Δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα

Προκλητικό σόου Ερντογάν στην Κομοτηνή

09/12/17 • 09:22 | UPD 09/12/17 • 09:24

Ο Ερντογάν επιχείρησε να σπάσει τη συμφωνία και να μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση σε μουσουλμάνων σε μειονοτικό σχολείο

Ανεξέλεγκτος έδρασε και στη Θράκη ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν. Σχεδόν με το… στανιό απαίτησε -και τελικά κατάφερε- να μιλήσει σε μουσουλμάνους που είχαν συγκεντρωθεί σε μειονοτικό σχολείο της Κομοτηνής.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος είχε αναλάβει τόσο να συνοδεύει τον Τούρκο πρόεδρο όσο και να… εποπτεύει την τήρηση των συμφωνηθέντων δεν μπόρεσε να επαναφέρει στην τάξη τον Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης επίσκεψής του στην Κομοτηνή, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε και πάλι προκλητικός. Ωστόσο, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός της μικρής ανταπόκρισης της μουσουλμανικής κοινότητας στα «κελεύσματα» του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής για ισχυρή παρουσία στην επίσκεψη.

Ο Τούρκος πρόεδρος και η συνοδεία του προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης λίγο πριν από τις 11:30. Ο Ταγίπ Ερντογάν επιβιβάστηκε στο πολυτελές αυτοκίνητό του και η πομπή ξεκίνησε για την Κομοτηνή. Η μετάβαση έγινε σε χρόνο – ρεκόρ, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. είχε κλείσει για τα υπόλοιπα οχήματα την Εγνατία Οδό. Πρώτος σταθμός της επίσκεψης ήταν το τζαμί Κιρ Μαχαλέ της Κομοτηνής. Περίπου 1.000 μουσουλμάνοι είχαν συγκεντρωθεί για να τον υποδεχτούν. Αριθμός πολύ μικρότερος των προσδοκιών των αξιωματούχων του Τουρκικού Προξενείου και των «φερεφώνων» του, τα οποία τις τελευταίες μέρες είχαν επιδοθεί σε έναν αγώνα για να μαζέψουν πολύ κόσμο. Είχαν ναυλωθεί λεωφορεία για τη μεταφορά των μουσουλμάνων και, σύμφωνα με πληροφορίες, υπολόγιζαν σε 15.000 τα άτομα που θα παραβρίσκονταν. Τελικά, αυτοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα ήταν πολύ λιγότεροι.

Στο τζαμί έφτασαν και οι ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, Ιμπραήμ Σερίφ και Αχμέτ Μετέ, τους οποίους υποδέχτηκε ο πρόεδρος της «Τουρκικής» Νεολαίας Νετζάτ Χουσεΐν. Νωρίτερα είχε φτάσει ο δήμαρχος του Οσμάν Σατζή, περιοχή της Προύσας, Μουσταφά Ντουντάρ, ο οποίος κατάγεται από το χωριό Δροσιά του Δήμου Αρριανών, ενημερώνοντας ότι δεν έχουν έρθει λεωφορεία από τη γείτονα χώρα και δηλώνοντας ότι οι πρόεδροι των δύο κρατών πρέπει να συνεργαστούν για το καλό των δύο λαών. Εκεί ήταν και ο Λεβέντ Σαδίκ, ο κροίσος γιος του εθνικιστή ηγέτη των μουσουλμάνων της Θράκης Αχμέτ Σαδίκ, με πολυπληθή προσωπική ασφάλεια.

Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε λίγο μετά τις 12:20. Είχε κατεβάσει το παράθυρο του αυτοκινήτου του και χαιρετούσε τον κόσμο. Οπως αρμόζει η διαδικασία, εισήλθε στο χώρο από την πίσω πόρτα του τεμένους. Παιδιά του χάρισαν ανθοδέσμες, ενώ οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να φωνάζουν ρυθμικά το όνομά του. Πριν μπει στο τζαμί, προσέγγισε για λίγο τους συγκεντρωμένους, ορισμένοι από τους οποίους φώναξαν «ηγέτη μας». Τα αστυνομικά μέτρα ήταν πρωτοφανή για την Κομοτηνή και όποιος έμπαινε στον αύλειο χώρο του τζαμιού ελέγχονταν εξονυχιστικά με μηχανήματα από άντρες της ΕΛ.ΑΣ., ενώ υπήρχαν και αστυνομικοί ακροβολισμένοι στις γειτονικές ταράτσες.

Μετά την ολοκλήρωση της προσευχής, ο Τούρκος πρόεδρος περπάτησε περίπου 150 μέτρα και επισκέφτηκε γειτονικό μειονοτικό σχολείο. Σε αυτό φοιτούν περίπου 900 παιδιά και εγκαινιάστηκε πριν από 65 χρόνια από τον Τούρκο πρόεδρο Τζελάλ Μπαγιάρ, από τον οποίο πήρε και το όνομά του. Εκεί τον περίμεναν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης κι οι βουλευτές Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, ο βουλευτής Ξάνθης Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, το προσωπικό του σχολείου και η δημοτική σύμβουλος Σιμπέλ Μουσταφάογλου.

Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε ένα μικρόφωνο να μιλήσει και τότε Γιάννης Αμανατίδης αντέδρασε λέγοντάς του: «Αλλα έχουμε συμφωνήσει, κύριε πρόεδρε». Η παρατήρηση του κ. Αμανατίδη έγκειται στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της επίσκεψης, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν συμφωνήσει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν θα εκφωνήσει ομιλία σε ανοιχτή, δημόσια συγκέντρωση, παρά μόνο σε συγκέντρωση εντός κλειστού χώρου. Προφανώς ενοχλημένος, ο κ. Ερντογάν μπήκε σε αίθουσα του σχολείου όπου ανέφερε σε μια μαθήτρια ότι ζήτησε μικρόφωνο και δεν του το έδωσαν, με αποτέλεσμα -σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες- η κοπέλα να βάλει τα κλάματα. Στο μεταξύ, ξεκίνησαν διαβουλεύσεις με τον κ. Αμανατίδη για το αν θα μιλήσει ή όχι ο Τούρκος πρόεδρος στους συγκεντρωμένους. Τελικά, ο κ. Ερντογάν μίλησε, αφού όμως τον προλόγισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Στην ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «ομοεθνείς» και σημείωσε: «Μετέφερα τις αγωνίες σας στην ελληνική κυβέρνηση. Δώσατε αγώνα επιβίωσης τόσα χρόνια και σας συγχαίρω για αυτό. Θα προσπαθήσουμε για περισσότερη συνεργασία με την Ελλάδα και εσείς αποτελείτε “γέφυρα” για αυτό. Είστε πολίτες της Ελλάδας και πρέπει να εργαστείτε για το καλό της». Ακόμη ευχήθηκε να επισκεφθεί ξανά τη χώρα και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα χρωστά πολλά στην Τουρκία και η Τουρκία στην Ελλάδα». «Εχετε εκλέξει τέσσερις βουλευτές και πρέπει να έχετε το θάρρος να διεκδικείτε τα δικαιώματά σας», πρόσθεσε.

Πάντως, μετά το «συμβάν» στην αυλή του σχολείου, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διέρρεαν ότι δεν υπήρξε «διπλωματικό επεισόδιο» και ότι όλα κύλησαν «βάσει του συμφωνηθέντος προγράμματος».

Ο κ. Ερντογάν δεν μετέβη στο Προξενείο της Κομοτηνής, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Πιθανότατα η αλλαγή να σχετίζεται με το γεγονός ότι ο πρόξενος Αλή Ριζά Ακιντζί βρίσκεται ακόμη στην Αγκυρα δίνοντας εξηγήσεις στο ΥΠΕΞ για την αυτομόληση -πριν από τρεις εβδομάδες- του υποπροξένου του Νταβούτ Οτζάκ και της συζύγου του στην Ιταλία. Γι’ αυτό άλλωστε την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στη Θράκη συντόνισε ο Τούρκος πρόξενος της… Ρόδου! Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου ολοκληρώθηκε με ομιλία του σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής.

Επιστολή από Ανθιμο και δήμαρχο Aλεξανδρούπολης στον Ερντογάν

Την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος έφτανε στο τζαμί της Κομοτηνής για να προσευχηθεί, περισσότεροι από 100 κάτοικοι της πόλης είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία και διαμαρτύρονταν για την επίσκεψη.
Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση σκληρής ανοιχτής επιστολής του μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης κ. Ανθιμου και του δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ. Βαγγέλη Λαμπάκη.

«Αν αρχίσουμε να μιλάμε, όπως κάνατε εσείς, για τα “σύνορα της καρδιάς μας”, τότε σκάψτε τη γη που σήμερα ορίζετε και θα βρείτε μέσα της ποιοι την όριζαν πριν από σας. Γι’ αυτό, ας μην κάνουμε τέτοιες κουβέντες. Εδώ στη Θράκη, οι μουσουλμανικές μειονότητες αυξάνουν αριθμητικά (ενώ στην Κωνσταντινούπολη οι Ρωμιοί δεν είναι πια ούτε μια σταγόνα στον ωκεανό). Εδώ στη Θράκη, οι μουσουλμάνοι για δικά τους θέματα, προσωπικού και κληρονομικού Δικαίου, μπορούν να ζητήσουν την εφαρμογή του ισλαμικού Δικαίου.

Ενώ στη χώρα σας οι μουσουλμάνοι δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα. Κύριε πρόεδρε, θα διδαχθείτε πολλά από την επίσκεψή σας αυτή! Ομως, η πρόσφατη επίσκεψη του αντιπροέδρου σας, άφησε πολύ πικρή γεύση σε όλους μας. Ηταν μια διχαστική επίσκεψη, δεν τήρησε τους κανόνες που επιβάλλεται να τηρεί κάποιος όταν επισκέπτεται το σπίτι ενός γείτονά του. Το Προξενείο σας στην Κομοτηνή παρέκκλινε από τα καθήκοντά του (όπως αυτά υπαγορεύονται από τις Διεθνείς Συνθήκες και τη διπλωματία) και μάλλον “ξέχασε” ότι πρέπει να ασχολείται με ζητήματα Τούρκων ταξιδιωτών στην Ελλάδα, όταν προστρέχουν σ’ αυτό, και όχι με τους Ελληνες πολίτες. Περιμένουμε να το ανακαλέσετε στην τάξη», αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στην ανοιχτή επιστολή.

Αγγελος Αγγελίδης
aaggelidis@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τυπου

 

Αναχώρησε ο Ερντογάν – Όλο το παρασκήνιο από τους καβγάδες και τις προκλήσεις