Στο 11ο Συνέδριο της ΝΔ

Μητσοτάκης: Nα διώξουμε τη χειρότερη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά

16/12/17 • 21:37 | UPD 16/12/17 • 21:37

«Από την Κυριακή το βράδυ το ρολόι θα χτυπά αντίστροφα για τις εκλογές» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Άνοιγμα σε Γεννηματά και Θεοδωράκη.

Με σύνθημα αλλάζουμε την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του 11ου συνεδρίου της ΝΔ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εκτιμώντας πως ο πολιτικός της χρόνος τελειώνει σύντομα.

«Από την Κυριακή το βράδυ το ρολόι θα χτυπά αντίστροφα για τις εκλογές, για να διώξουμε τη χειρότερη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά. Απέναντι μας έχουμε ένα καθεστώς. Ας καταλάβει ο Τσίπρας ότι αντέχουμε τη χειρότερη λάσπη», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΝΔ. .

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε στην κυβέρνηση και βολές για λαϊκισμό χαρακτηρίζοντας «φιλοδώρημα» το επίδομα των 400 ευρώ στους νέους άνεργους.

Άνοιγμα σε Γεννηματά και Θεοδωράκη

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε προσωπικούς τόνους προχώρησε σε άνοιγμα προς τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη που απάντησαν άμεσα.

«Αγαπητή Φώφη, είναι αλήθεια ότι ο χώρος που εκπροσωπείς ήταν ο ιστορικός αντίπαλος – cut Βάλαμε την πατρίδα πάνω από τα κόμματα. Ως υπεύθυνοι, ως πατριώτες πολιτικοί. Εξακολουθούμε να έχουμε σημαντικές διαφορές. Όμως πιστεύω και ελπίζω ότι το Κίνημα Αλλαγής θα συμβάλλει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο του» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η έξοδος από την κρίση δεν θα εξασφαλιστεί ως δια μαγείας με μια αλλαγή κυβέρνησης. Απαιτεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μια εθνική γραμμή, τολμηρή πολιτική γραμμή με δίκαιη αναδιανομή του πλούτου…» απάντησε η Φώφη Γεννηματά.

Απευθυνόμενος στον κ. Θεοδωράκη ο πρόεδρος της ΝΔ είπε: «αγαπητέ Πρόεδρε Σταύρο, Οι διαφορές μας με το χώρο που εσύ εκπροσωπείς είναι κατά την δική μου κρίση συχνά δυσδιάκριτες. Είναι αλήθεια ότι το Ποτάμι αποτέλεσε και αποτελεί έναν πολιτικό χώρο μεταρρυθμιστικό, συνεπή και υπεύθυνο. Χαίρομαι για την παρουσία σου στο Συνέδριό μας»

«Ο τόπος έχει ανάγκη από μεγάλες συνθέσεις και μεγάλες συμμαχίες. Εδώ που έχει φτάσει η πατρίδα οι άγονες αντιπαραθέσεις δεν αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων», ήταν η απάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη.

Αλλαγή οικονομικής πολιτικής το σχέδιο Μητσοτάκη

Στη ΝΔ, πάντως, επικρατεί ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της πρώτης μέρας του συνεδρίου ένα συνέδριο διαφορετικό με θεματικές ενότητες και παρεμβάσεις από άτομα εκτός του κόμματος όπως είναι ο φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος, ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης και ο ηθοποιός Κωσταντίνος Μαρκουλάκης.

Και είναι ικανοποιημένοι καθώς θεωρούν πως έγινε σαφές ότι η ΝΔ έχει ξεκάθαρο πρόγραμμα εξόδου της χώρας από την κρίση απέναντι σε μια κυβέρνηση που βρίσκεται σε αποδρομή.

Το πρόγραμμα αυτό θα παρουσιαστεί με λεπτομέρειες και με έμφαση στην αλλαγή της οικονομικής πολιτικής αύριο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος θέλησε σήμερα κυρίως να στείλει μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης της παράταξης αλλά και μήνυμα πως η ΝΔ είναι έτοιμη για το καλό της χώρας να προχωρήσει σε συμμαχίες και συνεργασίες την επόμενη μέρα.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου σημείωσε ότι «κατάφερε να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να δρομολογήσει την έξοδο από την κρίση» και πρόσθεσε: «Διότι στην υπηρεσία του εθνικού αυτού στόχου βάλαμε στο πλάι όλα όσα επί δεκαετίες μας χώριζαν και προτάξαμε όσα μας ένωναν. Βάλαμε την πατρίδα πάνω από τα κόμματα. Ως υπεύθυνοι, ως πατριώτες πολιτικοί. Εξακολουθούμε να έχουμε σημαντικές διαφορές. Όμως πιστεύω και ελπίζω ότι το Κίνημα Αλλαγής θα συμβάλλει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο του», κατέληξε.

Εξίσου θερμή ήταν η υποδοχή που επεφύλαξε και στον επικεφαλής του Ποταμιού, προς τον οποίο είπε:  «Οι διαφορές μας με το χώρο που εσύ εκπροσωπείς είναι –κατά την δική μου κρίση– συχνά δυσδιάκριτες. Είναι αλήθεια ότι το Ποτάμι αποτέλεσε και αποτελεί έναν πολιτικό χώρο μεταρρυθμιστικό, συνεπή και υπεύθυνο».

Οι αναφορές αυτές του Κυριάκου χειροκροτήθηκαν έντονα από το σώμα των συνέδρων, οι οποίοι χειροκρότησαν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τα όσα είπε χαιρετίζοντας την παρουσία των πρώην προέδρων της παράταξης του.   Ειδικότερα:
*Για τον Κώστα Καραμανλή είπε  ότι «έφερε τη ΝΔ στην εξουσία μετά από 11 χρόνια, ξαναδίνοντάς της ισχυρό λαϊκό έρεισμα», καθώς επίσης  και ότι «στις δύσκολες στιγμές είπε αλήθειες».
*Για τον Αντώνη Σαμαρά, υποστήριξε ότι «κράτησε την Ελλάδα όρθια, μέσα στην Ευρώπη και αν ολοκλήρωνε τη θητεία του, σήμερα η πατρίδα μας θα ήταν πολύ καλύτερη», και.
*Για  τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ότι «βρέθηκε στην ηγεσία της παράταξης σε μια κρίσιμη στιγμή της και απέδειξε ότι είναι πάντα μαχητής στα δύσκολα, στην πρώτη γραμμή του αγώνα».
«Όλοι μαζί δίνουμε μήνυμα νίκης, ενότητας, μαχητικότητας, προσήλωσης και πίστης σε μια παράταξη που τους τίμησε και την τίμησαν», είπε κλείνοντας τη σχετική αποστροφή της ομιλίας του.

Η  Κύπρος αντιμετώπισε την κρίση και δεν κρύφτηκαν πίσω από την τρόικα, δήλωσε σε παρέμβαση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ομιλία του υπουργού οικονομικών της Κύπρου Χάρη Γεωργιάδη. Υπογράμμισε ότι  το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής  έχει πολύ μεγάλη σημασία και ανέφερε ότι η Κύπρος βγήκε από την κρίση και δεν αύξησε ούτε έναν φόρο. «Τα ίδια θα κάνουμε και εμείς, όταν ο λαός μας εμπιστευτεί. Είναι δέσμευση μας ότι θα κερδίσουμε το χαμένο χρόνο», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφορά και στην Κύπρο

Οι μεταρρυθμίσεις στην Κύπρο ήταν πραγματικές μεταρρυθμίσεις, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι  «δεν ήταν μεταρρυθμίσεις του τύπου δίνω 200 – 400 ευρώ στους νέους για να περάσουν καλύτερα Χριστούγεννα, αυτό είναι λαϊκισμός, είναι φιλοδώρημα δεν είναι μεταρρύθμιση για να πάμε παρακάτω».

«Όταν σκέφτομαι την  Κύπρο έχω γλυκόπικρη γεύση, πικρή γιατί στην Ελλάδα μετά από 8 χρόνια στο φαύλο κύκλο των μνημονίων και δεν θα κουραστούμε να το λέμε ότι αν η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ είχε συνεχίσει το έργο της θα είχαμε βγει από την κρίση» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ο κ. Μητσοτάκης για την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά,  τονίζοντας ότι «επειδή λένε για την τρόικα ότι έριξε την κυβέρνηση, η προηγούμενη κυβέρνηση έπεσε επειδή ο κ. Τσίπρας, Καμμένος, Κουβέλης και Χρυσή Αυγή δεν συμφώνησαν για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όχι γιατί ο κ.  Δήμας δεν ήταν καλός υποψήφιος αλλά γιατί έκριναν ότι ήθελαν να κόψουν το έργο προηγούμενης κυβέρνησης».

Θέλοντας να δείξει ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση επικρατεί κλίμα ενότητας, ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική ονομαστική μνεία στην παρουσία των τριών πρώην προέδρων της παράταξης του.  Είπε χαρακτηριστικά: «Ο Κώστας Καραμανλής. Που έφερε τη ΝΔ στην εξουσία μετά από 11 χρόνια, ξαναδίνοντάς της ισχυρό λαϊκό έρεισμα. Που στις δύσκολες στιγμές είπε αλήθειες. Ο Αντώνης Σαμαράς. Που κράτησε την Ελλάδα όρθια, μέσα στην Ευρώπη και αν ολοκλήρωνε τη θητεία του, σήμερα η πατρίδα μας θα ήταν πολύ καλύτερη. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Που βρέθηκε στην ηγεσία της παράταξης σε μια κρίσιμη στιγμή της. Και απέδειξε ότι είναι πάντα μαχητής στα δύσκολα, στην πρώτη γραμμή του αγώνα».
Και, υπό τα χειροκροτήματα των συνέδρων, συμπλήρωσε: «Όλοι μαζί δίνουμε μήνυμα νίκης, ενότητας, μαχητικότητας. Προσήλωσης και πίστης σε μια παράταξη που τους τίμησε και την τίμησαν. Τους ευχαριστώ ιδιαιτέρως και τους τρεις».

Καραμανλής: Η ΝΔ θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο για την Ελλάδα του αύριο

«Όπως πολλές φορές στο παρελθόν, η παράταξή μας θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο για την Ελλάδα του αύριο» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προσερχόμενος στις εργασίες του 11ου συνεδρίου της ΝΔ.

«Η παράταξή μας προχωρά στο Συνέδριό της που έχει ξεχωριστή σημασία. Γιατί σε αυτό το Συνέδριο η Νέα Δημοκρατία θα αναδείξει το σχέδιό της για την ανάταξη της χώρας μας, με προτεραιότητες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, με πρώτη τη συνταγματική αναθεώρηση, τις επενδύσεις, τις νέες θέσεις εργασίας, την κοινωνική συνοχή, τη στήριξη εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Όπως πολλές φορές στην ιστορία της η Παράταξή μας θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο για την Ελλάδα του αύριο. Γι’ αυτό και πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή. Και αυτό είναι στο χέρι όλων μας. Καλή επιτυχία» ήταν η ακριβής δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Σαμαράς: Είμαστε ενωμένοι μπροστά στις ευθύνες και στη νίκη που έρχεται

«Είμαστε σήμερα εδώ, ενωμένοι μπροστά στις ευθύνες μας και μπροστά στη νίκη που έρχεται» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος στο 11ο συνέδριο της ΝΔ.

Στον εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», όπου διεξάγεται το γαλάζιο Συνέδριο αναμένεται να βρεθούν περί τα 2800 στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχουν την ιδιότητα του συνέδρου και θα συμβάλλουν με τις προτάσεις τους στη διαμόρφωση του Κυβερνητικού Προγράμματος.