και εν τέλει την ελληνική Δικαιοσύνη. Την οποία συνδέει με σκευωρίες και μεθόδους παρακράτους».

Τα παραπάνω λέει το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σχολιάζοντας τη δήλωση του Προέδρου της ΝΔ σχετικά με την υπόθεση Novartis.

«Αντιπαρερχόμαστε την εμφυλιοπολεμικού χαρακτήρα επίθεσή του στην κυβέρνηση. Δεν φταίει αυτός, τόσος είναι…» προσθέτει και σημειώνει:

«Απλώς θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι η εποχή του Γκοτζαμάνη έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η Δικαιοσύνη, όπως και η Δημοκρατία, ούτε εκβιάζεται, ούτε χειραγωγείται, ούτε πρόκειται να εγκαταλείψει την αναζήτηση της αλήθειας, από τον φόβο των αντιποίνων που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προαναγγέλλει.  Η αρχή ότι όλοι είναι αθώοι, μέχρις αποδείξεως του εναντίου ισχύει πάντα στην Ελλάδα. Αν κάποιοι επιμένουν να συμπεριφέρονται ως κλέφτες που φωνάζουν για να φοβηθεί ο νοικοκύρης, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να κάνουν τη θέση τους ακόμα πιο βαριά από τις βαλίτσες της Novartis».

Αποκαλύψεις για τις καταθέσεις

Νέα στοιχεία από τη δικογραφία για τη novartis βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας. Η γυναίκα μάρτυρας με τον κωδικό «Αικατερίνη Κελέση» στην κατάθεσή της, που δόθηκε στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, τονίζει τα εξής:

«Η Novartis διατηρούσε τουλάχιστον από το 2007 λογαριασμό επ’ ονόματι PHARMA AG σε ελβετική τράπεζα πιθανώς τη UBS. Από τον λογαριασμό αυτόν γίνονταν πληρωμές με την κωδική ονομασία τύπου Β, ήτοι πληρωμές προς Ελληνες γιατρούς για εν μέρει ή συνολικά εικονικά συμβόλαια, που αφορούσαν τυπικά ομιλίες σε συνέδρια κλπ, τα οποία κάλυπταν στην πραγματικότητα αμοιβές γιατρών για την προώθηση των φαρμάκων της εταιρείας.

Ο λογαριασμός αυτός κινείτο με εντολές της GRUBER SUSANNE, η οποία ήταν διευθύντρια στο τμήμα Mso της Novartis Ελλάς από το 2007 έως το 2011 αν θυμάμαι καλά. Σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας έπρεπε να συνυπογράφει και ο εκάστοτε brand μάνατζερ της εταιρείας. Ενδεικτικά για το φάρμακο GALVUS, μπραντ μάνατζερ ήταν ο κ. Τενεκίδης. Αναφέρω αυτό το όνομα επειδή το 2016 αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στο ξενοδοχείο Χίλτον Αθηνών, θεωρώντας ότι ο ίδιος θα αποτελούσε το εξιλαστήριο θύμα.

 Παράλληλα, η Novartis διατηρούσε ένα δεύτερο λογαριασμό, στον οποίο είχε το δικαίωμα υπογραφής και διαχείρισης των χρημάτων μέχρι του ποσού του 1. 000 000, ανά περίπτωση ο Φρουζής, ως αντιπρόεδρος αυτής. Από το λογαριασμό αυτό γινόταν ο χρηματισμός των πολιτικών προσώπων και των λοιπών αξιωματούχων στην Ελλάδα».

Ο 44χρονος, ο οποίος επιχείρησε να δώσει τέλος στη ζωή του πέφτοντας από τον 13ο όροφο του ξενοδοχείου Hilton στην Αθήνα, είναι μεγαλοστέλεχος της εταιρείας στα κεντρικά της στην Βασιλεία της Ελβετίας. Η απόπειρα αυτοκτονίας έγινε την Πρωτοχρονιά το απόγευμα. Η Αστυνομία ενημερώθηκε ότι ένας άνδρας απειλεί να δώσει τέλος στη ζωή του με μια βουτιά θανάτου από τον 13ο όροφο του Hilton.

Ο παρ’ ολίγον αυτόχειρας έλεγε στους αστυνομικούς ότι «δεν θα φορτώσουν σε εμένα όλα τα κακά της εταιρείας», όπως επίσης και ότι του «την έχουν στημένη» και φοβάται για τη ζωή του, αναφερόμενος προφανώς στο σκάνδαλο της εταιρείας Novartis.

Η κατάθεση του μάρτυρα Μάξιμου Σαράφη για τον Αβραμόπουλο

Η κατάθεση ενός εκ των προστατευμένων μαρτύρων του Μάξιμου Σαράφη για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Στην κατάθεση του ο προστατευόμενος μάρτυρας,  αρχικά αναφέρεται στην εταιρεία Novartis. Όπως αναφέρει, το 2008 επι υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου, έτρεχε το πρόγραμμα Παγκόσμιες Ημέρες Υγείας το οποίο εκπονούσε η εταιρεία επικοινωνίας, CIP συμφερόντων Κυριάκου Γριβέα, έπειτα από σχετική ανάθεση του υπουργείου Υγείας.

Ο μάρτυρας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στο εν λόγω πρόγραμμα, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Αναστάσιος Γκοτσόπουλος, με την έγκριση του Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Αλέξη Ζορμπά, ζητούσε υπέρογκες χορηγίες επικοινωνίας από τις φαρμακευτικές εταιρείες που δεν αντιστοιχούσαν στις πραγματικές υπηρεσίες που τους παρείχαν. Για παράδειγμα, η χορηγία μιας παγκόσμιας ημέρας υγείας έφτανε τις 50.000 ευρώ ανα εταιρεία. Η Novartis Ελλάς χορήγησε την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, με το ποσό των 50.000 ευρώ»

Ο μάρτυρας στην κατάθεσή του υποστηρίζει ότι τα χρήματα δόθηκαν για συγκεκριμένες υπηρεσίες που ουδέποτε έγιναν.

Ο Μάξιμος Σαράφης, αναφέρεται και στον Κωνταντίνο Φρουζή. Όπως λέει στην κατάθεσή του:

«Ο Φρουζής, τότε αντιπρόεδρος της Νοβάρτις Ελλάς, επικοινώνησε σε ανώτατα στελέχη της εταιρείας ότι ο λόγος που υπερτιμολογήθηκε το ποσό της χορηγίας, ήταν η εξασφάλιση ευνοϊκής μεταχείρισης της Νοβάρτις από τον κ. Αβραμόπουλο, τότε υπουργό Υγείας. Η εξυπηρέτηση αυτή, πραγματοποιήθηκε για την ταχύτερη έγκριση και υψηλότερη τιμολόγηση ογκολογικών φαρμάκων της εταιρείας όπως π.χ. το φάρμακο AFFINITOR. Επίσης, επι υπουργίας του υπήρξε στενή συνεργασία της Νοβάρτις και του υπουργείου μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ και του γενικού διευθυντή Παπαδημητρίου Θεόδωρου, που σε συνεργασία με τον Φρουζή διαχειρίστηκαν το ζήτημα της πανδημίας Η1Ν1. Η Νοβάρτις την περίοδο 2008 – 2009 είχε εμβόλια για το Η1Ν1 τα οποία παραγγέλθηκαν από το υπουργείο Υγείας, μετά την αναβάθμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ της πανδημίας στην μέγιστη βαθμίδα πέντε».

Και συνεχίζει: «Με τον ανωτέρω τρόπο, ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος, παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό (Κ. Καραμανλή) ο οποίος τελούσε εν αγνοία, να εξαγγείλει ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραγγείλει πανδημικά εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού της».

Άλλα λέει ο Κοντονής και άλλα ο Πολάκης

«Η κυβέρνηση φυσικά και δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis» υποστήριξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, «αδειάζοντας» τον Παύλο Πολάκη που είχε νωρίτερα υποστηρίξει ότι έχει γνώση της επαγγελματικής ταυτότητάς τους.

Μιλώντας στο βραδινό δελτίο του Star  και κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Πολάκη που υποστήριξε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι στελέχη της Novartis που «αποφάσισαν να μιλήσουν», ο κ. Κοντονής ανέφερε:

«Το καθεστώς των μαρτύρων το αποδίδει σε αυτούς μόνο η Δικαιοσύνη με συγκεκριμένες πράξεις. Επομένως κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει. Κανένας. Εάν υπάρχουν εικασίες σας λέω ότι μόνο στο επίπεδο αυτό μπορεί να κάνει κάποιος μία τοποθέτηση. Αλλά και πάλι τέτοιες τοποθετήσεις δεν βοηθάνε. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. Είναι αδύνατο».

Ερωτηθείς γιατί οι μάρτυρες έχουν τεθεί υπό προστασία, ο κ. Κοντονής απάντησε: «Είναι η νόμιμη διαδικασία, όπως τροποποιήθηκε το σχετικό άρθρο το 2014. Αυτοί που ρωτάνε είναι αυτοί που τροποποίησαν το σχετικό άρθρο του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Δεν είναι ανάγκη να έχουμε τρομοκρατικές ή εγκληματικές οργανώσεις, αλλά μπορεί να έχουμε ένα σοβαρό οικονομικό έγκλημα, όπου οι μάρτυρες θέλουν να μιλήσουν σε καθεστώς προστασίας.Να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να μιλήσει κα να μη μιλάμε για στημένες υποθέσεις» ,κατέληξε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

ΝΔ: Θεσμικά αδιανόητη η παραδοχή Πολάκη ότι γνωρίζει τους μάρτυρες για την Novartis

Για αθέμιτο δίαυλο επικοινωνίας της κυβέρνησης με δομές της Δικαιοσύνης κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, αναφερόμενη στη «δημόσια παραδοχή του Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη ότι γνωρίζει τους προστατευόμενους» την οποία το κόμμα χαρακτηρίζει θεσμικά αδιανόητη.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η αξιωματική αντιπολίτευση η παραδοχή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας «επιβεβαιώνει πλήρως ότι η κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό δημιουργήσει έναν αθέμιτο δίαυλο επικοινωνίας με δομές της Δικαιοσύνης, επιχειρώντας να στήσει μια πρωτοφανή σκευωρία».

Σύμφωνα με την Πειραιώς, «μετά τη δήλωση Πολάκη, η κυβέρνηση δεν έχει πλέον κανένα άλλοθι να προστατεύει τους τάχα ανώνυμους μάρτυρες. Οι τελευταίοι οφείλουν να καταθέσουν όσα ισχυρίζονται, χωρίς κουκούλες, στη Βουλή».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έδειξε πως γνωρίζει ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες καθώς είπε ότι πρόκειται για στελέχη της εταιρείας που τους έπιασαν για παράνομο πλουτισμό και «κελάηδησαν».

Ο κ. Πολάκης, όταν ρωτήθηκε πως γνωρίζει ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, είπε ότι είναι ενημερωμένος και προς επίρρωσιν των όσων είπε πρόσθεσε ότι είναι γιατρός.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος στον ΑΝΤ1, είναι γνωστό ότι και στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου συγγενείς του, οι οποίοι κατηγορούνταν και οι ίδιοι για χρηματισμό, ήταν εκείνοι οι οποίοι κατέθεσαν εναντίον του και έδωσαν στοιχεία στις αρχές.

Στις δηλώσεις Πολάκη αντέδρασε άμεσα ο Άδωνις Γεωργιάδης και μέσω Twitter ανέφερε πως δεν πρόκειται για ανώνυμους μάρτυρες αφού τους γνωρίζει η κυβέρνηση:

«Το ότι ο Πολάκης γνωρίζει ποιοι είναι οι «προστατευόμενοι» μάρτυρες αλλάζει τα πάντα. Δεν μπορούν πλέον να είναι ανώνυμοι, αφού τους γνωρίζει η Κυβέρνηση. Δεύτερον έχουν συμφέρον να καταγγείλουν, άρα δεν είναι νόμιμη η μαρτυρία τους. Τους έκαψε ο Παύλος».«Πώς ξέρει ο Πολάκης ότι είναι υπάλληλοι;»

Ο πρώην υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, μίλησε για στημένες καταθέσεις και ανέφερε ότι στη δικογραφία υπάρχει αναφορά σε βάρος του από μάρτυρα ο οποίος αναφέρει ότι «ο κ. Φρουζής έλαβε το ποσό των 120.000 ευρώ και ισχυρίστηκε ότι θα τα έδινε στον Μάριο Σαλμά», ο μάρτυρας μάλιστα φέρεται να αναφέρει ότι η «Novartis δεν ήταν ικανοποιημένη από τις μετέπειτα ενέργειες» του τότε υπουργού.

Ο κ. Σαλμάς λέει μάλιστα ότι η πρόκειται για μια κατάθεση που ελήφθη μόλις την περασμένη Κυριακή από τον μάρτυρα με ψευδώνυμο «Μάξιμος Σαράφης».

Όπως τόνισε ο πρώην υπουργός της ΝΔ στη δικογραφία δεν αναφέρεται εάν πρόκειται για υπάλληλο της Novartis και αναρωτήθηκε πως γνωρίζει ο κ. Πολάκης ότι είναι. Αυτό, όπως είπε δείχνει ότι πρόκειται για μια στημένη υπόθεση.

Αβραμόπουλος: Αλητήριοι μου έστησαν σκευωρία

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Δημήτρη Αβραμόπουλου για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση Novartis, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. 

«Σήμερα έλαβα γνώση της ατεκμηρίωτης και διάτρητης δικογραφίας . Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι πρόκειται για σκευωρία χωρίς προηγούμενο που σε καμία χώρα της Ε.Ε. δεν θα ευσταθούσε. Μόνο νοσηρά μυαλά θα μπορούσαν να την εμπνευστούν» τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος σχετικά με την υπόθεση Novartis.

O κ. Αβραμόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, αναφέρθηκε σε όσα υποστηρίζει ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες για μίζες που δόθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού που αφορούσε στον μοριακό έλεγχο αίματος για τον ιο HIV.

«Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, μια εβδομάδα μετά, δύο συμπατριώτες μας πέθαναν από τον ιο HIV. Τότε ρώτησα τους συνεργάτες μου τι χρειάζεται και μου απάντησαν μοριακός έλεγχος. Να εγκαταστήσουμε, απάντησα. Μου είπαν ότι χρειάζεται διαγωνισμός και θα στοιχίσει πολλά. Και τότε τι έκανα; Αντί να διενεργήσει τον διαγωνισμό το υπουργείο Υγείας ή το υπουργείο Ανάπτυξης , κάτι που δεν ξέρουν αυτοί οι συκοφάντες, εισηγήθηκα και πέρασε νόμος με τον οποίο συνεστήθη διακομματική επιτροπή της Βουλής, για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου, που διενήργησε τον διαγωνισμό για τον μοριακό έλεγχο και στο τέλος με βάση τις αποφάσεις αυτές προχωρήσεις».

«Αρα αυτό που λέει, όχι μόνο δεν στέκει, αλλά είναι συκοφαντία. Αυτό που δεν ξέρει αυτός ο αλητήριος είναι ότι δεν ήταν το υπουργείο,ήταν η Βουλή. Ας κατηγορήσει λοιπόν ευθέως τη Βουλή» σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος προσθέτοντας:

«Θα περίμενα οι ανακριτές αυτά να τα ρωτούν και όχι να παίρνουν στα σίγουρα όσα τους λένε αυτοί οι περιέργοι τύποι που προσπαθούν να φυλάξουν τον πισινό τους από όσα τους περιμένουν για τις απατεωνιές που έκαναν στις εταιρείες τους» .

Σφοδρή επίθεση της συζύγου του Στουρνάρα Επίθεση σε όσους προσπαθούν να καταστρέψουν τόσο την ίδια όσο και το σύζυγό της, το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, μέσω της υπόθεσης Novartis εξαπολύει, με γραπτή ανακοίνωσή της, η Λίνα Νικολοπούλου.

Η ανακοίνωση της κυρίας Νικολοπούλου αναφέρει τα εξής:

«Για άλλη μια φορά επιχειρείται η εμπλοκή μου σε σκάνδαλο με στόχο αποκλειστικά το σύζυγό μου Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Θα περίμενε κανείς περισσότερη φαντασία στην εκστρατεία «δολοφονίας» χαρακτήρων και καταστροφής της εταιρείας μου.

Στην υπόθεση Novartis, οι γνωστοί – άγνωστοι, όποιοι και αν είναι αυτοί και απ’ όπου κι αν προέρχονται, καταφεύγουν σε ανυπόστατες συκοφαντίες και γελοιότητες του αισχίστου είδους σε σχέση με τη συμμετοχή μου και τη συμμετοχή της εταιρείας μου MINDWORK σε παράνομη δραστηριότητα με τη Novartis. Δηλώνω, αλλά και αποδεικνύω με τον πλέον αδιαμφισβήτητο και κατηγορηματικό τρόπο ότι ουδέποτε έλαβα αμοιβές πέραν των καθόλα νόμιμων τα χρόνια της συνεργασίας μου με τη NOVARTIS, που αποτελεί ένα μικρό κομμάτι της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας.

Στα 10 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας μου ελάχιστη είναι η συμμετοχή της Novartis στον κύκλο εργασιών της εταιρείας μου MINDWORK, οι δε χορηγίες της Novartis στα συνέδρια που διοργανώνουμε δεν διαφέρουν από τις χορηγίες άλλων εταιρειών. Η NOVARTIS είναι μια από τις 100 μεγάλες εταιρείες πελάτες της MINDWORK.Οι αμοιβές στα συνέδρια διέπονται από κανόνες αυστηρούς και διαφανείς. Υπάρχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις που περιγράφουν το περιεχόμενο των υπηρεσιών και παραδοτέα.

Η Novartis έχει υποχρέωση να διαψεύσει άμεσα τις ανυπόστατες κατηγορίες και την όποια εμπλοκή εμού ή της εταιρείας μου σε οποιαδήποτε υπόθεση που τυχόν εμπλέκεται αυτή η ίδια, διαφορετικά θα κινηθώ δικαστικά εναντίον της για συμπαιγνία σε συκοφαντία με ανταλλάγματα ή σε υποχώρηση σε εκβίαση.Η εμπλοκή μου επιλέχτηκε για να πλήξουν τον σύζυγο μου, Γιάννη Στουρνάρα, επειδή είναι ανεξάρτητος και τον ενδιαφέρει μόνο η ευημερία της Ελλάδας.

Δεν θα επιτρέψω σε κανένα να απειλήσει να καταστρέψει την οικογένειά μου, την τιμή μου και την υπόληψη μου.Δεν τους οδήγησε πουθενά το κυνήγι των μαγισσών: οι συκοφαντίες για την υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ, η εισβολή στα γραφεία της εταιρείας μου, οι συκοφαντίες για ψευδή «πόθεν έσχες»… Τι μένει; Η εμπλοκή μου στην “Υπόθεση Novartis”. Εξόφθαλμο, χωρίς φαντασία, υποδηλώνει την απελπισία τους».