Τζανακόπουλος: Δεν θα εκδοθεί κανείς από τους «8» ανεξάρτητα από την έκβαση των αιτήσεων ασύλου

31/12/17 • 21:02 | UPD 31/12/17 • 21:20

O κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι αφενός δεν τίθεται θέμα έκδοσης των οκτώ στην Τουρκία, αφού γι' αυτό έχει αποφανθεί ήδη ο Άρειος Πάγος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με το αίτημα της κυβέρνησης να ακυρωθεί το πολιτικό άσυλο σε έναν από τους οκτώ Tούρκους στρατιωτικούς που η Άγκυρα κατηγορεί για εμπλοκή στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σε ανάρτησή του στο Facebook o κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι αφενός δεν τίθεται θέμα έκδοσης των οκτώ στην Τουρκία, αφού γι’ αυτό έχει αποφανθεί ήδη ο Άρειος Πάγος και αφετέρου ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι όσοι υπάρχει υπόνοια ότι εμπλέκονται με το πραξικόπημα στην Τουρκία.

«Δύο σχόλια σε σχέση με το θέμα της παροχής ασύλου σε έναν από τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς, επειδή είναι αναγκαία η κατανόηση ενός λεπτού νομικού και πολιτικού ζητήματος:

1. Ο Άρειος Πάγος έχει αποφασίσει να απαγορεύσει την έκδοσή του, όπως και των υπολοίπων επτά, μετά από σχετικό αίτημα της Τουρκικής Κυβέρνησης. Το σκεπτικό της απόφασης αφορά μεταξύ άλλων τις επιφυλάξεις για την τήρηση της αρχης της δίκαιης δίκης που εξέφρασε το ανώτατο πολιτικό δικαστήριο της χώρας. Επομένως το ζήτημα της έκδοσης έχει λήξει. Οι οχτώ δεν θα εκδοθούν ανεξάρτητα από την έκβαση των αιτήσεων ασύλου τους.

2. Η αίτηση ασύλου τους αφορά την υπαγωγή τους και σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας. Αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τη μη έκδοση. Η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Ασύλου απέρριψε την σχετική αίτηση, την οποία όμως έκανε αποδεκτή η Δευτεροβάθμια Επιτροπή. Παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ έχει δεχθεί ότι οι Δευτεροβάθμιες Επιτροπές Προσφυγων έχουν οιονεί δικαιοδοτικό χαρακτήρα, οι αποφάσεις που εκδίδουν εξακολουθούν να είναι ατομικές διοικητικές πράξεις που προσβάλλονται με αίτηση ακύρωσης. Η Ελληνική Κυβέρνηση προσέφυγε κατά της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής, διότι θεωρεί ότι τελικά είναι η Δικαιοσύνη που πρέπει να αποφασίσει για το αν και κατά πόσο δικαιούται ο συγκεκριμένος να υπαχθεί σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας, με δεδομένη την τεράστια πολιτική σημασία του ζητήματος που επηρεάζει άμεσα τις σχέσεις με τη γείτονα.

Η πολιτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντως σαφής: Δεν είναι ευπρόσδεκτοι όσοι υπάρχει υπόνοια ότι εμπλέκονται με το πραξικόπημα στην Τουρκία.»

Ανώτατη κυβερνητική πηγή: Οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι

 

Copy link
Powered by Social Snap