Τσίπρας: Να μας λείπει το βύσσινο για τέταρτο πρόγραμμα

15/12/17 • 18:03 | UPD 15/12/17 • 18:03

«Είχα την ευκαιρία να αστειευτώ με τον Ντράγκι για τη δήλωσή του σχετικά με το τέταρτο πρόγραμμα. Του είπα: να λείπει το βύσσινο» τόνισε

Κριτική στην πρόταση του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ σχετικά με τη χρησιμότητα των ποσοστώσεων στο προσφυγικό άσκησε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας: «Σκοπός δεν είναι να φτιάξουμε μια Ευρώπη φρούριο».

Παράλληλα στάθηκε στο σημαντικό βάρος που έχει επωμιστεί η χώρα τα τελευταία χρόνια όσον αφορά στο κύμα προσφύγων, ενώ άφησε αιχμές για όσους αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο ζήτημα με λογική διχασμού.

Σχετικά με την οικονομία, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση του για τα εμφανή σημάδια ανάκαμψης που έχουν σημειωθεί, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στην «πρόσβαση στις αγορές που είναι αντίστοιχη με εκείνη στα προμνημονιακά έτη».

«Είχα μια ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Μάριο Ντράγκι, είχα την ευκαιρία να αστειευτώ μαζί του για τη δήλωσή του σχετικά με το τέταρτο πρόγραμμα. Του είπα: να λείπει το βύσσινο» τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Η σημερινή Ευρώπη έχει υπερβολικό κοινωνικό έλλειμμα το οποίο δεν αντιμετωπίζει επαρκώς».

Σχολιάζοντας επικριτικά τη δήλωση Τουσκ, δήλωσε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να είναι α λα καρτ, ενώ έκανε λόγο για αντίθεση στο προσφυγικό που θα «ταλαιπωρήσει».

«Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά» είπε συγκεκριμένα.

«Αυτό που μας δίχασε δεν ήταν η επανεγκατάσταση αλλά η άρνηση χωρών να δεχθούν πρόσφυγες. Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα με τη λογική της στρουθοκαμήλου» τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τη δήλωση Τουσκ για σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε χώρες της ΕΕ για το προσφυγικό.
«Βγαίνουμε από την κρίση κρατώντας την κοινωνία όρθια»

«Η Ελλάδα φαίνεται ότι μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές αντίστοιχη με εκείνη των εποχών προ κρίσης. Θέλουμε ακόμη πιο πολύ να πέσουν οι τιμές των ομολόγων. Αυτά είναι δύο θετικά σημάδια ότι βγαίνουμε από την κρίση. Βγαίνουμε από την κρίση κρατώντας την κοινωνία όρθια» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Θετικά σημάδια ότι η Ελλάδα επανακάμπτει στις αγορές, σε επίπεδα αντίστοιχα προ της κρίσης και είναι σταθερή η προοπτική οριστικής εξόδου από τα μνημόνια, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την πτώση των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου περίπου στο 4%, καθώς και τη διανομή κοινωνικού μερίσματος περίπου στο 30% του πληθυσμού.

«Σήμερα είναι και μια ιδιαίτερη μέρα που αποτελεί οιωνό, σημάδι της εξόδου της χώρας από την κρίση», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Σήμερα 1.313.000 νοικοκυριά, δηλαδή περίπου 3.250.000 ωφελούμενοι, έχουν δει στους λογαριασμούς, στις καταθέσεις τους, το κοινωνικό μέρισμα, (συνολικά) 727.000 ευρώ. Πρόκειται λίγο πάνω από το 30% του πληθυσμού. Θα ανέβει αυτός ο αριθμός καθώς η πλατφόρμα θα ανοίξει εκ νέου για να αντιμετωπιστούν και μικροδυσκολίες τεχνικής φύσης που εμπόδισαν κάποιους συμπολίτες μας που δικαιούνται να έχουν πρόσβαση στο μέρισμα. Νομίζω ότι αυτό είναι μια πολύ σημαντική και συμβολικά και ουσιαστικά εξέλιξη».
«Έχουμε και άλλα καλά νέα, γι΄ αυτό σας λέω ότι τα σημάδια, οι οιωνοί είναι θετικοί», προσέθεσε ο πρωθυπουργός και επισήμανε:

«Σήμερα ολοκληρώνεται μια εβδομάδα όπου έχουμε ένα ράλι στις αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Και φαίνεται ότι είμαστε κοντά να σπάσει και το όριο του 4%, δηλαδή να πάμε κάτω από 4% στις τιμές που αφορούν το δεκαετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου. Θέλω να σας πως ότι τον περασμένο Γενάρη, στην αρχή του έτους, η τιμή ήταν 7,35%, σήμερα είναι κοντά στο 4%, έχουμε 45% μείωση. Βρισκόμαστε σε αντίστοιχο επίπεδο που είχαμε τον Δεκέμβρη του 2006, ένδεκα χρόνια πριν».

«Τον Δεκέμβριο του 2006 δεν υπήρχε καν η έννοια της κρίσης, συνεπώς η Ελλάδα, ήδη, φαίνεται ότι μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές, αντίστοιχη των εποχών πριν την κρίση. Βεβαίως θέλουμε αυτό το φαινόμενο να μην είναι παροδικό, να είναι σταθερό, να είναι μόνιμο, να πέσουν πιο κάτω οι τιμές των ελληνικών ομολόγων και να γίνει ακόμα πιο σαφής και σταθερή η προοπτική επανάκαμψης της Ελλάδας στις αγορές χρήματος, ακόμα πιο σαφής και σταθερή η προοπτική οριστικής εξόδου από τα προγράμματα στήριξης, από τα μνημόνια που τόσο πολύ ταλαιπώρησαν τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

«Άρα λοιπόν αυτά τα δύο θετικά σημάδια σήμερα ότι βγαίνουμε από την κρίση, ότι περνάμε μια μεγάλη περιπέτεια και βγαίνουμε κρατώντας, όμως, όσο μπορούμε τους πιο αδύναμους προστατευμένους, κρατώντας την κοινωνία όρθια».
Ο «χιουμοριστικός διάλογος με Ντράγκι»

Μετά τη δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ ότι είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να αποφασίσει εάν θα χρειαστεί και τέταρτο πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας με χιούμορ επισήμανε: «Είχα μια ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Μάριο Ντράγκι, είχα την ευκαιρία να αστειευτώ μαζί του για τη δήλωσή του σχετικά με το τέταρτο πρόγραμμα. Του είπα: να λείπει το βύσσινο. Με βάση και τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων έχουμε διαμορφώσει την αντίληψη ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τα μνημόνια. Θα ολοκληρώσουμε τα μνημόνια όμως μέχρι το καλοκαίρι».

Ασκώντας κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ, τόνισε ότι ο ελληνικό λαός δεν θα επιστρέψει το πισωγύρισμα που εκείνος επιθυμεί. Αναφέρθηκε στις απολύσεις στο Δημόσιο «στις οποίες στοχεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Μετά τον απολογισμό της επίσκεψης του τούρκου προέδρου, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι δεν αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις «η συζήτηση για το πώς οι θρησκευτικοί ηγέτες που αναγνωρίζει η ελληνική Πολιτεία για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη να μην αμφισβητούνται από τη μειονότητα ή μέρος της μειονότητας».

Όπως είπε η συζήτηση πρέπει να γίνει με τη μουσουλμανική μειονότητα, «να καταλήξει το συντομότερο δυνατό και να υπάρξει και η αντίστοιχη νομοθέτηση, ώστε σε ένα βάθος χρόνου να δημιουργηθούν οι εξελίξεις για να ξεπεράσουμε τα σημερινά εμπόδια».

Ο πρωθυπουργός, με το βλέμμα στο θέμα αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάννης που έχει θέσει η τουρκική πλευρά, κάλεσε την ΕΕ να δώσει τα απαραίτητα μηνύματα στην Τουρκία για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και για την επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».