Αρχίζει σήμερα το 11ο Συνέδριο

ΝΔ: Το όραμά μας για να πάει η χώρα μπροστά

16/12/17 • 09:49 | UPD 16/12/17 • 10:04

O Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει στο 11ο Συνέδριο της ΝΔ την πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας

Την αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διήμερο συνέδριο της Ν.Δ. που ξεκινά σήμερα το πρωί.

Εκτός από τον προγραμματικό λόγο, θα τοποθετηθούν κορυφαία στελέχη αλλά και παρατηρητές, θίγοντας τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και αγγίζοντας τις λύσεις τους. Αύριο, οι σύνεδροι θα ψηφίσουν σε κάλπες για κρίσιμα ζητήματα όπως η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και η κατάσταση που επικρατεί στα Εξάρχεια.

Ξεκάθαρο σχέδιο

«Το Συνέδριο θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να παρουσιάσουμε το όραμά μας για το πώς η χώρα θα πάει μπροστά», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. με συνέντευξή του στο κανάλι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος: «Αυτή τη στιγμή διατηρούμε ένα μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Αλλά πρέπει να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους Ελληνες ότι έχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο για την επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη ανάπτυξη. Εχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου οι Ελληνες είναι βαθιά απογοητευμένοι από τη σημερινή κυβέρνηση. Αναζητούν εναλλακτικές λύσεις. Η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κόμμα που έχει παρουσιάσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι μετά και το Συνέδριο του κόμματος, το μήνυμά μας θα έχει απήχηση στην ελληνική κοινωνία», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πρώτο νομοσχέδιο

Μεταξύ των ερωτημάτων στα οποία θα τοποθετηθούν οι σύνεδροι με μυστική ψηφοφορία είναι ποιο θα ήθελαν να είναι το πρώτο νομοσχέδιο της επόμενης κυβέρνησης.

«Μια νέα συνολική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση σε όλες τις βαθμίδες – Ενα συγκροτημένο σχέδιο για την ανάκτηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης – Μία νομοθετική πρωτοβουλία που θα αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία στον τομέα της Υγείας με σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων. Ενα νέο και σταθερό φορολογικό σύστημα που θα μειώνει τον ΕΝΦΙΑ και τους συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις», έχοντας μία επιλογή.

Αξιολόγηση

Επίσης, αν η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να συνδεθεί με την έμπρακτη επιβράβευση των καλύτερων και την υποχρεωτική δημιουργία ατομικών προγραμμάτων βελτίωσης των λιγότερο αποτελεσματικών κι αν πρέπει τα χρόνια προϋπηρεσίας να μετράνε λιγότερο ή περισσότερο απ’ ό,τι σήμερα στις προαγωγές των δημοσίων υπαλλήλων.

Επίσης, θα απαντήσουν αν συμφωνούν «να παραχωρηθεί σε ιδιώτες, όπου είναι δυνατό και πιο οικονομικό, η αποκομιδή των σκουπιδιών», «να περάσει η διαχείριση της Πρωτοβάθμιας Υγείας (Κέντρα Υγείας, πρώην πολυϊατρεία ΙΚΑ) στους δήμους από τις υγειονομικές περιφέρειες που ισχύει σήμερα», «να καθιερωθεί κατώτατος βαθμός εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ τον οποίο να ορίζουν τα ίδια τα Ιδρύματα».

Μία από τις ερωτήσεις είναι ακόμη «να δοθεί το δικαίωμα στους νέους εργαζόμενους να επιλέγουν μεταξύ του ΕΦΚΑ και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών για την υποχρεωτική τους ασφάλιση (σύνταξη και υγεία)» κι αν συμφωνούν «με την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος που θα ανοίξει το δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων». Επίσης: «Θα πρέπει, εάν η Βουλή αδυνατεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με συναινετικό τρόπο, ο Πρόεδρος να εκλέγεται από το λαό χωρίς να προκαλείται διάλυση της Βουλής και εθνικές εκλογές;».

Ποιοι θα μιλήσουν

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με χαιρετισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ θα μιλήσουν εκπρόσωποι του ΕΛΚ και των κομμάτων. Το απόγευμα αναμένεται η ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη, αύριο του Αντώνη Σαμαρά και του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Παρών θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Κατά τις εργασίες του Συνεδρίου θα διεξάγονται έξι εκδηλώσεις. Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μετωπική

Aπό το βήμα του Συνεδρίου αναμένεται σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης ενώ σ’ αυτή τη γραμμή κινήθηκε ο συντονιστής στρατηγικής και επικοινωνίας της Ν.Δ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να βρεθεί στην τρίτη θέση των ευρωεκλογών αν δεν κάνει πρόωρες εκλογές. Οπως είπε («Θέμα» ρ/σ) η απειλή για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το Κίνημα Αλλαγής, καθώς «είναι φυσικό μια πρωτοβουλία όπως αυτή να λειτουργεί συσπειρωτικά. «Εχουν περάσει οι εποχές που ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ είχε πέραση, βλέπω το 2018 μια μεγάλη ανατροπή», συμπλήρωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έχει τη χειρότερη εικόνα κυβέρνησης μετά τη Μεταπολίτευση, είναι βαθύτατα απομονωμένη από την πλειονότητα των νέων και τους μισούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ», παρατήρησε ο κ. Θεοδωρικάκος επικαλούμενος τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Οπως είπε, «ένας λόγος που έχει καταρρεύσει η αξιοπιστία της πολιτικής είναι η τριετία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., όταν ο ελληνικός λαός έζησε ένα όνειρο πραγμάτων που μετατράπηκε σε εφιάλτη».

Οσον αφορά τέλος το Συνέδριο της Ν.Δ., αφενός είπε ότι «θα κάνουμε ετήσια Συνέδρια και ως κυβέρνηση» και αφετέρου εξήγησε ότι «επιδιώκουμε να υπάρχει συμμετοχή των πολιτών για να ακούσουμε την κριτική τους».

Κατερίνα Κατσαβού
kkatsavou@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap