ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ

Μήνυμα ενότητας από τον Παυλόπουλο: Μεγαλουργήσαμε αλλά με διχασμό θρηνήσαμε το έθνος μας

02/02/18 • 18:01 | UPD 02/02/18 • 18:03

Μήνυμα ενότητας έστειλε ο Προκόπης Παυλόπουλος από την Καλαμάτα όπου βρέθηκε για την γιορτή της πολιούχου της πόλης Παναγιάς Υπαπαντής.

«Τούτες τις ώρες, που έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις για την πορεία του λαού μας σε ό,τι αφορά την ευημερία, την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων και των εθνικών μας παρακαταθηκών, πρέπει να γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε είναι να αναλογιστούμε την ιστορία μας, την κληρονομιά μας και ενωμένοι να πετύχουμε τους στόχους μας», ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, ο Προκόπης Παυλόπουλος ευχήθηκε «η Παναγία να μας δίνει τούτες τις ώρες δύναμη, σύνεση και κυρίως αρραγή ενότητα, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος» προσθέτοντας: «Στέκομαι, κυρίως, στην αρραγή ενότητα, γιατί πρέπει να αναλογιστούμε εμείς οι Έλληνες, πως υπό όρους ενότητας μεγαλουργήσαμε και πως υπό όρους διχασμού θρηνήσαμε ακόμα και εθνικό μας κορμό».

Όσον αφορά τον ρόλο της Ελλάδας για την υπεράσπιση της ειρήνης και των μεγάλων ιδανικών της δημοκρατίας, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε: «Αυτόν τον ρόλο τον οφείλουμε απέναντι στην ίδια τη διεθνή κοινότητα και η Ελλάδα μπορεί να τον διαδραματίσει. Το έχει αποδείξει με την ιστορία της, το έχει αποδείξει και όταν ακόμα κατακτήθηκε, διότι δίδαξε με το παράδειγμά της τι σημαίνει αντίσταση και τι σημαίνει ελευθερία. Και ύστερα το οφείλουμε και απέναντι στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια, τώρα που είμαστε αναπόσπαστο μέλος της και του σκληρού πυρήνα της. Χωρίς αλαζονεία, πρέπει να ξέρουμε ότι έχουμε να διαδραματίσουμε έναν σημαντικό ρόλο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει, για να διαδραματίσει τον πλανητικό της ρόλο, για την εμπέδωση της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, σε όλον τον κόσμο». Όπως εξήγησε στη συνέχεια, «για να γίνει αυτό, χρειάζεται και εκείνη να υποστεί αλλαγές και οι αλλαγές αυτές αφορούν την εμβάθυνση και της ευρωπαϊκής ενοποίησης, διότι για να διαδραματίσει η Ευρώπη αυτόν τον ρόλο, μόνο ενιαία και με βάθος θεσμικό και πολιτικό μπορεί να προχωρήσει».

Όπως συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και σε αυτόν τον τομέα, «η Ελλάδα, κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, έχει τον δικό της ρόλο να παίξει, αλλά για να γίνει αυτό είναι σαφές ότι πρέπει οι ίδιοι να έχουμε αποδείξει ότι ενωμένοι παίρνουμε τα μηνύματα των καιρών και από τους προγόνους μας, αλλά και ενόψει ιστορίας».

Απευθυνόμενος προς τον μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομο, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε: «Σεβασμιότατε, σας ευχαριστούμε θερμά για τη σημερινή μας συνάντηση, διότι η λιτάνευση ιεράς εικόνας μάς έδωσε τη δυνατότητα να είμαστε όλοι μαζί εδώ, μας δίνει ξανά τη δυνατότητα να σκεφτούμε, κάτω από τη σκιά της Παναγίας, τι είναι εκείνο που πρέπει να κάνουμε για τον τόπο μας και για τον λαό μας».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε «να είμαστε και του χρόνου όλοι εδώ και με την Ελλάδα μας, τον τόπο μας και τον λαό μας να είναι ακόμα περισσότερο αισιόδοξος και δημιουργικός».

Στην προσφώνησή του, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και όλους όσοι παραβρέθηκαν στη σημερινή γιορτή της πολιούχου, και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει ο δήμος για την ανάπτυξη της περιοχής.

Στο επίσημο γεύμα παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης κ.ά.

Μητσοτάκης: Η Ορθοδοξία πηγή ενότητας για το Έθνος

«Από την εποχή του Ιουστινιανού, η Υπαπαντή είναι μία από τις δώδεκα μεγάλες γιορτές της Ορθοδοξίας. Είναι όμως μια σπουδαία μέρα, η πιο σημαντική γιορτή για την Καλαμάτα και για τη Μεσσηνία. Και με πολύ μεγάλη χαρά, παραβρέθηκα σήμερα, για πρώτη φορά, σε αυτή τη σημαντική γιορτή. Μια σημαντική γιορτή η οποία μας υπενθυμίζει πάντα τη σημασία της πίστης και της τήρησης των παραδόσεών μας».

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρέστη σήμερα στη Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού, στην Καλαμάτα και σημείωσε:

«Η Ορθοδοξία μας είναι πάντα μια πηγή ενότητας για το Έθνος μας, στις δύσκολες περιόδους που αυτό περνά».

Σαμαράς: Μεγάλη μέρα η Κυριακή

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από την πλευρά του, πριν από τη λιτάνευση της εικόνας είπε πως η Κυριακή 4 Φεβρουαρίου που θα γίνει το συλλαλητήριο στην Αθήνα για τη Μακεδονία, «θα είναι μεγάλη μέρα για την Ελλάδα».

Κατρούγκαλος για ΠΓΔΜ: Επιδιώκουμε μια εθνικά συμφέρουσα λύση

Αναφορές στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. «Εμείς, είμαστε μία πολιτική δύναμη που δεν θέλει να αφήνει τα εθνικά ζητήματα στο τέλμα και στην αδράνεια» τόνισε.

Επιδιώκουμε μια εθνικά συμφέρουσα λύση «που σηματοδοτείται και από το τέλος του ονοματολογικού και από το τέλος του αλυτρωτισμού, με ένα όνομα που θα διακρίνει την ιστορική ελληνική Μακεδονία από το γειτονικό κράτος και θα επιβεβαιώσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, ως παράγοντα σταθερότητας για όλα τα Βαλκάνια».