Συνολικά 144 τα «οχι»

Με 153 «ναι» ψηφίστηκε από τη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2018

19/12/17 • 22:40 | UPD 19/12/17 • 22:50

«Πέρασε» από τη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2018 με 153 «ναι»

Ψηφίστηκε με 153 ψήφους από την Ολομέλεια της Βουλής ο κρατικός Προϋπολογισμός 2018.

Υπέρ ψήφισαν 152 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και η ανεξάρτητη βουλευτής, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (προερχόμενη από την Ένωση Κεντρώων). Απουσίαζε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ο οποίος με επιστολή του προς το Προεδρείο της Βουλής, ενημέρωσε ότι αδυνατεί να προσέλθει στην ψηφοφορία, αλλά αν ήταν παρών θα ψήφιζε θετικά.

Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές. Καταψήφισαν 144 βουλευτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές. Από την ψηφοφορία απουσίασαν, πλην του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Παπαδόπουλου, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Μίχος και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Αρ. Φωκάς.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Τα πυρά της αντιπολίτευσης δέχτηκε η κυβέρνηση στη συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού. Ολα τα κόμματα εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση από το βήμα της Βουλής.

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στην Βουλή με τη φράση «είναι αργά για δάκρυα Αλέξη, αυτός είναι πράγματι ο τελευταίος προϋπολογισμός που φέρνει η κυβέρνηση σας».

(Θυμηθείτε ΕΔΩ τις δηλώσεις της κας Γεννηματά)

Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος μίλησε στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό χαρακτηρίζοντάς τον ως τον πιο ομαλό που έχει κατατεθεί εδώ και μία διετία δίνοντας παράλληλα συγχαρητήρια στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

(Θυμηθείτε ΕΔΩ τις δηλώσεις του κ. Καμμένου)

Tις κυβερνητικές εξαγγελίες περί τερματισμού των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018 χαρακτήρισε ως μεγάλη πολιτική απατεωνιά ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

(Θυμηθείτε ΕΔΩ τις δηλώσεις του κ. Κουτσούμπα)

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης κατά την ομιλία του στο προϋπολογισμό έθεσε θέμα παραμονής του υπουργού Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση.

(Θυμηθείτε ΕΔΩ τις δηλώσεις του κ. Λεβέντη)
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος μίλησε πρώτος, έκανε λόγο για «προϋπολογισμό λιτότητας, αντιαναπτυξιακό, άδικο και αντιλαϊκό», ενώ σχολίασε δηκτικά το υπερπλεόνασμα, λέγοντας ότι αυτό προέκυψε «από τη φοροεπιδρομή, τις κατασχέσεις, τη μείωση επενδυτικών και κοινωνικών δαπανών και όχι από την δήθεν υπεραπόδοση της οικονομίας».

(Θυμηθείτε ΕΔΩ τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη)

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο πρωθυπουργός επανέλαβε το κυβερνητικό αφήγημα περί οικονομικής ανάκαμψης και καθαρής εξόδου από τα μνημόνια, τονίζοντας ότι πρόκειται για τον «τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκ νέου στις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, σημειώνοντας ότι «παραλάβαμε μία χώρα που είχε μπει στο γύψο, με μέτρα που την είχαν βυθίσει σε μία πρωτοφανή ύφεση».

(Θυμηθείτε ΕΔΩ τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα)