Ολο το παρασκήνιο

Πώς ο Μητσοτάκης αποφάσισε τη «θυσία» της Ντόρας Μπακογιάννη

04/12/17 • 08:42 | UPD 04/12/17 • 10:04

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μπακογιάννη είχε ενημερωθεί από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την απόφασή του αυτή πριν από περίπου ένα μήνα

Την απόφασή του να μη συμπεριλάβει την Ντόρα Μπακογιάννη στους σχεδιασμούς του για τη συγκρότηση κυβέρνησης ανακοίνωσε με συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Λίγες μέρες πριν από το συνέδριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι κανένα συγγενικό του πρόσωπο δεν πρόκειται να βρεθεί σε κυβερνητικό ή άλλο πολιτειακό αξίωμα κάνοντας ειδική αναφορά στην αδελφή του και πρώην ΥΠΕΞ: «Ξέρω ότι αυτό είναι σκληρό και ίσως άδικο, ειδικά για την Ντόρα που έχει προσφέρει πολλά στην παράταξη και κανείς δεν αμφισβητεί τις ικανότητές της. Είναι όμως επιβεβλημένο σε αυτή τη συγκυρία, στο πλαίσιο της αποστολής που έχω αναλάβει».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ντόρα Μπακογιάννη είχε ενημερωθεί από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την απόφασή του αυτή πριν από περίπου ένα μήνα. Τότε, μάλιστα, είχαν κυκλοφορήσει φήμες στο Διαδίκτυο ότι η πρώην υπουργός επρόκειτο να αποσυρθεί από την πολιτική, σενάρια που διέψευσε η ίδια με δηλώσεις της στο «Βήμα». Στην ερώτηση από ποια θέση θεωρείτε πως μπορείτε να υπηρετήσετε με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο μια αυριανή κυβέρνηση της Ν.Δ., η κυρία Μπακογιάννη είχε απαντήσει: «Δεν έχω καμία προσωπική φιλοδοξία. Για μένα είναι σημαντικό να κερδίσει η Ν.Δ. και να γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επειδή είναι ο μόνος πολιτικός σήμερα που μπορεί να αναλάβει το βάρος της εξόδου από την κρίση. Επειδή όμως παρατήρησα μια μεγάλη ανησυχία από δημοσιογραφικούς κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ για το εάν παραιτούμαι, τους διαβεβαιώνω ότι με τη βοήθεια των πολιτών θα είμαι παρούσα».

Γαλάζια στελέχη αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. προχώρησε σ’ αυτή την απόφαση μετά από κριτική που δέχεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περί οικογενειοκρατίας. Σύμφωνα με άλλα στελέχη της Ν.Δ., με τη «θυσία» της Ντόρας από το κυβερνητικό σχήμα της Ν.Δ. ή άλλο πολιτειακό αξίωμα ανοίγει ο δρόμος για το γιο της Κώστα Μπακογιάννη, τον οποίο το παρασκήνιο θέλει να διεκδικεί το χρίσμα για το Δήμο της Αθήνας. Σε κάθε περίπτωση, η κυρία Μπακογιάννη θα είναι υποψήφια βουλευτής Α’ Αθηνών και θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις πολιτικές της υποχρεώσεις.

«Ηταν δύσκολη η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν έχουμε πολλούς πολιτικούς της εμβέλειας της Ντόρας Μπακογιάννη», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ το θέμα προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το Μέγαρο Μαξίμου: «Δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης, την ίδια ώρα που θέλει να βγάλει από πάνω του τη ρετσινιά της οικογενειοκρατίας, να ισχυρίζεται ότι πιθανές σκιές που αφορούν ακριβώς την οικονομική δραστηριότητα της οικογένειάς του δεν έχουν πολιτική ή νομική σημασία», ανέφερε μεταξύ άλλων το Μαξίμου προκαλώντας την αντίδραση της Ν.Δ.: «Οσο κι αν προσπαθεί ο πρωθυπουργός να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση με το ανύπαρκτο θέμα του “πόθεν έσχες” του κ. Μητσοτάκη για το οποίο έχει αποφανθεί τελεσίδικα η Βουλή, το τεράστιο σκάνδαλο Τσίπρα – Καμμένου θα διερευνηθεί σε βάθος είτε από αυτήν είτε από την επόμενη Βουλή».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου