ΑΥΤΑΠΑΤΗ Η «ΚΑΘΑΡΗ ΕΞΟΔΟΣ»

Ο Μητσοτάκης έθεσε τον στόχο της μείωσης των φόρων

05/12/17 • 09:14 | UPD 05/12/17 • 09:14

Σκληρή κριτική στην ασκούμενη οικονομική πολιτική, αποδομώντας πλήρως το αισιόδοξο αφήγημα της κυβέρνησης, άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σκληρή κριτική στην ασκούμενη οικονομική πολιτική, αποδομώντας πλήρως το αισιόδοξο αφήγημα της κυβέρνησης, άσκησε χθες βράδυ ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατήγγειλε από το βήμα εκδήλωσης του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ότι «η πολιτική του υπερπλεονάσματος έχει προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί βλάβη στην πραγματική οικονομία, διότι μειώνει τη δυνατότητα ανάπτυξής της».

«Κλαδεύει το δέντρο πολύ πριν αυτό είναι σε θέση να δώσει καρπούς», τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι «όλα αυτά γίνονται για να ικανοποιηθούν ιδεοληψίες και να στηθούν επικοινωνιακές φιέστες».

Οι στόχοι

«Δήθεν παίρνουμε από τη μεσαία τάξη για να στηρίξουμε με επιδόματα τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα», πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προειδοποίησε ευθέως: «Αυτή η πολιτική αποτελεί μια προβληματική συνταγή για τη χώρα, όπως κάθε πολιτική που εμπνέεται από λαϊκισμό και ιδεολογικές αγκυλώσεις. Και βέβαια βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη κεντρική θέση της Ν.Δ. που θα έπρεπε να αποτελεί και τον εθνικό μας στόχο: την αποκλιμάκωση των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε πτυχές του σχεδίου της Ν.Δ. για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας, το οποίο χαρακτήρισε «ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο» και δήλωσε βέβαιος ότι «μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για δυναμική προσέλκυση επενδύσεων». Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι αποτελεί «αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα η μείωση φορολογικών συντελεστών» και προειδοποίησε ότι «δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποφασιστικές και βαθιές μεταρρυθμίσεις δεν πρόκειται να έχουμε».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε, με αφορμή και τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το γ’ τρίμηνο 2017, πως «για να επαληθευτεί η πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για ετήσια αύξηση 1,6%, το τέταρτο τρίμηνο θα πρέπει να καταγραφεί αύξηση του ΑΕΠ κατά 3%, γεγονός που καθιστά την κυβερνητική πρόβλεψη τουλάχιστον υπεραισιόδοξη».

Πρώτα οι βίλες

Οπως είπε εξάλλου, «η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης από μόνη της ήταν ένα υποχρεωτικό αλλά όχι ικανό βήμα», ενώ επισήμανε ότι «είναι άρρηκτα συνδεδεμένη στη συνείδηση των πολιτών με την υπόθεση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας».
Δεν είναι τυχαίο πως ήδη χαρακτηρίζεται από τα γαλάζια στελέχη ως «αξιολόγηση των πλειστηριασμών».

Σε ό,τι αφορά τη θέση της Ν.Δ. για το ζήτημα αυτό ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι «πρωταρχικό μέλημα της Πολιτείας οφείλει να είναι η αποκάλυψη και η τιμωρία των στρατηγικών κακοπληρωτών» και επισήμανε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει πως «οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν από τις βίλες στη Μύκονο και τα εξοχικά των πολλών εκατομμυρίων».

«Ας ξεκινήσουν οι τράπεζες με τα ακίνητα μεγαλύτερης αξίας. Οχι από τις μικροϊδιοκτησίες των αδυνάμων», πρόσθεσε. «Θυμίζω ότι η Ν.Δ. παρέδωσε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε ‘‘από κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη’’ στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας χωρίς κανένα όριο», συμπλήρωσε.

Η επόμενη μέρα

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε εξάλλου ότι «τα πιο πολλά σημαντικά θέματα, με κορυφαίο αυτό της βιωσιμότητας της ΔΕΗ, μετατέθηκαν για το μέλλον», ενώ ξεκαθάρισε ότι «σε κάθε περίπτωση, μετά το τέλος του προγράμματος η χώρα πρέπει να δανείζεται από τις αγορές με λογικά επιτόκια».

«Σήμερα αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συμβεί», τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «η χώρα βαδίζει προς το τέλος του γ’ προγράμματος χωρίς ακόμα να έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών». Και παράλληλα υπογράμμισε ότι «δυστυχώς. δεν υπάρχει ‘‘καθαρή έξοδος’’ το 2018», καταγγέλλοντας ότι
«βρισκόμαστε μπροστά σε άλλη μια απόπειρα εξαπάτησης του ελληνικού λαού». «Διότι -όπως είπε- γνωρίζουμε πολύ καλά τα επιπλέον μέτρα που πρόκειται να επιβληθούν από το 2019. Μέτρα μείωσης συντάξεων και μείωσης του αφορολογήτου ορίου που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα υπογράφοντας το de facto 4ο Μνημόνιο, με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2023 και διαρκή λιτότητα μέχρι το 2060».

«Καθαρή έξοδος» λοιπόν δεν υπάρχει με κυβέρνηση Τσίπρα. Αυτό που χρειάζεται είναι η πραγματική έξοδος από την κρίση μέσα από ένα μεταρρυθμιστικό ηλεκτροσόκ. Και αν αυτή η λέξη τρομάζει κάποιους, τους λέω ότι το μεγαλύτερο ρίσκο σήμερα είναι το ρίσκο της αδράνειας», πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απόστολος Χονδρόπουλος
axontropoulos@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου