Δέσμευση Μητσοτάκη για τα αναδρομικά αποστράτων

26/01/18 • 10:44 | UPD 26/01/18 • 10:44

Αυτών που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο 50% της μείωσης που είχαν από τον Αύγουστο του 2012 και ο Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα τα πάρουν πίσω.

Δέσμευση για επιστροφή της β’ δόσης των αναδρομικών στους απόστρατους, αυτών δηλαδή που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο 50% της μείωσης που είχαν από τον Αύγουστο του 2012 και πρέπει να το πάρουν πίσω σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανέλαβε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η πρώτη δόση επιστράφηκε με κυβέρνηση Ν.Δ. και με το«νόμο Σαμαρά» 4307 του 2014. Με τις διατάξεις του, οι 120.000 απόστρατοι από τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας πήραν πίσω το 50% της μείωσης που είχαν οι συντάξεις τους, με δόσεις από τον Δεκέμβριο του 2014 ως τον Ιανουάριο του 2017.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., παρότι γνωρίζει το θέμα και την απόφαση του ΣτΕ, δεν έχει αναλάβει ουδεμία δέσμευση περί της επιστροφής του υπολοίπου 50% της μείωσης που το δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να επιστραφεί.

Τα αναδρομικά της β’ δόσης από τις αντισυνταγματικές μειώσεις έχουν μπλοκαριστεί και, όπως αποκάλυψε χθες ο Ελεύθερος Τύπος με ντοκουμέντα, οι συντάξεις των αποστράτων από την πληρωμή σύνταξης Φεβρουαρίου 2018 και κάθε μήνα θα έχουν μειώσεις από 25 ως και 80 ευρώ στα καθαρά ποσά γιατί η δεύτερη δόση για την επιστροφή του υπόλοιπου 50% της μείωσης είναι στον αέρα και είναι πιθανό είτε να παγώσει είτε να δοθεί, όπως εξετάζεται από την κυβέρνηση, με συμψηφισμό των μειώσεων! Τέτοια πρόταση μελετάται από την κυβέρνηση και σύμφωνα με αυτήν τα ποσά των αναδρομικών θα μπουν… στο συμψηφισμό με τις μειώσεις ως 18% που θα κάνει τον ερχόμενο Δεκέμβριο στις συντάξεις των αποστράτων!!!

Στο θολό και άγνωστο πεδίο για το τι μέλλει γενέσθαι με τα αναδρομικά των αποστράτων, χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς να αποκλίνει από το «δόγμα του» ότι θα είναι φειδωλός σε υποσχέσεις που δεν μπορεί να υλοποιήσει, είπε στους εκπροσώπους των Ενώσεων των αποστράτων, Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας και Σωμάτων Ασφαλείας ότι η επιστροφή της β’ δόσης των αναδρομικών τους είναι εφικτή.

«Δεσμεύομαι για κάτι πολύ συγκεκριμένο σε σχέση με το ζήτημα των αναδρομικών που απολύτως δικαιολογημένα σας απασχολεί: Η αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα φροντίσει ώστε να επιστραφεί το 50% των χρημάτων που σας οφείλει το κράτος. Οπως γνωρίζετε, δεν ανήκω στην κατηγορία των πολιτικών που δίνει αφειδώς υποσχέσεις, αλλά αυτά για τα οποία δεσμεύομαι σκοπεύω να τα τηρήσω στο ακέραιο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης για να προθέσει μεταξύ άλλων:

«Γνωρίζω ότι η κυβέρνηση σας ενέπαιξε και έδωσε και σε εσάς υποσχέσεις τις οποίες δεν τήρησε. Οι Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας αποτελούν έναν σημαντικό πυλώνα της κοινωνίας και της πατρίδας μας. Στη Νέα Δημοκρατία θέλουμε να βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία μαζί σας, να ακούμε την άποψή σας και να συζητούμε όλα τα ζητήματα που σας αφορούν».

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap