Διχασμένη η ΠΓΔΜ

Στην Αθήνα ο Νίμιτς για το Σκοπιανό – Κοτζιάς: Ονομα στα σλαβικά

30/01/18 • 09:35 | UPD 30/01/18 • 13:10

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, συναντήθηκε με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

Επίκεντρο της συζήτησης των δύο ανδρών ήταν το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, με τον βουλευτή της ΝΔ να μεταφέρει στον Νίμιτς τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μπροστά στις κάμερες ο κ. Νίμιτς φαίνεται να είχε διάθεση για κουβέντα, αλλά όχι για την ουσία στο Σκοπιανό.

Αφού ρώτησε τον κ. Κουμουτσάκο αν πηγαίνει συχνά διακοπές, ο Αμερικανός διπλωμάτης του αποκάλυψε ότι λόγω της δουλειάς του δεν μπορεί να πηγαίνει ο ίδιος διακοπές.

«Το μόνο πρόβλημα με τη δουλειά μου είναι ότι δεν μπορώ να κάνω διακοπές γιατί θα κάνει κακή εντύπωση» είπε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ ξεπερνώντας όλα όσα είπε π.χ. πριν από λίγες ημέρες σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων για προτάσεις που διασφαλίζουν και ενισχύουν την «ταυτότητα και το έθνος» της ΠΓΔΜ!

Στη συνέχεια, βέβαια, φρόντισε να βάλει στο κάδρο και τη σύζυγό του μιλώντας για τα παράπονα που του κάνει. «Η γυναίκα μου με ρωτάει συνέχεια «γιατί δεν μπορούμε να πάμε διακοπές;»» είπε χαρακτηριστικά με τον Γιώργο Κουμουτσάκο να του λέει ότι «έχετε άλλον έναν λόγο για να επιδιώκετε τη λύση».

 

Η επίσκεψη του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το όνομα αρχικά σήμερα στην Αθήνα και εν συνεχεία αύριο στα Σκόπια θα σηματοδοτήσει «τυπικά» την έναρξη των απευθείας συνομιλιών των δυο χωρών για την επίτευξη αμοιβαίας αποδεκτά συμφωνίας.

Μια βήμα- βήμα διαδικασία που θα οδηγήσει, όπως προσδοκούν Τσίπρας και Ζάεφ, στη δημιουργία των αναγκαίων και ικανών συνθηκών και στις 2 χώρες για την επίλυση της 25ετούς εκρεμμότητας και «διαμάχης».

Ο κ. Νίμιτς θα έχει στις 13.30 το μεσημέρι της Τρίτης συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά , αφού προηγουμένως θα έχει συναντηθεί με τον τομεάρχη εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο. Ακριβείς πληροφορίες για το τι κομίζει ο Νίμιτς σε σχέση με το όνομα και τον οδικό χάρτη για τη συμφωνία δεν υπάρχουν. Υπάρχουν ωστόσο διαρροές και σενάρια για το τι μπορεί να περιλαμβάνει το «πακέτο Νίμιτς» ως προς το όνομα και την διαδικασία αλλαγής του Συντάγματος των Σκοπίων.

Ως προς το όνομα εμφανίζονται να υπάρχουν στο τραπέζι πέντε προτεινόμενες εναλλακτικές : Republika Nova Makedonija/Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας Republika Severna Makedonija/ Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας Republika Gorna Makedonija/ Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας Republika Vardarska Makedonija/Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη Republika Makedonija (Skopje)/ Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια).

Κι αν η συμφωνία στο όνομα δείχνει θεωρητικά εύκολη καθώς η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται σύνθετο όνομα με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό στη λέξη Μακεδονία η εξάλειψη του αλυτρωτισμού από το Σύνταγμα των Σκοπίων είναι ο παράγοντας εκείνος που μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του Ζοραν Ζάεφ που στηρίζεται στις ψήφους του μεγαλύτερου αλβανόφωνου κόμματος της ΠΓΔΜ δεν έχει την αναγκαία πλειοψηφία για να μπορεί στην παρούσα στιγμή να προχωρήσει είτε πριν είτε ταυτόχρονα με τη συμφωνία για το όνομα στην αλλαγή των αλυτρωτικών προβλέψεων του Συντάγματος των Σκοπίων.

Κι αυτό έχει διαμυνηθεί με σαφήνεια στον έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος και έχει αποφύγει όταν μιλάει για την ανάγκη να κλείσει κάθε παράθυρο αλυτρωτισμού να θέσει ως προϋπόθεση την αλλαγή του Συντάγματος. Κάτι που έκανε εν μέρει το βράδυ της Δευτέρας ο Νίκος Κοτζιάς λέγοντας ότι το σημαντικό είναι να ανοίξει ο δρόμος της συνταγματικής αναθεώρησης και στη συνέχεια θα δούμε πώς θα πάει.

Κοτζιάς: Σχέδιο συμφώνου με τα Σκόπια εντός του Φεβρουαρίου

Ένα σχέδιο συμφώνου θα καταθέσει στην πλευρά των Σκοπίων εντός του Φεβρουαρίου η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απαντώντας, αργά το βράδυ της Δευτέρας, στις ερωτήσεις τριών δημοσιογράφων, των Βασίλη Κοττάκη, Βασίλη Σκουρή και Βασίλη Νέδου, στην εκπομπή του Σεραφείμ Κοτρώτσου «Η επόμενη μέρα» στη δημόσια τηλεόραση.

Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι σε αυτό το σχέδιο θα περιλαμβάνονται όλα τα ανοιχτά ζητήματα σε σχέση με το όνομα, με ειδικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού, με αναφορές στη διεθνή και περιφερειακή θέση του κράτους και τη θετική ατζέντα για την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων. Επίσης, απέρριψε τη θεωρία περί «σαλαμοποίησης», τονίζοντας ότι είναι «εκτός πραγματικότητας» και ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να εντάξει όλα τα ζητήματα σε ένα σύμφωνο. Ενώ, ερωτηθείς για το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, τόνισε ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη με αναθεώρηση του Συντάγματος της πΓΔΜ.

Σχετικά με το όνομα, ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι για την ελληνική πλευρά έχει μεγάλη σημασία η σύνθετη λέξη της ονομασίας που θα συμφωνηθεί να είναι στη σλαβική διάλεκτο και να μένει αμετάφραστη. Είπε επίσης ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς πρότεινε τέσσερα ονόματα στα σλαβικά.

Σχετικά με το εύρος χρήσης του ονόματος, εξήγησε ότι η κυβέρνηση θέλει πλήρες εύρος χρήσης του νέου ονόματος και σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς όπως είπε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν μπορεί κανείς να διαχωρίσει την εσωτερική από τη διεθνή χρήση.

Σε περίπτωση λύσης, τόνισε ο κ. Κοτζιάς, εάν υπάρξει συμφωνία αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή και εκτίμησε ότι μια καλή κυβερνητική πρόταση για το ονοματολογικό θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία στη Βουλή. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν βρεθεί λύση μέχρι τον Ιούνιο, σημείωσε ότι η επίλυση του ονοματολογικού είναι προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Είπε επίσης ότι η διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς γίνεται κατά τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια κακοπιστίας, επιδιώκει λύση. Η λύση θα ωφελήσει τη χώρα, τόνισε.

Ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση σχετικά με τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «όλοι ζητάνε από εμάς πράγματα που δεν έγιναν ποτέ πριν», συνέστησε «να μη σηκώνουν τον πήχη αυτοί που τον παρέδωσαν» και σχολίασε ότι παρελθούσες κυβερνήσεις δεν είχαν αποτρέψει την καταχώρηση της «μακεδονικής» γλώσσας στον ΟΗΕ το 1977, ενώ έκαναν λάθος χειρισμούς μετέπειτα, στις σχετικές συζητήσεις στον ΟΗΕ επί μία τριετία (1992-1994), καθώς δεν έστειλαν εκπροσώπους. Στηλίτευσε τη θέση της αντιπολίτευσης η οποία υποβάθμισε την εξαγγελία του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεβ για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και του αυτοκινητόδρομου, αναρωτώμενος αφού ήταν κάτι τόσο ασήμαντο, γιατί δεν κατάφεραν να το εξασφαλίσουν προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αναφορικά με την τρέχουσα διαπραγμάτευση, τόνισε ότι «αυτό που κάνουμε είναι το πατριωτικά και εθνικά ορθό», ενώ «αυτό που κάνει η ΝΔ μπορεί να είναι το… κομματικά ορθό». Δεν παρέλειψε να απαντήσει και στους ισχυρισμούς περί μυστικής διπλωματίας, αποσαφηνίζοντας ότι ο ίδιος κάνει διπλωματία με υπηρεσιακούς παράγοντες, όχι με εξωθεσμικούς παράγοντες, όπως έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις.

Καμμένος: Μαζί με τον Τσίπρα μέχρι το τέλος της τετραετίας

Την απόλυτη εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του Νίκου Κοτζιά στο Σκοπιανό εξέφρασε ο Πάνος Καμμένος μετά το  πολιτικό συμβούλιο των ΑΝΕΛ, εχθές,  αλλά επεσήμανε πως ο όρος του κόμματός του για την ονομασία είναι απαράβατος.

«Εμπιστευόμαστε τον κ. Κοτζιά να διαπραγματευθεί, επιθυμούμε λύση, αλλά με τον απαράβατο όρο που εμείς θέτουμε», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω ότι στη σύνοδο του ΝΑΤΟ θα έχουν προχωρήσει τόσο πολύ οι διαπραγματεύσεις».

Σε ότι αφορά την κυβερνητική συνεργασία, υποστήριξε ότι «Οι ΑΝΕΛ κάναμε μία έντιμη συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και αυτή την έντιμη συμφωνία θα την τιμήσουμε μέχρι το τέλος, μέχρι το τέλος της τετραετίας. «Θεωρούμε ότι σε σύντονο χρονικό διάστημα ο κόσμος θα αντιληφθεί τη σημασία αυτής της συνεργασίας».

Στην συνέχεια άφησε αιχμές για τη Νέα Δημοκρατία:

«Σε εκείνους που κάνουν σενάρια αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Η δική μας θέση είναι καθαρή. Εκείνοι είναι που πρέπει να αποφασίσουν με ποια πολιτική είναι. Με τις θέσεις του Βουκουρεστίου, τη θέση του κ. Καραμανλή ή τη θέση που εκφράζει δημόσια ο κ. Μητσοτάκης; Ας λύσουν αυτοί τα προβλήματά τους και ας παρακολουθήσουν το κυβερνητικό έργο».

Στην συνέχεια έκανε λόγο για τις συνταγματικές αλλαγές που πρέπει να κάνουν τα Σκόπια: «Η συνταγματική κατοχύρωση είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία»» ενώ για τα συλλαλητήρια και την συμμετοχή των ΑΝΕΛ είπε: «Τα συλλαλητήρια τα διοργανώνουν οι πολίτες. Εμείς  συμμετέχουμε. Οι συμμετέχοντες είναι Έλληνες πολίτες που εκφράζουν μια εθνική θέση και βοηθούν την εθνική διαπραγμάτευση. Εγώ θα λείπω την Κυριακή αλλά η οικογένειά μου θα πάει».

Διχασμένη η ΠΓΔΜ – Κατά του δημοψηφίσματος το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα του Αλί Αχμέτι

Κατά του ενδεχομένου δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για τη λύση που θα μπορούσε να προκριθεί στο ζήτημα της ονομασίας τάχθηκε ξεκάθαρα το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, το DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού του Ζόραν Ζάεφ.

Ο προερχόμενος από το αλβανικό κόμμα DUI, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Μπουγιάρ Οσμάνι, ερωτηθείς σήμερα σχετικά με την πιθανότητα, η όποια λύση στο θέμα του ονόματος να τεθεί σε δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, σημείωσε, ότι μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

«Το SDSM (σ.σ. το κόμμα του οποίου ηγείται ο Ζόραν Ζάεφ) είναι υπέρ του δημοψηφίσματος, το DUI θεωρεί ότι αυτό δεν είναι αναγκαίο» σημείωσε ο Μπουγιάρ Οσμάνι και πρόσθεσε ότι θα γίνει προσπάθεια να διαμορφωθεί κοινή θέση, μέσα από τη διαδικασία των διαβουλεύσεων μεταξύ των πολιτικών κομμάτων της χώρας.

Προηγουμένως σήμερα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι το κόμμα του εμμένει στη θέση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την λύση που θα μπορούσε να προκριθεί στο θέμα του ονόματος και σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν το βλέπει ως τροχοπέδη ή εμπόδιο, αλλά ως πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα, ότι η λύση θα είναι διαρκής, σταθερή και θα μείνει για πάντα, όπως είπε.

Ο τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων «TELMA», σχολιάζοντας σχετικά, σημειώνει ότι το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος διχάζει τους κυβερνητικούς εταίρους (SDSM και DUI), ωστόσο, όπως σημειώνει και τα δύο κυβερνώντα κόμματα συμφωνούν στην εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να απεμπλακεί η ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της χώρας.