Ευρωπαίος αξιωματούχος: Η τρίτη αξιολόγηση εξελίσσεται ομαλά

01/12/17 • 14:20 | UPD 01/12/17 • 17:50

«Έως τώρα αυτή η αξιολόγηση εξελίσσεται εντυπωσιακά ομαλά», ανέφερε ο ίδιος παράγοντας της ευρωζώνης.

Η τρίτη αξιολόγηση έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και δεν αποκλείεται να «κλείσει» η συμφωνία (σε τεχνικό επίπεδο) πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Τη «σημαντική πρόοδο» που καταγράφεται στην τρίτη αξιολόγηση, κατά την αποστολή των επικεφαλής των θεσμών που πραγματοποιείται στην Αθήνα, υπογράμμισε ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

«Έως τώρα αυτή η αξιολόγηση εξελίσσεται εντυπωσιακά ομαλά», ανέφερε ο ίδιος παράγοντας της ευρωζώνης.

Στην αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα όπου μετέχουν και οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, φαίνεται πως υπάρχει «θετική πρόοδος», ανέφερε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.

«Υπάρχουν ελπίδες για μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν από το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας», επεσήμανε. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα θα είναι έτοιμα πριν από τα Χριστούγεννα, εξήγησε ο ίδιος παράγοντας της ευρωζώνης.

Η τρίτη αξιολόγηση κάνει… δύσκολα στα Χριστούγεννα

Ενόψει της τρίτης αξιολόγησης πρέπει να υλοποιηθεί ένας μεγάλος όγκος προαπαιτούμενων δράσεων (περίπου 100 που συνδέονται με την τρίτη αξιολόγηση). Μια δέσμη προαπαιτουμένων θα πρέπει να νομοθετηθεί πριν από τα Χριστούγεννα και μια πολύ μεγαλύτερη δέσμη μέτρων θα πρέπει να νομοθετηθούν την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Εάν όλα πάνε καλά, το EWG πoυ θα συνεδριάσει στις 11 Ιανουαρίου θα λάβει την έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς, ούτως ώστε στη συνέχεια το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου να μπορέσει να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια.

Οι διώξεις των μελών του ΤΑΙΠΕΔ

Κληθείς να σχολιάσει τις ποινικές διώξεις που εκκρεμούν εναντίον πρώην μελών του ΤΑΙΠΕΔ, αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, πέρα από το να εκφράζουμε την ανησυχία μας», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Και επεσήμανε ότι η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει δυσφορία, αλλά και απογοήτευση σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης.

Το ΔΝΤ και το χρέος

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, παράγοντας της ευρωζώνης ανέφερε ότι εφόσον υπάρξει θετική απόφαση στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, αυτή θα ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για τα προαπαιτούμενα.

Υπενθύμισε ότι το 2018 θα πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους και αν το ΔΝΤ και η ευρωζώνη συμφωνήσουν σε μια κοινή ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τότε αναμένεται ότι το ΔΝΤ θα προτείνει την ενεργοποίηση του δικού του προγράμματος για την Ελλάδα.

Εξάλλου, το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου θα εκλέξει το νέο πρόεδρό του. Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, αναμένει η διαδικασία να είναι γρήγορη και να ολοκληρωθεί μετά από δύο έως τρεις γύρους ψηφοφορίας.

Πηγή: ΑΠΕ–ΜΠΕ