ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ

Οι 8 γυναίκες στο άρμα της ΝΔ που υπόσχονται καλύτερο αύριο

29/11/17 • 17:59 | UPD 29/11/17 • 18:39

Eχουν πάρει το «χρίσμα» του συμβούλου του προέδρου της Ν.Δ. και έχουν αναλάβει θέσεις-κλειδιά στη Βόρεια Ελλάδα

Δυναμικές, νέες, έμπειρες, αποφάσισαν να συστρατευθούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να πετύχει το μεγάλο στοίχημα να αλλάξει σελίδα η χώρα.

Δραστήριες, με πλούσιο βιογραφικό, οι κυρίες που έχουν πάρει το «χρίσμα» του συμβούλου του προέδρου της Ν.Δ. και έχουν αναλάβει θέσεις-κλειδιά στη Βόρεια Ελλάδα μιλούν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής για την πρόκληση που αντιμετωπίζουν έχοντας μπει στην πρώτη γραμμή της μάχης, αθόρυβα αλλά δημιουργικά.

1. Δόμνα Μιχαηλίδου (Σύμβουλος Μεταρρυθμίσεων)

Για τη θέση αυτή θα περίμενε κανείς να συναντήσει έναν έμπειρο τεχνοκράτη. Η έκπληξη είναι διπλή, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε μια νέα γυναίκα, την 20χρονη οικονομολόγο Δόμνα Μιχαηλίδου. Ασχολείται με την οικονομική ανάπτυξη, τις χρηματοπιστωτικές κρίσεις, τις αγορές κεφαλαίου, τον ανταγωνισμό και τα δημόσια οικονομικά.

Είναι σύμβουλος Μεταρρυθμίσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε μια σειρά μεταρρυθμιστικών και αναπτυξιακών ζητημάτων. Ποια ήταν η πρόκληση και δέχθηκε αυτή τη θέση; «Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης», απαντά στον «Ε.Τ.» της Κυριακής: «Σταμάτησα να σκέφτομαι μια full time καριέρα ακαδημαϊκού στο Cambridge ή τεχνοκράτη σε ένα διεθνή οργανισμό, όπως στον ΟΟΣΑ όπου εργαζόμουν, όταν συνάντησα και συζήτησα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Βαθιά παιδεία, εξαιρετική οξυδέρκεια, κριτικό πνεύμα, ακραία εργατικότητα. Χαρακτηριστικά που, κατά τη γνώμη μου, μπορούν να εμπνεύσουν ομάδες ικανών ανθρώπων να εργασθούν σκληρά για την ανάπτυξη της χώρας. Αυτά τον ορίζουν. Είναι μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μου. Και τη χώρα μου την αγαπώ».

2. Βίκυ Λοΐζου (Σύμβουλος για θέματα Υγείας και Πρόνοιας)

Η πολιτικός επιστήμονας-διεθνολόγος ανέλαβε σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα Υγείας και Πρόνοιας. «Πρέπει να δίνουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό για το κοινό καλό. Μόνο έτσι ανθεί η δημοκρατία.

Στην Ελλάδα της κρίσης αυτό είναι επιτακτική ανάγκη για να μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες. Αυτό προσπαθώ να κάνω κι εγώ», δηλώνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής: «Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγνωρίζοντας τη μέχρι τώρα πορεία μου, μου έκανε την τιμή να με ορίσει σύμβουλό του για θέματα Υγείας και Πρόνοιας. Ηταν μια μεγάλη πρόκληση για μένα, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη μάχη μου με τον καρκίνο. Οσοι δεν γνώριζαν την ασθένειά μου ίσως να παραξενεύτηκαν. Οι περισσότεροι με είχαν συνδέσει με το υπουργείο Ανάπτυξης και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ή ακόμα και με το υπουργείο Παιδείας, όπου ήμουν υπεύθυνη για Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν ότι έχω δραστηριοποιηθεί στον τουρισμό ή ακόμα και με τις κατασκευές ιδιωτικών έργων. Με την Υγεία, όμως, πώς εμπλέκομαι; Με την ευαισθησία του ασθενούς και την επαγγελματική μου εμπειρία και γνώση θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα σύστημα Υγείας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών και θα τους δημιουργεί αίσθηση ασφάλειας. Ενα σύστημα Υγείας που θα αξιοποιεί το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τις υποδομές Υγείας δίνοντας έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση».

3. Βίκυ Ευταξά (Πρόεδρος Διοικούσης Επιτροπής Νομού Θεσσαλονίκης της Ν.Δ.)

Είναι η γυναίκα που κρατάει τα ηνία του κόμματος στη Θεσσαλονίκη. Η Βίκυ Ευταξά τοποθετήθηκε στη θέση τον Αύγουστο του 2016 με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τη συνδέει πολύχρονη στενή φιλία και συνεργασία με τον αρχηγό της Ν.Δ. και εργάζεται συστηματικά και μεθοδικά για τη βελτίωση του κομματικού μηχανισμού στη Θεσσαλονίκη και τον καλύτερο συντονισμό του έργου που παράγει.

Είναι πτυχιούχος της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ. Από το 1992 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και διατηρεί γραφείο με τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Σιμώνη. Εχει πλούσια επαγγελματική δραστηριότητα με ερευνητικά προγράμματα για το ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας και το πολιτιστικό κέντρο Αμπελοκήπων, με πολλές διακρίσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς για τις πόλεις των Ιωαννίνων, της Νάξου και της Θεσσαλονίκης, αλλά και διακρίσεις για υλοποιημένα έργα και μελέτες.

Εχει σημαντική συνδικαλιστική δράση και είναι μέλος της Ν.Δ. από το 1982. Από την πολιτική της δράση ξεχωρίζει η υποψηφιότητά της στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 στην Α’ Θεσσαλονίκης.

4. Βίκυ Νάκου (Αναπληρώτρια γραμματέας Κοινωνίας Κόμματος, μέλος του Δ.Σ του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής»)

Δραστήρια και αεικίνητη, η Βίκυ Νάκου αποτελεί ένα σημείο αναφοράς του κόμματος στη Θεσσαλονίκη. Με ξεκάθαρο πολιτικό λόγο και διαυγείς θέσεις, έχει καταφέρει να κερδίσει το σεβασμό πολιτικών φίλων και αντιπάλων.

Γεννήθηκε το 1969 στον Πύργο Ηλείας και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Ελκει την καταγωγή της από το Σούλι και τα Τζουμέρκα της Ηπείρου. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας – Δημοσιογραφίας, της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Από το 1991 είμαι διοικητικός υπάλληλος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε στις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2012 και στις επαναληπτικές εκλογές, στη λίστα του Ιουνίου 2012, ως υποψήφια Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Το 2013 εκλέχτηκε μέλος της Πολιτικής Επιτροπής και πέρυσι επανεκλέχτηκε, ως πρώτη από τις γυναίκες της περιφέρειας και 35η στη γενική κατάταξη. Εχει τιμηθεί με τον Ασημένιο Αλέξανδρο από το Δήμο Θεσσαλονίκης και με το Χρυσό Μετάλλιο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

5. Aλεξάνδρα Σδούκου (Σύμβουλος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων)

«Ως ένας νέος άνθρωπος που πήρα την απόφαση να μείνω στην πατρίδα μου τα χρόνια της κρίσης, πιστεύω ότι θα πρέπει να δοθούν όλες οι δυνατότητες στις νέες γενιές και με εφόδια την επιστημονική τους κατάρτιση, τη διεθνή εμπειρία και την τεχνογνωσία τους να προσπαθήσουν να διαμορφώσουν μια νέα Ελλάδα. Προσωπικά, θα ήθελα να δω μια δημιουργική και δυναμική γενιά να καθορίζει αυτή την πολιτική του κράτους, τις προοπτικές της για πρόοδο και εξέλιξη, τα όνειρα και τους στόχους της και όχι να σέρνεται πίσω από τις παθογένειες, τη μετριότητα σε θέσεις ισχύος και τη μεμψιμοιρία», δηλώνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής η σύμβουλος Ενέργειας.

Ο τομέας της Ενέργειας και της Διαχείρισης των Φυσικών Πόρων κρύβει μια τεράστια δυναμική για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας, αναφέρει η σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ.: «Υπάρχουν αμέτρητα επιμέρους projects, όπως για παράδειγμα η διασύνδεση των συστημάτων φυσικού αερίου και η έρευνα και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, που είναι εθνικής εμβέλειας έργα, αλλά και έργα όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, η αποθήκευση ενέργειας, καινοτόμοι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια, η αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών, που δημιουργούν πρόσθετες πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στη συνολική οικονομική δραστηριότητα και στην απασχόληση. Επιτρέψτε μου να προσδοκώ πως αν συστρατευθούν οι δυνάμεις του επιστημονικού κόσμου και της αγοράς, οι σύγχρονοι θεσμοί της δημοκρατίας, ένα ώριμο πια -θέλω να πιστεύω- πολιτικό σύστημα και τα κορυφαία ελληνικά “μυαλά” που βρίσκονται στο εξωτερικό και λαχταρούν να βοηθήσουν και δουλέψουμε όλοι μαζί, συνεργατικά, αθόρυβα και μεθοδικά, δεν θα το πιστεύουμε πως αυτό που θεωρείται αδύνατο μπορεί να γίνει ρεαλιστικό και εφικτό».

6. Κωνσταντίνα Μπότσιου (Αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου)

«Το αίτημα για ανανέωση της πολιτικής ζωής είναι κοινός τόπος στην Ευρώπη. Απόδειξη, τα εκλογικά αποτελέσματα σε διάφορες χώρες, όπως και η εισχώρηση του λαϊκισμού μέσα στα κενά απαντήσεων για πιεστικά θέματα. Στην Ελλάδα η ανανέωση επιβάλλεται να γίνει αμεσότερα εξαιτίας της μακροχρόνιας αναβολής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για να συμμετέχουμε με αξιώσεις στον εξευρωπαϊσμό και στο παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι», δηλώνει η Κωνσταντίνα Μπότσιου, σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής:

«Η ενεργός πολιτική συμμετοχή, ιδιαίτερα νέων άξιων ανθρώπων, αποτελεί προϋπόθεση για δημοκρατικές καινοτομίες. Ακόμα πιο ελπιδοφόρα, λόγω αμφίδρομων περιορισμών, είναι η δραστηριοποίηση νέων γυναικών που διαθέτουν γνώση, επαγγελματική καταξίωση και διοικητικές ικανότητες για να συμβάλουν στην κατανόηση των προβλημάτων και την επεξεργασία λύσεων.

Μέσα από τη δική της ανανέωση, η Νέα Δημοκρατία προσελκύει και αξιοποιεί γυναίκες με τέτοιο προφίλ. Οχι τυπικά, για να συμπληρώσει κάποια κενά, αλλά ουσιαστικά και με άποψη, ώστε να δημιουργήσει ένα υπόδειγμα κατάλληλο για τις απαιτήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας. Είναι μια επιλογή που επενδύει στην υπευθυνότητα και τη δημιουργικότητα που κομίζουν στην παραγωγή πολιτικής προερχόμενες από απαιτητικούς επαγγελματικούς χώρους.

Ο νεότευκτος θεσμός των συμβούλων του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου συμμετέχουν δώδεκα νέοι καταξιωμένοι άνθρωποι, πέντε γυναίκες και επτά άνδρες, αποτελεί εξ ορισμού καινοτομία προσώπων και περιεχομένου που εμπλουτίζει τις υπάρχουσες δομές. Ως σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής συμβάλλω στη διαμόρφωση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και των θέσεων των τομέων. Υπάρχει γόνιμη συνάφεια με τη θέση μου ως διευθύντριας του Ινστιτούτου Δημοκρατίας, όπου συμμετέχουν και άλλα στελέχη του 12μελούς συμβουλίου. Επίσης, η συγκρότηση μόλις φέτος Ιστορικού Αρχείου της Νέας Δημοκρατίας, με απόφαση του προέδρου της, είναι ένα ακόμα δείγμα γραφής των τομών που προωθούνται για μια ουσιαστική αναβάθμιση της σχέσης πολιτικής-κοινωνίας-επιστήμης».

7. Κατερίνα Σταμούλη (Υπεύθυνη Στρατηγικού Σχεδιασμού ΝΟΔΕ Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης)

«Δροσερή» και επικοινωνιακή, η Κατερίνα Σταμούλη «οργώνει» την Ανατολική Θεσσαλονίκη τιμώντας τη θέση που έχει αναλάβει ως υπεύθυνη Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΟΔΕ. Πρόθυμη όχι μόνο να αφουγκραστεί τα προβλήματα των πολιτών, αλλά και να αναζητήσει λύσεις. Μορφωμένη και με άποψη, αποτελεί σίγουρα ένα σημαντικό μελλοντικό στέλεχος για το κόμμα στη Θεσσαλονίκη κι όχι μόνο.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Καραμπουρνάκι. Αποφοίτησε από την Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Εχει ξεκινήσει μεταπτυχιακές σπουδές στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Επικοινωνίας και Νέας Δημοσιογραφίας.

Από το 2002 εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα σε επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος, ενώ από το 2005 δουλεύει στον τραπεζικό κλάδο. Ξεκίνησε την καριέρα της στην EFG – Eurobank και συνέχισε στην Εμπορική Τράπεζα, η οποία στην πορεία απορροφήθηκε από την Alpha Bank. Στις δημοτικές εκλογές του 2014 ήταν υποψήφια διαμερισματική σύμβουλος στο Ε’ Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης με το Συνδυασμό «Εντάξει» του Σταύρου Καλαφάτη.

8. Μαρία Καρατενίζη (Τομεάρχης της Νομαρχιακής Οργάνωσης Κεντρικού Τομέα Θεσσαλονίκης)

Υπερδραστήρια, με ξεκάθαρη τοποθέτηση και με πολύχρονους αγώνες σε πολλά επίπεδα, η Μαρία Καρατενίζη ορίστηκε πριν από ένα χρόνο τομεάρχης της Νομαρχιακής Οργάνωσης Κεντρικού Τομέα Θεσσαλονίκης. Ο ρόλος της νευραλγικός, καθώς έχει κληθεί να συνεισφέρει στην ανανέωση των δομών του κομματικού μηχανισμού, εποπτεύοντας τη λειτουργία του. Αποτελεί το συνδετικό κρίκο του «πυρήνα» της συμπρωτεύουσας με τη Γραμματεία Οργανωτικού της Ν.Δ., η οποία συντονίζει όλες τις Περιφερειακές Οργανώσεις σε πανελλαδικό επίπεδο. Η παρουσία της στο κόμμα είναι αδιάλειπτη και ξεπερνά τα 20 χρόνια.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Δημοσιογραφίας, έχοντας προϋπηρεσία σε ΜΜΕ πανελλήνιας και τοπικής εμβέλειας. Από το 2008 είναι ασφαλιστικός σύμβουλος στο δίκτυο της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρίας της Ελλάδας. Είναι υποψήφια στις προσεχείς εκλογές του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, με το συνδυασμό «Ισχυρό Επιμελητήριο». Δίνοντας σαφές πολιτικό στίγμα και αποκρυσταλλωμένες θέσεις για ένα Επιμελητήριο προστιθέμενης αξίας για τους επαγγελματίες, θέτει τις δυνάμεις της στην κρίση των επαγγελματιών, για τη συλλογική προσπάθεια της επαναφοράς στην αστική κανονικότητα. Εχει δηλώσει πως δεν πιστεύει στο «αδύναμο» φύλο. «Απαιτούνται πολιτικές για τη στήριξη όλων των συμπολιτών ανεξαρτήτως φύλου», αναφέρει η ίδια και επισημαίνει ότι «η ανταγωνιστικότητα και η αποτελεσματικότητα μετριούνται με αντικειμενικούς δείκτες απόδοσης και η στήριξη και η ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας θα συνεισφέρουν στην επανάκαμψη της κοινωνίας».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής