Αγριος καυγάς Χριστοδουλοπούλου με Βενιζέλο, Βορίδη στη Βουλή

20/12/17 • 16:12 | UPD 20/12/17 • 16:12

Διαβάστε όλους τους διαλόγους που έγιναν σήμερα στη Βουλή και που προκάλεσαν για ακόμη μία φορά χαμό στην διαδικασία

Χαμός προκλήθηκε για ακόμη μια φορά στην Βουλή.

Μετά από μια συνεδρίαση 4 ωρών και μία σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της προέδρου της επιτροπής Τασίας Χριστοδουλοπούλου και του  Ευάγγελου Βενιζέλου η επιτροπή θεσμών απέρριψε το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης να κληθούν  ο Πάνος Καμμένος, ο Δημήτρης Βίτσας και ο Νίκος Κοτζιάς  στην επιτροπή προκειμένου να δώσουν  εξηγήσεις για το θέμα της πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία.

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου απέρριψε το αίτημα ,με την αιτολογία ότι η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε το αίτημα της με το άρθρο 43 του κανονισμού το οποίο προβλέπει απόλυτη πλειοψηφία και όχι με το 41 Α που δίνει το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να καλεί στην επιτροπή τα πρόσωπα που θέλει να εξετάσει.

Η Νέα Δημοκρατία για να ξεπεράσει τον σκόπελο κατέθεσε νέα πρόταση επικαλούμενη το άρθρο 41 Α όμως η κ. Χριστοδουλοπούλου δεν την έκανε δεκτή για την συγκεκριμένη ψηφοφορία και είπε πως αυτή η πρόταση θα συζητηθεί σε άλλη συνεδρίαση.

Λίγο πριν την ψηφοφορία έγινε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πολιτικών:

  • Χριστοδουλοπούλου: Απαξιώνεται σκοπίμως η επιτροπή για να διατηρηθεί ένα θέμα ανοιχτό το οποίο κατά την άποψή σας πουλάει, αυτό δεν θα το επιτρέψω.Το αίτημα που κάνατε ήταν καταχρηστικό να περάσουμε στην ψηφοφορία.
  • Βενιζέλος: Να μάθετε να εκφράζεστε κοινοβουλευτικά, το μπλαζέ  ύφος δε συνιστά κοινοβουλευτικό ύφος
  • Χριστοδουλοπούλου: Αυτό είναι το ύφος μου κ Βενιζέλε,  το ξέρετε, δεν αλλάζω ύφος αναλόγως με ποιον μιλάω.
  • Βενιζέλος: Δώστε μου το λόγο επί του κανονισμού
  • Χριστοδουλοπούλου: Όχι δεν σας τον δίνω δεν έχω τελειώσει. Στην επόμενη συζήτηση επικαιροποιείστε ξανά το αίτημα σας , μπορεί ο κ. Λοβέρδος να βρει άλλα 100 έγγραφα και να έχουμε καλύτερη τεκμηρίωση.
  • Βενιζέλος: Συστηματικά και επίμονα απαξιώνετε το ρόλο των βουλευτών ιδίως  της αντιπολίτευσης. Έχετε την θεωρία ότι οι ενέργειες της αντιπολίτευσης γίνονται για λόγους επικοινωνιακούς, για το θεαθήναι, ότι μπορεί η αντιπολίτευση να λειτουργεί καταχρηστικά και ως εκτούτου να απαγορευθεί η λειτουργία της. Από ένα σημείο και μετά θεωρείτε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία έχει δικαίωμα να ψηφίζει νόμους αλλά να  απορρίπτει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο , θεωρείτε ότι η  αντιπολίτευση είναι ενοχλητική και ο,τι κάνει το κάνει μόνο ως θέαμα προς τέρψιν των τηλεθεατών.Η  αντίληψη αυτή είναι  αντισυνταγματική, αντιδημοκρατική, αυταρχική και δείχνει παντελή έλλειψη σεβασμού και  κατανόησης  του τι σημαίνει κοινοβουλευτική Δημοκρατία.Η κοινοβουλευτική δημοκρατία λειτουργεί έτσι, μέσα στο κοινοβούλιο διεξάγονται συζητήσεις , η αντιπολίτευση δεν μιλάει στο κοινοβούλιο για να κερδίσει μια απόφαση όταν με την αρχή της δεδηλωμένης είναι δεδομένο ποιοι ψηφίζουν υπέρ  και ποιοι  κατά. Έχετε αξιακή διαφωνία με αυτά δεν μπορείτε να αντιληφθείτε τι σημαίνει δικαίωμα μειοψηφίας.
  • Χριστοδουλοπούλου: Εγώ που είμαι μια ζωή στην μειοψηφία δεν το έχω καταλάβει και το έχετε καταλάβει εσείς που είστε καθεστωτικοί
  • Βενιζέλος: Εσείς είστε καθεστωτική αλλά είστε και ανιστόρητη  δεν έχετε καταλάβει τίποτα.
  • Βορίδης: Η στάση σας δείχνει αγωνιώδη και απέλπιδα προσπάθεια συγκαλύψεως της υπόθεσης.
  • Βενιζέλος: Δεν μετέχω στην ψηφοφορία την θεωρώ παράνομη.  Κάνετε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να καλύψετε τον εταίρο  σας όπως κάνεις συνεχώς ο κ. Τσίπρας. Παραβιάζεται βάναυσα τον κανονισμό.
  • Χριστοδουλοπούλου: Δεν πειράζει αυτό είναι η δική σας άποψη
  • Βορίδης: θα αποχωρήσουμε  διότι βλέπουμε  μια προσπάθεια συγκάλυψης. Παραβιάζετε  ευθέως τον κανονισμό και αποχωρούμε.
  • Χριστοδουλοπούλου: Θα ψηφίσουμε μόνοι μας, πηγαίνετε στο καλό καλά Χριστουγέννα απεμπολείτε  το δικαίωμα σας.
  • Βενιζέλος: Πρέπει να υποβληθεί  πρόταση μομφής εναντίον σας για αυτό που κάνετε και αυτό που είπατε είναι ακραία και βάναυση παραβίαση του Συντάγματος. Είναι ντροπή αυτό που κάνετε και αυτό που λέτε. Λέτε πράγματα χωρίς να έχετε αντιληφθεί τις θεσμικές επιπτώσεις που έχουν.

Τελικά η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε νέο αίτημα επικαλούμενη το άρθρο 41Α  του κανονισμού αυτή τη φορά και ζήτησε εκτός από τους  τρεις Υπουργούς να έρθουν στην επιτροπή  ο μεσάζοντας Παπαδόπουλος  και άλλοι  αξιωματικοί  που εμπλέκονται στην όλη υπόθεση. Το αίτημα αυτό θα συζητηθεί σε νέα συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών.

Copy link
Powered by Social Snap