ΝΔ: Πέντε ερωτήματα για τον Πάνο Καμμένο στην Επιτροπή Εξοπλιστικών

08/12/17 • 16:23 | UPD 08/12/17 • 16:23

Ερωτήματα για τον ρόλο ενός νέου προσώπου επ’ ονόματι Τάσου Μπούρα, έθεσε η ΝΔ ανάμεσα σε άλλα στην διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλή.

Ερωτήματα για τον ρόλο ενός νέου προσώπου επ’ ονόματι Τάσου Μπούρα, έθεσε η ΝΔ ανάμεσα σε άλλα στην διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλή. Η συνεδρίαση διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών και στην ατζέντα της έχει να αποφασιστεί εάν θα πρέπει να ακυρωθούν οι δύο συμβάσεις πώλησης όπλων στην Σαουδική Αραβία μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές από το κόμμα της ΝΔ, οι βουλευτές της αφού επανέφεραν το αίτημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κλήτευση σε ακρόαση στην Επιτροπή όλων των εμπλεκόμενων προσώπων, ζήτησαν από τον παριστάμενο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμένο απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα.

Ειδικότερα: 

Ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος (μεσάζων ή ενδιάμεσος στην συμφωνία) έχει αναφέρει στην συνέντευξη που πρόσφατα έδωσε στον δημοσιογράφο Γιώργο Τράγκα ότι είναι έμπορος όπλων. Συνεπώς ποιος ήταν ο ρόλος του κ. Παπαδόπουλου στη σύμβαση;

Ο αριθμός των βλημάτων που θα δινόντουσαν είναι 300.000, η Σαουδική Αραβία ενδιαφερόταν για 100.000 βλήματα. Η διαφορά των 200.000 βλημάτων που θα πήγαινε;

Ποιος είναι ο κ. Τάσος Μπούρας Και ποια είναι η σχέση του με το ΥΠ.ΕΘ.Α, το οποίο εμφανίζεται να επισκέπτεται τακτικά;

Γιατί υπήρξε αυτή η επιμονή να αναλάβει τη μεταφορά των όπλων στην Σαουδική Αραβία ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος;

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2017, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε ενημερώσει την Επιτροπή της Βουλής, ότι εάν μέχρι τη 1 Οκτωβρίου 2017 δεν έχει καταθέσει η Σαουδική Αραβία τα 67 εκατ. ευρώ θα προσφύγει κατά της Σαουδικής Αραβίας ή κατά του εκπροσώπου (Bασίλη Παπαδόπουλου). Οπότε τι έχει γίνει μέχρι σήμερα; Το Υπουργείο έχει προσφύγει κατά της Σαουδικής Αραβίας;

Η στάση της ΝΔ

Σε ερώτημα, τελικά ποια θα είναι η στάση της ΝΔ στην ψηφοφορία στην Επιτροπή για το εάν θα πρέπει να ακυρωθεί η συμφωνία και να υπαναχωρήσει η Ελλάδα στην παράδοση των όπλων στην Σαουδική Αραβία σε εναρμόνιση και της σχετικής πρόσφατης απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου, η ίδια ανώτατη πηγή της ΝΔ ανέφερε: να υπαναχωρήσουμε από τί και να συζητήσουμε τί; Υπάρχει συμφωνία; Ας μας απαντήσει ο Υπουργός.

Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει στις 20 Σεπτεμβρίου στην Επιτροπή, αφού δεν κατέβαλε στο Δημόσιο τα χρήματα η Σαουδική Αραβία, δεν υπάρχει συμφωνία. Συνεπώς σε αυτό το πλαίσιο τι να συζητάμε; Να ψηφίσουμε κάτι για συμφωνία που δεν υπάρχει;

Σε άλλη ερώτηση, ότι τώρα υπήρξε απόφαση του ΕΚ σχετικά με την Σαουδική Αραβία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Υεμένη, η ίδια πηγή της ΝΔ ανέφερε πως ξέρετε τι ψήφισαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και τώρα αλλά και το Φεβρουάριο του 2016. Από τότε υπήρχε ψήφισμα αλλά η κυβέρνηση και το υπουργείο αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή την πώληση όπλων στην Σαουδική Αραβία.

Αναφορικά με το νέο πρόσωπο αυτού του κ. Τάσου Μπούρα και τον ρόλο του στο ΥΠΕΘΑ που έθεσε η ΝΔ, η ίδια πηγή, όταν ρωτήθηκε εάν εμπλέκεται στην υπόθεση των συμβάσεων αυτών, δεν θέλησε να απαντήσει είπε απλώς «εμείς ρωτάμε τον Υπουργό να μας απαντήσει…»