«Ξεσπάθωσε» ο Βαρουφάκης: Πάει την ΕΚΤ στο ευρωδικαστήριο για τα capital controls

19/12/17 • 20:23 | UPD 19/12/17 • 20:23

«Οι θεσμοί, όπως η ΕΚΤ, ασκούν de facto κάποιας μορφής εξουσία, ωστόσο, σε μια δημοκρατία η εξουσία δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη».

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσέφυγαν, ο συνιδρυτής του DiEM25, Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γερμανός βουλευτής, Φάμπιο Ντε Μάσι, ζητώντας να δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη δημοσιότητα, τη γνωμάτευση των νομικών της συμβούλων, σχετικά με τη νομιμότητα της ενέργειάς της να κόψει τη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία, κατά την διαπραγμάτευση του 2015.

Όπως τονίζουν σε γραπτή ανακοίνωση τους, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όπως η ΕΚΤ, ασκούν de facto κάποιας μορφής εξουσία, ωστόσο, σε μια δημοκρατία η εξουσία δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη.

Αν αυτό συμβαίνει, αναφέρουν, τότε εκπροσωπούνται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς μονάχα συγκεκριμένα τραπεζικά συμφέροντα, εις βάρος ολόκληρων κοινωνιών, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας το 2015.

Καταλήγοντας τονίζουν, ότι απαιτείται πολύπλευρος αγώνας για να περάσουμε από την σημερινή απολυταρχική, αδιαφανή διακυβέρνηση της ΕΕ, σε μια δημοκρατική Ευρώπη.

Copy link
Powered by Social Snap