Απάντηση στον Βούτση

«Θεσμοί, ΣΥΡΙΖΑ, Κουβέλης, Χρυσή Αυγή μας έριξαν»: Επεισόδιο στη Βουλή για την κυβέρνηση Σαμαρά

18/12/17 • 18:08 | UPD 18/12/17 • 18:08

Απαντώντας στον κ. Βούτση, ο Δημήτρης Σταμάτηςείπε πως «ένα μέρος των Θεσμών μας τράβηξε το χαλί το 2014, και ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον Κουβέλη». 

Κόντρα ξέσπασε στη Βουλή για το ποιος έριξε την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές μέρες ο πρόεδρος της Βουλής είχε αφήσει υπόνοιες πως η κυβέρνηση Σαμαρά είχε πέσει από τους Ευρωπαίους.

Απαντώντας στον κ. Βούτση, ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης που ήταν στενότατος συνεργάτης του κ. Σαμαρά όταν ήταν πρωθυπουργός είπε πως «ένα μέρος των Θεσμών μας τράβηξε το χαλί το 2014, και ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους επαπομείναντες τότε βουλευτές του Φώτη Κουβέλη και τη Χρυσή Αυγή μας ρίξατε».

Η απάντηση του κ. Σταμάτη προκάλεσε την αντίδραση του Νίκου Βούτση που έκανε λόγο για προσπάθεια παρερμηνείας της δήλωσης του και επέμεινε στον ισχυρισμό ότι οι Θεσμοί εξαιτίας της αποτυχίας της κυβέρνησης Σαμαρά την οδήγησε σε αποδρομή, για να προσθέσει πως η στήριξη που φαίνεται να παρέχουν στη σημερινή συγκυβέρνηση, οφείλεται αφενός στις οικονομικές της επιτυχίες και αφετέρου στον περί λιτότητας διάλογο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Ευρώπη.

Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν ο κ. Σταμάτης σημείωσε πως οι Ευρωπαίοι στηρίζουν την σημερινή κυβέρνηση επειδή κάνει ότι της ζητήσουν. Μεταξύ άλλων τόνισε πως ο κ. Σαμαράς όταν ήταν πρωθυπουργός είχε αρνηθεί κατηγορηματικά περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, υπαγωγή της δημόσιας περιουσίας σε ένα Υπερταμείο, και την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

«Είναι σαφές και πασίγνωστο ότι η διαφημιζόμενη τότε έξοδος στις αγορές, δεν στεκόταν στα πόδια του ως σενάριο από το καλοκαίρι κιόλας του 2014», απάντησε ο κ. Βούτσης. «Η οικονομική κατάσταση δεν εδραζόταν σε κανένα σημείο του αφηγήματος της τότε κυβέρνησης» συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι αυτό είχε καταστεί σαφές στο εξωτερικό. Παράλληλα, καταλόγισε «βιασύνη» στην κυβέρνηση Σαμαρά στο να δρομολογήσει τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας νωρίτερα από τη λήξη της σχετικής συνταγματικής προθεσμίας. «Δεν εξάντλησε τα περιθώρια», σημείωσε.

«Τί θα κερδίζαμε εμείς εάν μέναμε 1,5 μήνα παραπάνω; Θα αλλάζατε γνώμη, ή θα ερχόσασταν σε λογική κουβέντα με τον τότε πρωθυπουργό; Μία συζήτηση θα κάνω με Σαμαρά, μόνο για το πότε θα φύγει, έλεγε τότε ο κ.Τσίπρας» σχολίασε ο κ. Σταμάτης και επανέλαβε: «Είναι βαριά η ευθύνη σας. Εμείς αρνηθήκαμε να κάνουμε όσα εσείς κάνετε με μεγάλη προθυμία».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βούτσης την περασμένη Τετάρτη έλεγε συγκεκριμένα: «Δεν βρήκατε το ιστορικό θάρρος να πείτε δημόσια ότι το δήθεν success story του 2014 το αποτίμησαν, το απαξίωσαν και το εκμηδένισαν και σας οδήγησαν τελικά σε αποδρομή από την εξουσία οι περίφημοι διεθνείς θεσμικοί εταίροι σας.

Δεν έχετε το θάρρος να παραδεχθείτε ότι οι θεσμοί σήμερα για δικούς τους λόγους, για αδυναμίες και προτεραιότητες δικές τους, για αδιέξοδα δικά τους σε μια διεθνή και ευρωπαϊκή κατάσταση που αλλάζει άρδην και άκρως αντιφατικά, υποστηρίζουν τον οδικό χάρτη που εδράζεται στην πολιτική και γεωστρατηγική σταθερότητα της χώρας, στις οικονομικές επιτεύξεις και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων βημάτων, ώστε να υπάρξει βιώσιμη έξοδος που θα προοιωνίζετε και την έξοδο από κρίση».