«Ρουκέτα» Φίλη: Έρχεται η σειρά για τα λαϊκά σπίτια, χρειάζεται νόμος

30/11/17 • 07:57 | UPD 30/11/17 • 07:59

«Χρειάζεται να πάρουμε νομικά μέτρα -νομοθετικές προϋποθέσεις που χρειάζονται- ώστε να μην πάρει η μπάλα

Εν μέσω έντονων επεισοδίων με χρήση χημικών εναντίον κινημάτων κατά της διενέργειας των πλειστηριασμών έξω από το Ειρηνοδικείο, η κυβέρνηση επιμένει ότι υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο προστασίας της λαϊκής κατοικίας, ενώ γνωρίζει ότι από 1ης/1/2018, με βάση τα όσα έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς, οι πλειστηριασμοί απελευθερώνονται πλήρως και δεν θα υπάρχει κανένα πλέγμα προστασίας. Ακόμα και για την περίοδο ως τις 31-12-2017, δεν υπάρχει τίποτε που να προστατεύει την πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία ως 300.000 ευρώ, πλην της άτυπης συμφωνίας των τραπεζών.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα όσα είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος περί πλαισίου προστασίας που υπάρχει για τη λαϊκή κατοικία δεν έπεισαν ούτε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη, που είπε ξεκάθαρα ότι «χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση καθώς η προστασία που ισχύει σήμερα είναι στο μιλητό».

«Χρειάζεται να πάρουμε νομικά μέτρα -νομοθετικές προϋποθέσεις που χρειάζονται- ώστε να μην πάρει η μπάλα τον κόσμο της λαϊκής κατοικίας. Χρειάζεται μια δέσμη μέτρων», είπε χθες ο κ. Φίλης στον Real FM, την ίδια ώρα που ο κ. Τζανακόπουλος με περίσσιο κυνισμό ανακοίνωνε ότι «μέχρι 31/12/17 υπάρχει δυνατότητα υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη – Σταθάκη».

Για Σαουδική Αραβία

«Εφόσον υπάρχουν σχετικές αποφάσεις της Ε.Ε. για εμπάργκο στη Σαουδική Αραβία η κυβέρνηση θα κινηθεί εντός των επιταγών. Η συμφωνία είναι παγωμένη», είπε χθες ο κ. Τζανακόπουλος, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας την ακύρωση της συμφωνίας πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Η κυβέρνηση θέλει να εμφανιστεί ότι υποχωρεί λόγω της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου για έλεγχο των εξοπλισμών προς τη Σαουδική Αραβία, όταν στην πραγματικότητα προσπαθεί να καλύψει τις ευθύνες της και την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. «Η Επιτροπή έχει ισχυρή πολιτική επιρροή με την απόφαση που λαμβάνει, η τελική απόφαση είναι από το υπουργείο και από το ΚΥΣΕΑ. Δεν διανοούμαι όμως ότι μπορεί να υπάρξει απόφαση της Επιτροπής αρνητική, που θα ανακαλεί την απόφαση της πώλησης και θα σταλούν τα όπλα εκεί. Δεν το διανοούμαι», δήλωσε και γι’ αυτό το θέμα ο κ. Φίλης, επιχειρώντας να βγάλει το φίδι από την τρύπα για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Επίθεση στη Ν.Δ.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τζανακόπουλος κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι «επιχειρεί να δηλητηριάσει τη δημόσια ζωή με ανυπόστατες καταγγελίες και με μια τοξική αντιπολιτευτική τακτική, όταν η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές», ανακοινώνοντας ότι «ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που είχε εκκινήσει στις 15 Νοεμβρίου».
Σε ό,τι αφορά το εξώδικο της Μαρέβα Γραμπόφσκι-Μητσοτάκη, το οποίο και ο ίδιος έλαβε προσωπικά, ο κ. Τζανακόπουλος επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, μιλώντας για «κίνηση αδυναμίας» και λέγοντας ότι «είναι δημόσιο πρόσωπο και κατά την αυστηρή έννοια του νόμου πρέπει να αποδέχεται την κριτική και τα ερωτήματα που της απευθύνονται».

Για Μάνδρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς για τις αντιδράσεις των κατοίκων της Μάνδρας εναντίον της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, κινήθηκε στη γραμμή που επισημοποίησε χθες ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης όταν είπε πως η κυβέρνηση είναι υπερήφανη για όσα έχει κάνει τα τελευταία τρία χρόνια στο πλαίσιο της αντιπλημμυρικής προστασίας. «Η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων είναι ύψους 500 εκατ. ευρώ. Εχουν γίνει όλα όσα έπρεπε να γίνουν. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι κάτι που αφορά όλες τις δομές της δημόσιας διοίκησης», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και ανακοίνωσε ότι στις 16 και 17 Δεκεμβρίου θα γίνει έκτακτο αναπτυξιακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελευσίνα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου