Μήνυμα Κοτζιά σε Καμμένο για τα Σκόπια: Ο ΣΥΡΙΖΑ περνά και μόνος του πρόταση για το όνομα

19/12/17 • 19:19 | UPD 19/12/17 • 20:24

Ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε πως χρειάζεται πλειοψηφία «ευθύνης» βουλευτών και πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να περάσει μόνος του πρόταση.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς έστειλε μήνυμα στον Πάνο Καμμένο που δήλωσε πως δεν μπορεί να δεχτεί τον όρο «Μακεδονία» στη νέα ονομασία της ΠΓΔΜ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε πως χρειάζεται πλειοψηφία «ευθύνης» βουλευτών, όχι κομμάτων και πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να περάσει μόνος του πρόταση για την ονομασία των Σκοπίων σε περίπτωση που δεν συμφωνήσουν τα άλλα κόμματα και δεν συμμετάσχουν στην ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται πως ο Πάνος Καμμένος τόνισε τη Δευτέρα πως από το 1992 το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών έχει αποφασίσει ότι η νέα ονομασία της ΠΓΔΜ δεν μπορεί να περιέχει τον όρο «Μακεδονία», προσθέτοντας μάλιστα ότι η στάση της Αθήνας μπορεί να αλλάξει μόνο με νέα σύσκεψη των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Κοτζιάς απέφυγε να δεσμευθεί για σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα δούμε» εάν η κυβέρνηση θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καλέσει τους αρχηγούς σε διαβουλεύσεις. Προσέθεσε πως εάν συγκληθεί το συμβούλιο τότε θα αξιολογηθεί και η τοποθέτηση του κάθε αρχηγού.

«Δεν μπορεί ένα ζήτημα να μένει άλυτο σε βάθος χρόνου εφόσον μπορεί να λυθεί με τρόπο που συνάδει με τα εθνικά συμφέροντα», επισήμανε ο κ. Κοτζιάς. «Είμαστε μια κυβέρνηση που ήρθαμε να λύσουμε προβλήματα» είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ωστόσο ότι για την ώρα ούτε η κυβέρνηση των Σκοπίων ούτε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς έχουν θέσει επί τάπητος οποιαδήποτε πρόταση για τη νέα ονομασία της ΠΓΔΜ.

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς επαναβεβαίωσε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψει την είσοδο της ΠΓΔΜ στο NATO με το σημερινό, προσωρινό της όνομα, κάτι που είχαν προτείνει εμμέσως πλην σαφώς τα Σκόπια το καλοκαίρι.