πολιτικές εξελίξεις εντός του 2018

Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την έξοδο της χώρας από την κρίση

10/12/17 • 08:11 | UPD 10/12/17 • 09:15

Προτεραιότητα για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσα από επενδύσεις, μείωση φόρων, συμμάζεμα Δημοσίου, στήριξη στους νέους και τους πιο αδύναμους

Το βασικό μήνυμα του 11ου Συνεδρίου της Ν.Δ., που θα διεξαχθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, αποτυπώνεται σε μία φράση: «Η Ν.Δ. είναι έτοιμη να κυβερνήσει».

Μετά από μία διαδικασία 20 μηνών διαρκούς επεξεργασίας και τμηματικής παρουσίασης επιμέρους πτυχών του γαλάζιου προγράμματος, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζεται να δηλώσει και σε προγραμματικό επίπεδο απολύτως έτοιμο να βρεθεί στην αφετηρία μίας πορείας που θα οδηγήσει στη πολιτική αλλαγή.

Με λύσεις

«Θέλουμε να καταλάβει ο πολίτης ότι είναι έτοιμη η Ν.Δ. Και δεν είναι έτοιμη με μισόλογα και ημιτελείς προτάσεις, αλλά έχει ολοκληρωμένες και αξιόπιστες λύσεις, οι οποίες σχετίζονται τόσο με τη μεγάλη εικόνα που αφορά στην οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη όσο και με την καθημερινότητα του πολίτη», υπογραμμίζουν γαλάζιες πηγές δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής ετοιμότητας. Είναι, άλλωστε, ήδη έτοιμα και τα πρώτα νομοσχέδια της επόμενης κυβέρνησης, με προτεραιότητα μάλιστα να δίνεται σε αυτό που αφορά στη νέα οργάνωση της κυβέρνησης και της ανώτατης διοίκησης.

«Είμαστε σοβαρή εναλλακτική λύση που έχει όραμα και σχέδιο για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Και αυτό θα αποτυπωθεί στο πρόγραμμα που συνδιαμορφώνεται από την αμφίδρομη επαφή της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη με την κοινωνία», σημειώνουν συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και όπως λένε χαρακτηριστικά «θα αποτυπώσουμε ως όραμα στους πολίτες τι διαφορετικό μπορεί να κάνει ο Κυρ. Μητσοτάκης από τον Αλ. Τσίπρα. Και πάντοτε στη λογική ότι «αξίζουμε καλύτερα».

Στην Πειραιώς διευκρινίζουν, βέβαια, ότι η κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος είναι μια δυναμική διαδικασία που θα επικαιροποιείται διαρκώς, αλλά θα βασίζεται πάντοτε «στη δύναμη της αλήθειας και του ορθού λόγου», όπως λένε. Οι πολίτες αναζητούν την αλήθεια μετά την οδυνηρή εμπειρία από τη «λαϊκίστικη λαίλαπα που χτύπησε τη χώρα και την έχει καταδικάσει σε μακροχρόνια ύφεση», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Βλέπουν… εξελίξεις

Το μήνυμα της κυβερνητικής ετοιμότητας ενισχύεται μπροστά και στο ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων που στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν μέσα στο 2018. «Οι εκλογές μπορεί να γίνουν οποτεδήποτε, αν το επιλέξει ο κ. Τσίπρας. Και εμείς είμαστε έτοιμοι», σημειώνουν στελέχη της Ν.Δ. Το γεγονός, μάλιστα, ότι το επιχείρημα της «καθαρής εξόδου» πάνω στο οποίο επιχειρεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει το αφήγημά της αμφισβητείται πλέον και από παράγοντες των ίδιων των θεσμών, ενισχύει την αίσθηση πολλών γαλάζιων ότι ο πρωθυπουργός, γνωρίζοντας την κατάσταση στην πραγματική οικονομία, θα επιλέξει προσφυγή σε εκλογές πριν αρχίσουν να υλοποιούνται οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για το 2019-2020.

Επανεκκίνηση

Περιγράφοντας το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί από το βήμα του 11ου Συνεδρίου, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούν για μία «συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες», ο στόχος της οποίας πηγαίνει πέρα και από την προβολή της ετοιμότητας της Ν.Δ. να αποτελέσει αξιόπιστη κυβερνητική λύση. Προσδοκά, όπως σημειώνουν, «να εμπνεύσει πάλι την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας στις δυνάμεις του πολιτικού συστήματος».

Και στο πλαίσιο αυτό το μήνυμα που για μία ακόμη φορά αναμένεται να στείλει ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι το εθνικό αυτό σχέδιο δεν θα το επιβάλει κανείς, αλλά «θα είναι δικό μας και στον πυρήνα του θα έχει την κοινωνική αλληλεγγύη και την επανεκκίνηση της οικονομίας», όπως σημειώνουν γαλάζια στελέχη. Οι δε προγραμματικές προτεραιότητες θα κινούνται προς τρεις κατευθύνσεις: Δημιουργία πολλών χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας μέσα από μια έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων, μείωση της φορολογίας και εξορθολογισμός του κράτους και διαρκές ενδιαφέρον για τους νέους ανθρώπους και τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Ανοιγμα στην κοινωνία

Η προγραμματική επάρκεια και η κυβερνητική ετοιμότητα συνδυάζονται όμως με το συνεχιζόμενο άνοιγμα της Ν.Δ. στην κοινωνία, το οποίο θα σηματοδοτοτηθεί και από τη σύνθεση του Συνεδρίου που δεν θα περιορίζεται στα κομματικά μέλη. Και στη λογική αυτή, συνεχίζοντας το επιτυχημένο εγχείρημα των προσυνεδριακών διαδικασιών, το 11ο Συνέδριο θα είναι ανοιχτό στην κοινωνία και θα προσκληθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό πολίτες από διάφορες κοινωνικές ομάδες και κατηγορίες εργαζομένων, στους οποίους «θα δοθεί ο λόγος για να εκφραστούν».

«Θα υπάρχουν ομιλητές από την κοινωνία», επισημαίνουν στην Πειραιώς, η οποία σχεδιάζει, εξάλλου, να απευθύνει προσκλήσεις σε προσωπικότητες όχι μόνο από το πεδίο της πολιτικής, όπως είθισται στα συνέδρια των κομμάτων, αλλά και από άλλους χώρους. Συζητείται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσκληθούν προσωπικότητες, όπως ο φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος και ο νομπελίστας οικονομολόγος Χρ. Πισσαρίδης, ενώ πιθανόν να παρευρεθεί και ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης.

Στο πλαίσιο του 11ου Συνεδρίου θα διεξαχθεί και το Κοινωνικό Συνέδριο, που αποτελείται από έξι παράλληλες θεματικές εκδηλώσεις με αντικείμενο σημαντικά κοινωνικά ζητήματα που δεν καλύφθηκαν πλήρως από τις προσυνεδριακές διαδικασίες. Αυτά αφορούν στις σύγχρονες πολιτικές για την προστασία της οικογένειας, στους Ελληνες της Διασποράς, στην τρίτη ηλικία, στον εθελοντισμό, στον αθλητισμό, αλλά και σε δράσεις για τα άτομα με αναπηρία.

Τις λεπτομέρειες του 11ου Συνεδρίου θα παρουσιάσουν σε συνέντευξη Τύπου την προσεχή Τρίτη ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Κ. Χατζηδάκης, και ο γραμματέας Προγράμματος, Γ. Στεργίου.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

achondropoulos@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής