Λαζαρίδης στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής: Το 2018 θα είναι εκλογικό έτος

20/12/17 • 17:40 | UPD 20/12/17 • 18:09

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζει ότι «“διεκπεραιωτής” των επιταγών των δανειστών μπορεί να έγινε, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μπορεί να εφαρμόσει όσα χρειάζεται ο τόπος»

Ο σύμβουλος Επικοινωνίας του προέδρου της Ν.Δ., Μακάριος Λαζαρίδης, εκτιμά, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ότι «η κυβέρνηση δεν θα αντέξει αυτά που δρομολογούνται και θα θελήσει να προλάβει όσα επέβαλε στα επόμενα χρόνια».

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζει ότι «“διεκπεραιωτής” των επιταγών των δανειστών μπορεί να έγινε, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μπορεί να εφαρμόσει όσα χρειάζεται ο τόπος», ενώ καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ «λάσπη, πόλωση και διχασμό». Μιλά, εξάλλου, για το μήνυμα του 11ου Συνεδρίου της Ν.Δ., καθώς και για την ανανέωση στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κύριε Λαζαρίδη, ποια μηνύματα στέλνει η Ν.Δ. στους πολίτες μέσα από το 11ο Συνέδριο που ολοκληρώνεται σήμερα; Και γιατί επιλέξατε ως κόμμα μια διαδικασία μυστικής ψηφοφορίας για σημαντικά πολιτικά διλήμματα;
Το κεντρικό μήνυμα είναι απλό και ξεκάθαρο. «Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα», γιατί όλοι οι Ελληνες αξίζουμε καλύτερα. Είμαστε έτοιμοι να οδηγήσουμε την πατρίδα μας όχι σε μια άτακτη και αβέβαιη έξοδο από την κρίση, αλλά σε μια συντεταγμένη επιστροφή στην κανονικότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει όραμα, αλλά και ρεαλιστικό σχέδιο που μπορεί να οδηγήσει, με σίγουρα, στέρεα και γρήγορα βήματα, στην Ελλάδα που αξίζουμε. Ως προς το θέμα της ψηφοφορίας η μυστικότητα της ψήφου είναι θεμελιώδης προϋπόθεση σε κάθε διαδικασία ελεύθερης έκφρασης άποψης για κρίσιμα ζητήματα.

Το κεντρικό σύνθημα «έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα» υποδηλώνει μήπως και ότι βλέπετε ισχυρό ενδεχόμενο εκλογών μέσα στο 2018;
Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι Τσίπρας και Καμμένος είναι αποφασισμένοι να κρατηθούν έστω και μία μέρα παραπάνω στην εξουσία. Δεν πρόκειται, όμως, να αντέξουν. Οχι μόνο γιατί βυθίζονται σε σκάνδαλα, αλλά και διότι θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα της πολιτικής τους. Ενας στους δύο πολίτες αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους. Οι κατασχέσεις φτάνουν τις 1.000 κάθε ημέρα και ακολουθούν μέσα στο χρόνο 18.000 πλειστηριασμοί. Ο νέος προϋπολογισμός επιβάλλει επιπλέον μέτρα λιτότητας -αυξήσεις φόρων και περικοπές κοινωνικών επιδομάτων- που φτάνουν τα 1,9 δισ. ευρώ, ενώ για το 2019 και το 2020 έχουν ψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ. πρόσθετα μέτρα 5,1 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση δεν θα αντέξει αυτά που δρομολογούνται και θα θελήσει να προλάβει όσα επέβαλε στα επόμενα χρόνια. Το 2018 είναι εκλογικό έτος.

Πώς μπορεί να γίνει πράξη η εσωκομματική ανανέωση χωρίς να προκαλέσει και εσωκομματικές τριβές; Διότι η ανάδειξη πολλών νέων στελεχών εκ των πραγμάτων δεν θα αφήσει πίσω παλαιότερα στελέχη;
Η ανανέωση είναι επιταγή των καιρών, αίτημα της κοινωνίας και δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την περίοδο που διεκδικούσε την προεδρία του κόμματος. Αλλωστε, ό,τι δεν ανανεώνεται πεθαίνει. Αυτό αφορά ιδιαίτερα στα κόμματα. Τα νέα στελέχη θα προωθηθούν μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Τελικοί κριτές είναι οι πολίτες. Είμαι πεπεισμένος, όμως, ότι με τις επιλογές τους θα σηματοδοτήσουν την ανανέωση, δίνοντας δύναμη και προοπτική στην παράταξη.

Αυξημένο κοινωνικό μέρισμα, ταχύτερη από κάθε άλλη φορά συμφωνία για ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν συνιστούν αυτά ενδείξεις προόδου και βελτίωσης των προοπτικών για τη χώρα; Η κυβέρνηση στέλνει κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού σαφώς αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία της οικονομίας.
Οπως προκύπτει -και από το συμπληρωματικό Μνημόνιο- η κυβέρνηση περιέκοψε εκ των προτέρων κοινωνικές δαπάνες για να δώσει κοινωνικό μέρισμα. Πήρε πολλά από πολλούς για να δώσει λίγα σε λίγους. Την ίδια στιγμή έφερε έναν προϋπολογισμό υπερβολικής λιτότητας με μέτρα 1,9 δισ. ευρώ, περικοπές συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων. Είναι ενδεικτικό ότι 140.000 συνταξιούχοι χάνουν το ΕΚΑΣ και 2.000.000 πολίτες χάνουν την έκπτωση από ιατρικές δαπάνες. Το αφήγημα Τσίπρα διαψεύδεται από την καθημερινότητα που βιώνουν οι Ελληνες.

Την αίσθηση ότι αρκετοί εκ των δανειστών δείχνουν διάθεση στήριξης της παρούσας κυβέρνησης τη συμμερίζεστε; Και αν ναι, πώς το εξηγείτε, τη στιγμή που η Ν.Δ. εκπέμπει πολύ ισχυρότερο μεταρρυθμιστικό μήνυμα και δεσμεύεται να αναλάβει την ιδιοκτησία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος;
Ο κ. Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός που σε δύο χρόνια υπέγραψε δύο Μνημόνια. Αποδέχθηκε αξιώσεις -όπως η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά- που δεν αποδεχόταν η Νέα Δημοκρατία. Εβαλε τέλος στη δήθεν περήφανη διαπραγμάτευση. Κάνει, στο τέλος της ημέρας, όλα όσα απέκλειε το πρωί. «Διεκπεραιωτής» των επιταγών των δανειστών μπορεί να έγινε. Αυτό, προφανώς, του αναγνωρίζουν. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μπορεί να εφαρμόσει όσα χρειάζεται ο τόπος. Δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην κανονικότητα. Δεν έχει εθνικό σχέδιο.

Στο ερώτημα «Τι διαφορετικό θα κάνει, τελικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης από τον Αλέξη Τσίπρα;» τι απαντάτε; Διότι ακούμε πλέον τον πρωθυπουργό να μιλά, όπως και εσείς, για μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, να υπόσχεται στήριξη των πιο αδύναμων, να κάνει λόγο ακόμη και για προοπτική μείωσης φόρων.
Από τη μια, μιλούν για ιδιωτικοποιήσεις και, από την άλλη, τις υπονομεύουν. Από τη μια, αυξάνουν τους φόρους, ομολογώντας ότι διέλυσαν τη μεσαία τάξη, και, από την άλλη, μοιράζουν υποσχέσεις. Η δική μας πολιτική αφορά και ωφελεί τους πολλούς. Δεν εξαντλείται στα συμφέροντα των λίγων. Ας μην ξεχνάμε ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα παραμείνει το μεγάλο, λαϊκό κόμμα του τόπου. Ο Κυρ. Μητσοτάκης σχεδιάζει αλλαγές παντού. Στην οικονομία, στην Παιδεία, στην Υγεία, στην ασφάλεια του πολίτη. Σχεδιάζει συγκεκριμένα και απτά μέτρα που εγγυώνται ίσες ευκαιρίες προόδου σε όλες και όλους. Είναι μέτρα ικανά να επανεκκινήσουν την πραγματική οικονομία, να φέρουν περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές, να στηρίξουν τη δημιουργικότητα του Ελληνα, να αναγεννήσουν για όλους τη χαμένη ελπίδα.

Γιατί προειδοποιείτε πως για τη Ν.Δ. η υπόθεση της πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σ. Αραβία δεν έχει κλείσει; Τι περαιτέρω πολιτικές πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε στην υπόθεση αυτή;
Στο σκάνδαλο Καμένου, ο κ. Τσίπρας απαντά με το σκάνδαλο της απόπειρας συγκάλυψης. Εχουν πλήξει τα συμφέροντα της χώρας και εκθέτουν την πατρίδα μας συνεργαζόμενοι με μεσάζοντα, τα όπλα του οποίου έφταναν στον ISIS. Ζητήσαμε να υπάρξει έρευνα από την Επιτροπή Εξοπλισμών, αλλά αρνήθηκαν. Ζητήσαμε σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά σιωπούν. Και να είστε βέβαιοι: Θα εξαντλήσουμε κάθε θεσμικό και κοινοβουλευτικό μέσο, προκειμένου να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση. Κι αν δεν ανταποκριθεί η σημερινή Βουλή στο χρέος της, θα το κάνει η επόμενη.

Δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι η πολιτική αντιπαράθεση διεξάγεται κατά τρόπο που φαίνεται να ευνοεί τη δημιουργία συνθηκών ακραίας πόλωσης;
Αυτός είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ. Λάσπη, πόλωση, διχασμός. Δεν μπορεί να προκαλέσει συσπείρωση και προσπαθεί να προκαλέσει αντισυσπείρωση. Δεν θα τα καταφέρει, όμως. Γιατί οι πολίτες είναι υποψιασμένοι και εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι του. Απευθυνόμαστε σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Ελληνες, χωρίς να ρωτούμε τι ψήφισαν χθες και χωρίς να προκαλούμε. Καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις και ζητούμε θετική ψήφο.

Εχω εκφράσει το ενδιαφέρον μου να είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές

Ευρεία ανανέωση προαναγγέλλει η ηγεσία της Ν.Δ. ειδικά στις λίστες των επόμενων εκλογών. Προσωπικά ενδιαφέρετε να διεκδικήσετε θέση στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.;
Είναι αλήθεια ότι έχω εκφράσει το ενδιαφέρον μου να είμαι υποψήφιος. Θέλω να συμβάλω κι εγώ με τις δυνάμεις μου στο να αλλάξουμε την Ελλάδα. Με σκληρή δουλειά. Η τελική απόφαση, όμως, ανήκει στον πρόεδρο και τα αρμόδια όργανα. Εφόσον, όμως, αποφασιστεί η υποψηφιότητά μου, θα αποτελούσε για μένα ύψιστη τιμή να με εμπιστεύονταν οι συμπολίτες μου στην Καβάλα να τους εκπροσωπώ στην επόμενη Βουλή. Πολύ περισσότερο όταν είναι βέβαιο πως η επόμενη Βουλή θα στηρίξει ως πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ως κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
achondropoulos@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής