Βαρουφάκης: Οι οικονομολόγοι που έκλεψαν τα Χριστούγεννα

29/12/17 • 17:24 | UPD 29/12/17 • 17:24

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης αποχαιρετά με χιούμορ και με μία οικονομική θεωρία το 2017.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης αποχαιρετά με χιούμορ και με μία οικονομική θεωρία το 2017.

Σε άρθρο που δημοσίευσε, με τίτλο «Οι οικονομολόγοι που έκλεψαν τα Χριστούγεννα», ο πρώην υπουργός Οικονομικών επιχειρεί να ερμηνεύσει τα χριστουγεννιάτικα δώρα υπό το πρίσμα των διαφορετικών σχολών οικονομικής σκέψης. Ωστόσο, διαπιστώνει ότι η απάντηση δείχνει την κενότητα κάθε οικονομικής θεωρίας.

Σύμφωνα για παράδειγμα με τους νεοκλασικιστές, «το καλύτερο δώρο είναι το μη δώρο», ενώ οι Κεϋνσιανοί μπορεί να υποστηρίξουν ακόμη κι ότι η κυβέρνηση πρέπει να ενθαρρύνει την ανταλλαγή δώρων, χωρίς να αποκλείεται να βάλουν φόρο επί των πωλήσεων την περίοδο των εορτών ή ακόμη και να τις ακυρώσουν, εάν ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ υπερβαίνει αυτό που συνάδει με την πλήρη απασχόληση.

Αντίστοιχες αναλύσεις κάνει ο Γιάνης Βαρουφάκης για τους μονεταριστές, τους ρασιοναλιστές, τους Αυστριακούς φιλελεύθερους, τους εμπειριστές και μαρξιστές.

Όμως όπως ο ίδιος καταλήγει, καμία από τις θεωρίες δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι μετέχουν στο τελετουργικό της ανταλλαγής δώρων. «Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες» υποστηρίζει.