κυβερνητικό αλαλούμ

Ο Κοτζιάς άδειασε τον Γαβρόγλου για την εκλογή αρχιμουφτή στην Θράκη

15/12/17 • 15:23 | UPD 15/12/17 • 16:47

Μιλώντας σε διπλωματικούς συντάκτες στο ΥΠΕΞ ο υπουργός Εξωτερικών είπε: «Δεν συζητάμε τέτοια θέματα με την Τουρκία»

Τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντονο Γαβρόγλου για το θέμα της εκλογχής αρχιμουφτή, άδειασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. 

Μιλώντας σε διπλωματικούς συντάκτες στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σχολίασε πως «δεν συζητάμε τέτοια θέματα», εννοώντας πως δεν μπορεί να είναι αντικείμενο διμερούς διαλόγου με την Άγκυρα. Αργότερα πηγές του ΥΠΕΞ σημείωναν ότι το θέμα είναι «κύριας αρμοδιότητας του Υπ. Παιδείας».

Νωρίτερα, την έναρξη συζητήσεων με τη μουσουλμανική μειονότητα για το θέμα της εκλογής των Μουφτήδων, ζητά μέσω συνέντευξής του σήμερα,  ο υπουργός Παδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής, είπε: «Θα πρέπει να αρχίσει μια πολύ σοβαρή συζήτηση, με την ίδια τη μειονότητα ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων. Το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί και νομίζω πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για συζητήσεις, είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος».

Στο πλαίσιο αυτό σημειώνει: «Τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην πόλη, δεν τον εκλέγουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών, ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα».

Θυμίζουμε πως όλα τα παραπάνω τα ζήτησε πριν από λίγες ημέρες επί ελληνικού εδάφους ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Οπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, με αφορμή τη συνέντευξη που θα μεταδοθεί απόψε το βράδυ (στις 9 μμ), ο κ. Γαβρόγλου αποτιμώντας την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στη χώρα μας είπε μεταξύ άλλων ότι ο κ. Ερντογάν «έχασε την ευκαιρία να μιλήσει σε ευρωπαίους εταίρους», ενώ ερωτηθείς για το αν υπήρξε όφελος για τη χώρα μας από την επίσκεψή του, απαντά πως «είναι καλό να σπάνε οι πάγοι».