Ο Kοντονής «αδειάζει» τον Πολάκη για τους μάρτυρες της Novartis

07/02/18 • 21:08 | UPD 07/02/18 • 21:08

«Η κυβέρνηση φυσικά και δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis» υποστήριξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, «αδειάζοντας» τον Παύλο Πολάκη που είχε νωρίτερα υποστηρίξει ότι έχει γνώση της επαγγελματικής ταυτότητάς τους.

Μιλώντας στο βραδινό δελτίο του Star  και κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Πολάκη που υποστήριξε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι στελέχη της Novartis που «αποφάσισαν να μιλήσουν», ο κ. Κοντονής ανέφερε:

«Το καθεστώς των μαρτύρων το αποδίδει σε αυτούς μόνο η Δικαιοσύνη με συγκεκριμένες πράξεις. Επομένως κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει. Κανένας. Εάν υπάρχουν εικασίες σας λέω ότι μόνο στο επίπεδο αυτό μπορεί να κάνει κάποιος μία τοποθέτηση. Αλλά και πάλι τέτοιες τοποθετήσεις δεν βοηθάνε. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. Είναι αδύνατο».

Ερωτηθείς γιατί οι μάρτυρες έχουν τεθεί υπό προστασία, ο κ. Κοντονής απάντησε: «Είναι η νόμιμη διαδικασία, όπως τροποποιήθηκε το σχετικό άρθρο το 2014. Αυτοί που ρωτάνε είναι αυτοί που τροποποίησαν το σχετικό άρθρο του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Δεν είναι ανάγκη να έχουμε τρομοκρατικές ή εγκληματικές οργανώσεις, αλλά μπορεί να έχουμε ένα σοβαρό οικονομικό έγκλημα, όπου οι μάρτυρες θέλουν να μιλήσουν σε καθεστώς προστασίας.Να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να μιλήσει κα να μη μιλάμε για στημένες υποθέσεις» ,κατέληξε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

ΝΔ: Θεσμικά αδιανόητη η παραδοχή Πολάκη ότι γνωρίζει τους μάρτυρες για την Novartis

Για αθέμιτο δίαυλο επικοινωνίας της κυβέρνησης με δομές της Δικαιοσύνης κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, αναφερόμενη στη «δημόσια παραδοχή του Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη ότι γνωρίζει τους προστατευόμενους» την οποία το κόμμα χαρακτηρίζει θεσμικά αδιανόητη.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η αξιωματική αντιπολίτευση η παραδοχή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας «επιβεβαιώνει πλήρως ότι η κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό δημιουργήσει έναν αθέμιτο δίαυλο επικοινωνίας με δομές της Δικαιοσύνης, επιχειρώντας να στήσει μια πρωτοφανή σκευωρία».

Σύμφωνα με την Πειραιώς, «μετά τη δήλωση Πολάκη, η κυβέρνηση δεν έχει πλέον κανένα άλλοθι να προστατεύει τους τάχα ανώνυμους μάρτυρες. Οι τελευταίοι οφείλουν να καταθέσουν όσα ισχυρίζονται, χωρίς κουκούλες, στη Βουλή».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έδειξε πως γνωρίζει ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες καθώς είπε ότι πρόκειται για στελέχη της εταιρείας που τους έπιασαν για παράνομο πλουτισμό και «κελάηδησαν».

Ο κ. Πολάκης, όταν ρωτήθηκε πως γνωρίζει ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, είπε ότι είναι ενημερωμένος και προς επίρρωσιν των όσων είπε πρόσθεσε ότι είναι γιατρός.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος στον ΑΝΤ1, είναι γνωστό ότι και στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου συγγενείς του, οι οποίοι κατηγορούνταν και οι ίδιοι για χρηματισμό, ήταν εκείνοι οι οποίοι κατέθεσαν εναντίον του και έδωσαν στοιχεία στις αρχές.

Στις δηλώσεις Πολάκη αντέδρασε άμεσα ο Άδωνις Γεωργιάδης και μέσω Twitter ανέφερε πως δεν πρόκειται για ανώνυμους μάρτυρες αφού τους γνωρίζει η κυβέρνηση:

«Το ότι ο Πολάκης γνωρίζει ποιοι είναι οι «προστατευόμενοι» μάρτυρες αλλάζει τα πάντα. Δεν μπορούν πλέον να είναι ανώνυμοι, αφού τους γνωρίζει η Κυβέρνηση. Δεύτερον έχουν συμφέρον να καταγγείλουν, άρα δεν είναι νόμιμη η μαρτυρία τους. Τους έκαψε ο Παύλος».

«Πώς ξέρει ο Πολάκης ότι είναι υπάλληλοι;»

Ο πρώην υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, μίλησε για στημένες καταθέσεις και ανέφερε ότι στη δικογραφία υπάρχει αναφορά σε βάρος του από μάρτυρα ο οποίος αναφέρει ότι «ο κ. Φρουζής έλαβε το ποσό των 120.000 ευρώ και ισχυρίστηκε ότι θα τα έδινε στον Μάριο Σαλμά», ο μάρτυρας μάλιστα φέρεται να αναφέρει ότι η «Novartis δεν ήταν ικανοποιημένη από τις μετέπειτα ενέργειες» του τότε υπουργού.

Ο κ. Σαλμάς λέει μάλιστα ότι η πρόκειται για μια κατάθεση που ελήφθη μόλις την περασμένη Κυριακή από τον μάρτυρα με ψευδώνυμο «Μάξιμος Σαράφης».

Όπως τόνισε ο πρώην υπουργός της ΝΔ στη δικογραφία δεν αναφέρεται εάν πρόκειται για υπάλληλο της Novartis και αναρωτήθηκε πως γνωρίζει ο κ. Πολάκης ότι είναι. Αυτό, όπως είπε δείχνει ότι πρόκειται για μια στημένη υπόθεση.