Ολες οι αντιδράσεις

Διεθνή ΜΜΕ για επίσκεψη Ερντογάν: Η διπλωματία στην άκρη

08/12/17 • 08:32 | UPD 08/12/17 • 09:06

Η επίσκεψη Ερντογάν, οι δηλώσεις του για τη Συνθήκη της Λωζάννης σχολιάστηκαν από όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Χίδερ Νάουρ, τόνισε ότι «από θέμα αρχής οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας». Η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, οι δηλώσεις του για τη Συνθήκη της Λωζάννης και το κλίμα που δημιουργήθηκε στην Αθήνα σχολιάστηκαν από όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το τηλεοπτικό δίκτυο BBC αναφέρεται στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης και στην έντονη αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου. «Ο Ερντογάν καλεί σε αναθεώρηση της συνθήκης των συνόρων κατά την επίσκεψη στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος του ειδησεογραφικού πρακτορείου, το οποίο, στη συνέχεια, αναφέρεται στις ελληνικές αντιδράσεις.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στο ρεπορτάζ με τίτλο «Ελλάδα και Τουρκία αντάλλαξαν κατηγορίες κατά την έναρξη της επίσκεψης Ερντογάν», τονίζει ότι η διπλωματική αβρότητα παραμερίστηκε μετά τις πρόωρες παρατηρήσεις του Ερντογάν στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Σε μια ασυνήθιστα έντονη συζήτηση κατά την υποδοχή του Τούρκου προέδρου, ο Ελληνας Πρόεδρος, Προκόπης Παυλόπουλος, απέκλεισε οποιαδήποτε αλλαγή στη Συνθήκη.

Η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» επίσης περιγράφει το «επεισόδιο», τονίζοντας ότι «οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για τα σύνορα προκάλεσαν σφοδρή αντίδραση από τους Ελληνες οικοδεσπότες».
Την εκρηκτική ατμόσφαιρα που επικράτησε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου τονίζει το αμερικανικό δίκτυο The Washington Post, επισημαίνοντας πως «παρά τις ελπίδες της ελληνικής πλευράς για βελτίωση των παγωμένων σχέσεων μεταξύ των δύο γειτόνων, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις διαφωνίες».

Το αμερικανικό περιοδικό «Politico» αναφέρει πως «στην πρώτη του επίσκεψη ο Ερντογάν αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης» και προσθέτει ότι ο Ερντογάν μίλησε για τη μεταχείριση των μουσουλμάνων στην Ελλάδα, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απάντησε ότι η Συνθήκη δεν είναι διαπραγματεύσιμη». Επίσης, καταλήγει, «ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η αποδοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ ήταν χάρη στην υποστήριξη της Τουρκίας».

 

«Ο Ερντογάν, στην ιστορική επίσκεψη στην Ελλάδα, βάζει τη διπλωματία στην άκρη», τιτλοφορείται ρεπορτάζ της αμερικανικής «New York Times». Οπως επισημαίνει, ο Τούρκος πρόεδρος απέρριψε οποιαδήποτε προσδοκία για διπλωματία και προτίμησε να ζητήσει αλλαγή της διεθνούς συνθήκης που καθορίζει τα σύνορα των δύο χωρών, και να μιλήσει για «τουρκική μειονότητα».

Η γερμανική «Zeit Online» αναφέρει: «Ο Ερντογάν ζητεί αναθεώρηση των ελληνοτουρκικών συνόρων», επισημαίνοντας πως η διαφωνία μεταξύ του Τούρκου προέδρου και του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε μπροστά στις κάμερες. Εκτενή ρεπορτάζ αφιέρωσε ο γαλλικός Τύπος, με τη «Figaro» να γράφει «Ιστορική η επίσκεψη με εντάσεις, ο Ερντογάν στην Ελλάδα».

«Ο Ερντογάν επισκέπτεται την Ελλάδα εν μέσω των ψυχρών σχέσεων με Ε.Ε. και ΗΠΑ», αναφέρει η αγγλόφωνη «Gulf News» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Στενά παρακολουθεί η Κύπρος την επίσκεψη. «Στην Ελλάδα ο Ταγίπ Ερντογάν – Φρούριο η Αθήνα – Φρόντισε να προκαλέσει πριν πάει», γράφει ο «Πολίτης». Με τίτλο «Προσδοκίες στο μίνιμουμ» κυκλοφορεί ο «Φιλελεύθερος».

Η σημερινή επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα «είναι ιστορική, αλλά για τη Λευκωσία οι προσδοκίες σε σχέση με το Κυπριακό βρίσκονται στο μίνιμουμ», γράφει.

«Πολεμική και ένταση» είδαν οι Τούρκοι

Για σκληρές κουβέντες, εμπρηστικές δηλώσεις κάνει λόγο ο τουρκικός τύπος, σχολιάζοντας τη συνομιλία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα. Η εφημερίδα «Hurriyet» μιλάει για πολεμική και «σκληρές δηλώσεις» και τονίζει ότι η συνάντηση στράφηκε γύρω από τη Συνθήκη της Λωζάννης και το θέμα της Δυτικής Θράκης. Η «Haber Turk» γράφει: «Κόντρα για τη Λωζάννη στην ιστορική επίσκεψη Ερντογάν» και στη συνέχεια χαρακτηρίζει «σκληρή την απάντηση Ερντογάν στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη Συνθήκη της Λωζάννης».
H «Daily Sabah» στο ρεπορτάζ της τόνισε τη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι «στη Δυτική Θράκη δεν επιτρέπεται καν να γράφεται η λέξη Τουρκία». Για «ιστορική επίσκεψη» του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα μιλάει η «Milliyet» και αναφέρεται στις δηλώσεις του Ερντογάν για το θέμα της Λωζάννης. «Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη καμιάς χώρας» γράφει η εφημερίδα «Star» και περιγράφει λεπτομερώς τις συναντήσεις του Τούρκου προέδρου στο Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου.

H «Sabah» αναφέρει πως ο Ερντογάν| ανέφερε ότι υπάρχουν λεπτά ζητήματα στη Λωζάννη που δεν έχουν γίνει κατανοητά» και τονίζει πως ο ίδιος υπενθύμισε στους Ελληνες πως «η Τουρκία είναι αυτή που έδωσε το πράσινο φως της επανένταξής της στο ΝΑΤΟ».

H «Cumhuriyet» έχει κάνει βασικό θέμα το Κυπριακό και έχει τίτλο «πολεμική στην Αθήνα για την Κύπρο. Τσίπρας: ‘‘Δεν το λύσαμε σε 43 χρόνια’’. Ερντογάν: ‘‘Ελα να το λύσουμε’’.

ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ
asoutzou@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου