«Φαρμάκι» της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για την επίσκεψη Ερντογάν

07/12/17 • 18:06 | UPD 07/12/17 • 18:06

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν στις δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης και τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας έκαναν λόγο για προχειρότητα από πλευράς της κυβέρνησης και διευκρίνισαν ότι το κόμμα θα τοποθετηθεί πλήρως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα.

«Ωστόσο, όσα παρακολουθούμε μέχρι στιγμής δείχνουν ασυγχώρητη προχειρότητα και αδικαιολόγητο έλλειμμα προετοιμασίας εκ μέρους της κυβέρνησης. Υπενθυμίζουμε ότι η ΝΔ είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να ενημερώσει εγκαίρως την επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για την επίσκεψη του κ. Ερντογάν, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς το αρνήθηκε» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

«Οι άκαμπτες δηλώσεις Ερντογάν μέσα στο Προεδρικό  Μέγαρο επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη αρχικά είχαμε προβλέψει και τονίσει: ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως διπλωματική προετοιμασία της επίσκεψής του. Απαράδεκτο αλλά κυρίως επικίνδυνο για την χώρα» αναφέρει σε δήλωση της η Φώφη Γεννηματά και εξαπολύει επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα: «Συνεχώς ο κ. Τσίπρας «πάει για μαλλί και βγαίνει κουρεμένος», και δυστυχώς μαζί του τα Ελληνικά συμφέροντα».

Η κ. Γεννηματά χαρακτηρίζει φιάσκο την επίσκεψη Τσίπρα στην ΗΠΑ και «μεγαλύτερο φιάσκο την επίσκεψη Ερντογάν που τείνει να καταλήξει σε ναυάγιο», αναφέρει η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και εξηγεί το γιατί: «Επειδή όμως  ζήτημα αναθεώρησης της συνθήκης δεν υπάρχει. Επειδή ποτέ ως τώρα δεν έχει τεθεί από την χώρα μας ζήτημα ερμηνείας, και ατόπως ετέθη. Επειδή οι απαράδεκτες θέσεις του Τούρκου Προέδρου και η συζήτηση στην οποία μπήκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όχι μόνο δεν προάγουν τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά τις γυρίζουν σημαντικά βήματα πίσω. Η Ελληνική Κυβέρνηση –και πρώτα ο Πρωθυπουργός- έχει μεγάλη ευθύνη για τα όσα συνέβησαν σήμερα».

Από την πλευρά του, το Ποτάμι υποστηρίζει πως δεν έπρεπε να γίνει σε αυτή τη χρονική περίοδο η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα: «Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας θέτει με τον πιο επίσημο τρόπο στην Αθήνα τις τουρκικές διεκδικήσεις», σημειώνει σε ανακοίνωση.

Το Ποτάμι σχολιάζει επίσης ότι ο κ. Ερντογάν πίσω από τη διατύπωση περί «επικαιροποίησης» μιλάει σαφώς για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης θέτοντας ανοιχτά ζητήματα που αφορούν στο Αιγαίο και στη Θράκη. Υποκατέστησε μάλιστα το Διεθνές Δίκαιο με το «πολιτικό δίκαιο».

«Ο Σταύρος Θεοδωράκης στη χθεσινή δήλωσή του, επεσήμανε ότι «επισκέψεις σε επίπεδο Αρχηγού Κράτους γίνονται όταν οι σχέσεις ανάμεσα σε δύο χώρες έχουν φτάσει στο καλύτερο σημείο. Κι αυτό δεν συμβαίνει σήμερα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία». Οι τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της επίσκεψης σε αυτή τη συγκυρία. Μια επίσκεψη που αποβαίνει σε βάρος των εθνικών συμφερόντων αλλά και εις βάρος των διμερών σχέσεων, που είναι ανάγκη και για την Ελλάδα και την Τουρκία αλλά και για την ευρύτερη περιοχή να βελτιωθούν κι όχι να επιβαρυνθούν» καταλήγει το Ποτάμι.

«Η συνάντηση Ερντογάν- Παυλόπουλου έδωσε την ευκαιρία στους Τούρκους να προβάλουν τις ανήθικες διεκδικήσεις τους, ενώπιον του πρώτου πολίτη της χώρας». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων αμέσως μετά τη συνάντηση Παυλόπουλου-Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Η συνάντηση Ερντογάν- Παυλόπουλου έδωσε την ευκαιρία στους Τούρκους να προβάλουν τις ανήθικες διεκδικήσεις τους, ενώπιον του πρώτου πολίτη της χώρας.

Το ότι ο κ. Παυλόπουλος έδωσε κάποιες απαντήσεις δεν διασώζει τα πράγματα, γιατί τους Τούρκους τους ενδιέφερε να θέσουν επίσημα και ωμά τις αξιώσεις τους και να ενισχύσουν μέσα στην Τουρκία το πεσμένο από τις οσμές σκανδάλων, προφίλ του Ταγίπ Ερντογάν.

Η Κυβέρνηση ανοήτως διευκόλυνε τους Τούρκους σε αυτό τους το παιχνίδι».

Copy link
Powered by Social Snap