Τσίπρας στο CNBC: Το QE δεν είναι πλέον κρίσιμο για την Ελλάδα

06/12/17 • 10:33 | UPD 06/12/17 • 10:33

Θα ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Θα ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Υπογραμμίζει ωστόσο πως οι εξελίξεις έδειξαν ότι η ένταξη στο QE δεν είναι προϋπόθεση για την πρόσβαση στις αγορές.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να ενταχθεί στο QE καθώς το χρέος της χώρας δεν αξιολογείται από τους οίκους αξιολόγησης με επενδυτική βαθμίδα, ωστόσο οι οίκοι ίσως αλλάξουν την αξιολόγησή τους αν η Ελλάδα ολοκληρώσει επιτυχώς το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης το καλοκαίρι και αναδιαρθρώσει το χρέος της, σημειώνει το CNBC.

Σε προηγούμενες δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός είχε πει πως οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ θα ενίσχυαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών για τοποθετήσεις στην Ελλάδα, στηρίζοντας έτσι την οικονομική ανάκαμψη.

«Η εκτίμησή μας πριν τη δεύτερη αξιολόγηση ήταν πως το QE αποτελεί ‘κλειδί’ προκειμένου να έχουμε πρόσβαση στην αγορά, όμως αυτό δεν ήταν αλήθεια. Οι εξελίξεις έδειξαν πως δεν ήταν προϋπόθεση», είπε ο κ. Τσίπρας.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα έχει βγει δυο φορές στις διεθνείς αγορές φέτος, προσελκύοντας αυξημένο ενδιαφέρον από τους επενδυτές και στις δυο περιπτώσεις, ενώ η Αθήνα αναμένεται να βγει τουλάχιστον άλλες δυο φορές στις αγορές πριν λήξει το πρόγραμμα διάσωσης, τον Αύγουστο του 2018, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Για εμάς δεν υπάρχει στόχος να αποκτήσουμε πρόσβαση στο QE πριν το τέλος του προγράμματος», πρόσθεσε.