Υψηλοί οι τόνοι

Σφοδρή κόντρα στη Βουλή Τσίπρα – Μητσοτάκη για τον προϋπολογισμό

19/12/17 • 22:05 | UPD 19/12/17 • 22:17

O Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ψεύδεται και ότι δεν έχει μάθει από τα λάθη του.

Σκληρή ήταν η κόντρα που είχαν στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι ψεύδεται και δεν έχει μάθει από τα λάθη του.

Τσίπρας: Ψηφίζουμε τον τελευταίο μνημονιακό Προϋπολογισμό

«Είναι η πρώτη φορά στα 8 χρόνια που ξέρουμε με βεβαιότητα ότι αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προυπολογισμός που ψηφίζεται στο ελληνικό κοινοβούλιο», τόνισε αρχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση για την εισαγωγή της ομιλία του κ. Μητσοτάκη, είπε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, είπατε ότι ο Αϊνστάιν είπε «είναι παράνοια να κάνεις τα ίδια πράγματα και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα» αλλά δεν το έχει πει ποτέ ο Αϊνστάιν είναι από τα ψέματα του διαδικτύου.

Για τον 8ο στη σειρά προϋπολογισμό, όλως παραδόξως πριν τον προϋπολογισμό δεν ήρθαν οι θεσμοί να μας πουν για νέα μέτρα, είπε ο πρωθυπουργός.

Προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις που κανείς δεν είχε κάνει πριν, είπε ο Τσίπρας.

«Και σήμερα που αυτές οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια και αποδίδουν καρπούς, η Ελλάδα έχει μια τελείως διαφορετική εικόνα στη διεθνή κοινή γνώμη από αυτή που μας αφήσατε εσείς περίπου τρία χρόνια πριν.

Παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία, με ανεργία κοντά στο 27%, με μηδενική αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους αλλά και στις διεθνείς αγορές, με τα επιτόκια δανεισμού για τα δεκαετή ομόλογα να αγγίζουν το 8%».

«Δεν καταφέραμε όλα όσα επιδιώκαμε, αλλά φέραμε μια συμφωνία με πολύ ηπιότερη προσαρμογή και μόνο για δυο χρόνια. Εσείς εφαρμόσατε φορολογικά μέτρα 30 δισ., ενώ η δική μας φορολογική προσαρμογή δεν ξεπερνά συνολικά τα 5 δισ. Και το κυριότερο μειώσαμε τους δημοσιονομικούς στόχους κατά 20 ολόκληρα δις σε σχέση με όσα εσείς είχατε δεσμευτεί για τη τριετία 15 έως 18» είπε ο πρωθυπουργός .

«Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι εμείς αυτά που καταφέραμε δε τα κρύψαμε κάτω από το χαλί. Δεν αρκεστήκαμε στη νωπή εντολή που είχαμε αλλά είχαμε τη πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα δημοκρατική ευθιξία και ευαισθησία, να ζητήσουμε εκ νέου τη ψήφο του ελληνικού λαού» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.Με τη συμφωνία γνωστή. Και τα μέτρα γνωστά. Και όλα πάνω από το τραπέζι. Και ο ελληνικός λαός επέλεξε πάλι εμάς να υλοποιήσουμε τη συμφωνία, εμάς να βγάλουμε τη χώρα από τη κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μας επέλεξε πάλι με πολύ μεγάλη διαφορά, παρά τα αντίθετα ευρήματα και τότε, ορισμένων δημοσκοπικών μετρήσεων. Γιατί άραγε κύριοι της ΝΔ. Έχετε σκεφτεί γιατί συνέβη αυτό;», είπε ο λέξης Τσίπρας.

«Ξεγελάστηκε; Εσείς που με περισσή απερισκεψία περιφέρεστε και υπερασπίζεστε το φαύλο success story του κυρίου Σαμαρά, πως το εξηγείτε αυτό; Γιατί αφού τελικά τα είχατε κάνει εσείς τόσο τέλεια ενώ εμείς τους έξι πρώτους μήνες καταστρέψαμε τη χώρα, γιατί ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε πάλι εμάς και σας ξανακαταδίκασε εσάς στην αντιπολίτευση;», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Μήπως είναι αδαής ο λαός και δε καταλαβαίνει, για να χρησιμοποιήσω και μια προσφιλή σας έκφραση. Όχι λοιπόν δεν είναι χαζός ο λαός. Ο λαός έχει και μνήμη και γνώση και διαίσθηση. Σας γνωρίζει ποιοί είστε και τι κάνατε όλα αυτά τα χρόνια. Και θα είναι ο ίδιος, αυτός ο λόγος, που θα σας οδηγήσει και σε νέα ήττα στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2019», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αφού όμως μπήκατε στη βάσανο των συγκρίσεων ελάτε να συγκριθούμε από τώρα αν θέλετε, γιατί το 19 που θα γίνουν οι εκλογές η σύγκριση θα είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα. Για να συγκριθούμε λοιπόν :Το 14 πασχίζατε να πετύχετε κάτι άπιαστο για τα δημοσιονομικά δεδομένα και τα μακροοικονομικά μεγέθη, να αποκτήσετε μια γραμμή πίστωσης με ισχυρή επιτήρηση και σκληρά προαπαιτούμενα, προφανώς αυτά που δε μπορούσατε να κλείσετε στην 5η αξιολόγηση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Για αυτό το λόγο στείλατε τότε και τον Χαρδούβελη στη Λαγκάρντ, είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε είχατε σχέδιο μετά το ψεύτικο success story να στήσετε και ένα ψεύτικο τέλος των μνημονίων, αφού θα κρύβατε στη πιστωτική γραμμή τα απαραίτητα χρήματα για τη κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας. Και στα προαπαιτούμενά της, όλα της πέμπτης αξιολόγησης».

«Μας λέτε όμως ότι εμείς υπερφορολογούμε και έχουμε διαλύσει τη μεσαία τάξη, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε είναι υπερφορολόγηση τα 5 δισ. ενώ δεν είναι τα 30 δισ. φόροι που φέρατε εσείς ; Σε ποιο κόσμο αλήθεια;

Ποιός έφερε τον ΕΝΦΙΑ ; Ποιός την εισφορά αλληλεγγύης; Ποιός το τέλος επιτηδεύματος ; αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Εμείς δε καταφέραμε να άρουμε άμεσα, αυτά που εσείς φορτώσατε στον ελληνικό λαό.Και τώρα μας κατηγορείτε για αυτά που εσείς φορτώσατε, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αλλάξαμε τους φορολογικούς συντελεστές, εφαρμόζοντας μια προοδευτική φορολόγηση, μοιράζοντας όσο πιο δίκαια μπορούσαν να μοιραστούν τα βάρη δεδομένων των συνθηκών , είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση εφάρμοσε το αφορολόγητο των αγροτών. Ούτε νοσοκομεία συγχωνεύσαμε, ούτε σχολεία κλείσαμε, ούτε δημοσίους υπαλλήλους απολύσαμε και εξοικονομήσαμε 180 εκατομμύρια. Αλλά εσείς φαίνεται ακόμα δεν έχετε κάνει update τα δεδομένα αυτά. Και υπόσχεστε μείωση φορολογικών συντελεστών μέσω μιας αόριστης μείωσης των δαπανών. Πείτε μας όμως κ. Μητσοτάκη, ποιών δαπανών; Ρώτησε ο πρωθυπουργός.

Μήπως υπαινίσσεστε απολύσεις δημοσίων υπάλληλων ή μείωση των πόρων για την Υγεία και την Παιδεία; Να το πείτε καθαρά αυτό, το είπατε όλοι οι συμβασιούχοι έξω υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε πως ο κ. Μητσοτάκης δεν αποδέχεται αυτό που αποδέχτηκε η Τρόικα, όταν φέραμε τη ρύθμιση για τους πυροσβέστες πενταετούς διάρκειας. Εμείς αντιλαμβανόμαστε ως καθήκον μας να δώσουμε ίσες ευκαιρίες και να ενισχύσουμε, με ό,τι δυνατότητα μας παρέχεται στα σημερινά πλαίσια, αυτούς που το έχουν ανάγκη περισσότερο, είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «εμείς το βλέπουμε ως καθήκον εσείς ως ψηφοθηρικές παροχές.Για αυτό και φαγωθήκατε ότι μοιράζουμε επειδή έρχονται κάλπες.Κρατηθείτε μη βιάζεστε. Υπάρχει και ο προϋπολογισμός του 2019.Γιατί το ’19 θα είναι το έτος των εκλογών», τόνισε ο Τσίπρας.

«Καταπέλτης» ο Μητσοτάκης: Αποτύχατε, ψεύδεστε, δεν έχετε μάθει από τα λάθη σας

Επίθεση στη κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή, στα πλαίσια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

«Συμπληρώνονται τρία χρόνια από την απόπειρα εκλογής του Σταύρου Δήμα. Το αποτέλεσμα είμαι γνωστό: πρόωρες εκλογές. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ από πολιτική σκοπιμότητα το έκαναν. Εσείς που είπατε πως είστε κάθε λέξη του Συντάγματος, ένα μήνα νωρίτερα είχατε εξευτελίσει το Σύνταγμα και ρίξατε την προηγούμενη κυβέρνηση» είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

«Κοροϊδέψατε τον λαό δύο φορές. Εκλεγήκατε ως αντιμνημονιακοί και μετά ως μνημονιακοί. Αποτύχατε δύο φορές» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και τόνισε πως «είμαστε η μόνη χώρα σε Μνημόνια στην Ευρώπη και έχουμε το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης».

«Κάποιοι στην Ευρώπη μπορεί να είναι ικανοποιημένοι επειδή στο ΣΥΡΙΖΑ γίνατε παράδειγμα προς αποφυγή για τους δικούς τους λαϊκιστές. Όπως είχατε πει κάποτε κ. Τσίπρα «χρήσιμοι ηλίθιοι»» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και επιτέθηκε στη κυβέρνηση: «Δεν έχετε μάθει τίποτα από τα λάθη σας».

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «επαναλαμβάνει τη δική σας αποτυχημένη συνταγή. Είναι ένας προϋπολογισμός άδικος, λιτότητας, φόρων, αντιλαϊκός. Η κυβέρνηση σας έχει αποτύχει παταγωδώς. Ψεύδεστε και δεν έχετε λύσεις. Οι πολίτες εύχονται αυτός να είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της κυβέρνησης σας».

Παράγετε υπερπλεονάσματα για να μοιράσετε επιδόματα, αντιγράφοντας τις χειρότερες λογικές της μεταπολίτευσης ανέφερε και υπογράμμισε πως ένας στους δύο Έλληνες είναι αιχμάλωτος των οφειλών του, χρωστάει στην εφορία.

«Χάσαμε μια μοναδική αναπτυξιακή ευκαιρία για την Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια. Και αυτό δεν λέγεται επιτυχία. Ο στόχος στις επενδύσεις ήταν για 9,1% και είναι στο 5,1%

Οι προβλέψεις για την οικονομία πέφτουν έξω με κυριότερη αυτήν για τον ρυθμό ανάπτυξης. Καθαρή έξοδος δεν θα υπάρξει, έχουν ήδη δρομολογηθεί μέτρα μέχρι το 2020 και θα υπάρξει σκληρή επιτήρηση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας πως χάνονται θέσεις πλήρους απασχόλησης και δημιουργούνται θέσεις υποαπασχόλησης και τα έσοδα αυξάνονται συγκυριακά και όχι με βιώσιμο τρόπο.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση πως εξαπατά τον κόσμο ισχυριζόμενη ότι νοιάζεται για τους αδύναμους, τη στιγμή που έχει φέρει «29 νέους φόρους και 21 περικοπές συντάξεων και επιδομάτων», συν την περιστολή του αφορολόγητου.

Χαρακτήρισε δε «ντροπή» τους ισχυρισμούς ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι η λαϊκή κατοικία προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς, υποστηρίζοντας ότι όσοι δανειολήπτες δεν έχουν υπαχθεί στον παλιό νόμο Κατσέλη είναι έκθετοι.

Αναφερόμενος την προγραμματισμένη λήξη του Μνημονίου τον προσεχή Αύγουστο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στην πραγματικότητα δεν θα υπάρξει «καθαρή» έξοδος, καθώς η χώρα μας θα παραμείνει σε αυστηρό καθεστώς εποπτείας και θα πρέπει να πετυχαίνει δύσκολους δημοσιονομικούς στόχους για πολλά χρόνια.