Η ΝΔ αμφισβητεί τα έγγραφα του Πάνου Καμμένου

27/11/17 • 17:53 | UPD 27/11/17 • 17:56

Ο πρωθυπουργός δεν απάντησε σε κανένα ουσιώδη ερώτημα, τονίζουν πηγές της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι ο νόμος λέει ότι δεν υπάρχει τρίτος σε διακρατικές συμφωνίες.

Ο πρωθυπουργός δεν απάντησε σε κανένα από τα έξι ουσιώδη ερωτήματα, τονίζουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι ο νόμος λέει ότι δεν υπάρχει τρίτος σε διακρατικές συμφωνίες.

Οι ίδιες πηγές, μετά τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, στη Βουλή, επισημαίνουν ότι «δεν μας ενδιαφέρει ποιος μεσάζων είναι καλύτερος». «Ήρθαμε στη Βουλή να διασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον» λέει η Νέα Δημοκρατία και συμπληρώνει: «Ήρθαμε να δείξουμε ότι δεν υπάρχουν μεσάζοντες σε διαδικασία κυβέρνησης προς κυβέρνηση».

Ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε σε κανένα από τα έξι ουσιώδη ερωτήματα, τονίζουν στελέχη της ΝΔ και εξηγούν:

1) Υπάρχει ή δεν υπάρχει συμφωνία; Αν για την κυβέρνηση έγιναν όλα τέλεια, γιατί δεν εισέρρευσαν στα ταμεία 66 εκατ. ευρώ;

2) Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο Παπαδόπουλος είναι ο επίσημος εκπρόσωπος. Στις 29/8 ήρθε κλιμάκιο της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα, πενταμελές, στο οποίο δεν ήταν μέσα ο Παπαδόπουλος.

«Εμείς δεν ήρθαμε να διαλέξουμε ποιος είναι… ομορφότερος μεσάζων. Εμείς ήρθαμε να δείξουμε ότι δεν υπάρχουν μεσάζοντες σε διαδικασία κυβέρνησης προς κυβέρνηση» επισημαίνουν από την Πειραιώς και προσθέτουν ότι δεν θα μπουν στη διαδικασία να συζητήσουν για άλλα πρόσωπα.

Επιπλέον, θέτουν το εξής πολιτικό ερώτημα: «Τα γνώριζε ο κ. Τσίπρας; Ότι υπήρχε και άλλος μεσάζων; Πού είναι η συμφωνία και πού είναι τα λεφτά;».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζει, παράλληλα, σοβαρές επιφυλάξεις για τα έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, παρατηρώντας ορθογραφικά λάθη, αλλά και αντιφάσεις στη συμφωνία.

Όπως αναφέρουν από την αξιωματική αντιπολίτευση, σε ό,τι αφορά το «end user certificate» («πιστοποιητικό τελικού χρήστη»), αναγράφεται ο Yahya Abdullah Al Asseri, ως επικεφαλής της Διεύθυνσης εξοπλισμών της Σαουδικής Αραβίας, να υπογράφει για την αντισυμβαλλόμενη κυβέρνηση.

Όπως φαίνεται και στο έγγραφο -και καταγγέλλει η ΝΔ- στην επικύρωση από το ελληνικό προξενείο (σφραγίδα πάνω αριστερά) εμφανίζεται ως όνομα του υπογράφοντος που επικυρώνεται το «Abdullah said Al Afgani».

Όπως παρατηρούν από τη ΝΔ, στο αραβικό «end user certificate», που κατέθεσε ο κ. Καμμένος, προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως εξόφθαλμα ορθογραφικά λάθη. Για παράδειγμα, αναγράφεται ως Ministry of Defense αντί για Ministry of Defence, που είναι το σωστό, ενώ στο αραβόφωνο έγγραφο, κάτω αριστερά, γίνεται αναφορά στην Government of the Government of the Greece. Επίσης, κατ’ αντιπαραβολή, στο αγγλόφωνο End User Certificate η ελληνική κυβέρνηση αναγράφεται ως Greece Government.