Μαξίμου: Να δούμε ποιος θα κουραστεί πρώτος

Νέα επίθεση Κοντονή σε δικαστές: Κοροϊδεύετε την κοινωνία [βίντεο]

18/12/17 • 23:04 | UPD 18/12/17 • 23:04

Στα άκρα η κόντρα για το «πόθεν έσχες» με αφορμή την απόφαση ΣτΕ που έκρινε μη νόμιμη τη σχετική υπουργική απόφαση.

Σφοδρή επίθεση στην Δικαιοσύνη και στους δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας εξαπέλυσε ο Σταύρος Κοντονής από το βήμα της Βουλής μετά την πρόσφατη απόφαση του συμβουλίου που επί της ουσίας ακυρώνει το νόμο του πόθεν έσχες της κυβέρνησης.

Ο κ. Κοντονής έκανε λόγο για αποφάσεις που κοροϊδεύουν την κοινωνία αφού, όπως είπε, όταν σε ένα νόμο εμφιλοχωρούν εξαιρέσεις ο νόμος αυτός παύει να είναι αληθής.

«Η κυβέρνηση τόνισε και το λέει κι απόψε μετά την δημοσιοποίηση της νέας απόφασης του συμβουλίου της επικρατείας ότι επιθυμεί διακαώς διάλογο με όλους αλλά πάνω απ’ όλα θέτει ένα ζήτημα δημοκρατίας και ισονομίας. Δηλαδή τον έλεγχο όλων για όλα» σημείωσε και πρόσθεσε κλιμακώνοντας την κριτική του:

«Αν εμφιλοχωρήσουν εξαιρέσεις όπως διαλαμβάνεται στην προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και σε αυτή που εκδόθηκε απόψε τότε νόμος που υποχρεώνει αληθή δήλωση πόθεν έσχες δεν υπάρχει. Και ας το καταλάβουμε και όποιοι λένε το αντίθετο να γνωρίζουν ότι κοροϊδεύουν την κοινωνία. Αυτό είναι το σημαντικό και αυτό ας το κρατήσουν όλοι. Οταν κάποιος λέει ότι έχεις υποχρέωση να δηλώσεις τις καταθέσεις στην τράπεζα αλλά όχι τα μετρητά στις θυρίδες τότε ο νόμος καταδολιεύεται,ακυρώνεται, ακυρώνεται κάτι πολύ περισσότερο η λαϊκή επιταγή για διαφάνεια και έλεγχο».

Μάλιστα ο κ. Κοντονής επανέλαβε την φράση «Να δούμε ποιος θα κουραστεί» που υπάρχει στο σημερινό non paper της κυβέρνησης στέλνοντας μήνυμα στους δικαστές ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει

«Να δούμε λοιπόν ποιος θα κουραστεί η κυβέρνηση που επιμένει στην διαφάνεια και στον έλεγχο ή όλοι εκείνοι που συντάσσονται πίσω από καθεστώτα αδιαφάνειας και μη ελέγχου και θα λογοδοτήσουν όλοι στο λαό».

Καραγκούνης (ΝΔ): Εχετε κηρύξει πόλεμο κατά της Δικαιοσύνης

Ο αναπληρωτής τομεάρχης δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης από την πλευρά του κατηγόρησε τον κ. Κοντονή ότι η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο με την επίθεση εναντίον των θεσμών και της δικαιοσύνης.

«Μόνο μέλημά τους είναι να γαντζωθούν στην καρέκλα. Εκτός από ταξικό μίσος που σπέρνουν και φτωχοποίηση έχουν τόσο τυφλωθεί που δεν διστάζουν να ξεπεράσουν κάθε όριο και να επιτεθούν στους θεσμούς και κυρίως στον εγγυητή του δημοκρατικού πολιτεύματος, τη Δικαιοσύνη. Σήμερα με ψήφισμά της η Ένωση Εισαγγελέων καταγγέλλει την κυβέρνηση για προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης και σας καταγγέλλει ότι φτιάχνετε μια Δικαιοσύνη που νοσεί.

Κάνατε σχόλιο ακόμα και σήμερα για την απόφαση του ΣτΕ για τα πόθεν έσχες. “να δούμε ποιος θα αντέξει” λέτε. Σε τι; Στον πόλεμο; Έχετε κηρύξει πόλεμο στη Δικαιοσύνη. Πείτε το καθαρά» τόνισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο κ. Καραγκούνης.

Συνεργάτες Τσίπρα: Να δούμε ποιος θα κουραστεί πρώτος

«Να δούμε ποιος θα κουραστεί πρώτος» σχολίασε σιβυλλικά πηγή του Μεγάρου Μαξίμου, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Μεγάρου Μαξίμου.

Τι αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ 

Για όλους τους υπόχρεους, και όχι μόνον για τους δικαστικούς λειτουργούς, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε όλες τις διατάξεις της πρόσφατης απόφασης των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για το πόθεν έσχες.

Συγκεκιριμένα σε έκτακτη συνεδρίαση της Ολομελείας του ανωτάτου δικαστηρίου, με πρόεδρο τον Πρόεδρο του ΣτΕ Νίκο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Διομήδη Κυριόπουλο, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι είναι άκυρες και ανεφάρμοστες οι διατάξεις των υπουργικών αποφάσεων που όριζαν ότι στις δηλώσεις πόθεν έσχες υποχρεωτικά δηλώνονται μετρά εκτός τραπεζικών καταθέσεων για πάνω από 15 χιλιάδες ευρώ που βρίσκονται σε σπίτια η σε θυρίδες και κινητά, πολυτελή αντικείμενα κοσμήματα και άλλα για αξίες πάνω από 30 χιλιάδες ευρώ.

Και αυτές οι ρυθμίσεις όπως τονίζεται από την απόφαση δεν μπορούν να εφαρμοστούν για κανένα από τους υποχρέους και όχι μόνο για τους δικαστικούς.

Επίσης με την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου κρίθηκε ότι οι διατάξεις των υπουργικών αποφάσεων για το πόθεν έσχες δεν είχαν πρόβλεψη εύλογης προθεσμίας, τόσο για τη διενέργεια και την ολοκλήρωση του ελέγχου, όσο και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων προς δήλωση πόθεν έσχες.

Οι Σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι, λόγω της σπουδαιότητας και της έκτασης των ως άνω κριθεισών ως μη νομίμων ρυθμίσεων, δεν είναι δυνατόν χωρίς αυτές να λειτουργήσει καθ’ ολοκληρία το σύστημα υποβολής των δηλώσεων.