Σπυράκη στον Ελεύθερο Τύπο: Τσίπρας-Καμμένος βυθίζονται στο σκάνδαλο με τους εξοπλισμούς

26/11/17 • 15:23 | UPD 26/11/17 • 15:23

Την εκτίμηση ότι η κυβερνητική πλειοψηφία «αποσυντίθεται» εκφράζει η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Μαρία Σπυράκη, σε συνέντευξή της στον Ελεύθερο Τύπο

Την εκτίμηση ότι η κυβερνητική πλειοψηφία «αποσυντίθεται» εκφράζει η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Μαρία Σπυράκη, σε συνέντευξή της στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. μιλά επίσης για τις πρωτοβουλίες της Ν.Δ. για τη Δυτική Αττική, για τις πρόσφατες διεθνείς επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ευθύνη και των πιστωτών-εταίρων, οι οποίοι συνομολόγησαν στην πολιτική υπερφορολόγησης που επέλεξε η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και για το μεταναστευτικό.

 Κυρία Σπυράκη, βαριά η σκιά της ανείπωτης τραγωδίας στη Δυτική Αττική στη χώρα. Τι σκέφτεστε σήμερα γι’ αυτό που συνέβη; Είναι η ώρα της αναζήτησης ευθυνών;

Η Ν.Δ. αντιμετώπισε την τραγωδία στη Δυτική Αττική με απόλυτο σεβασμό στις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν και στις περιουσίες που καταστράφηκαν. Δεν κάναμε πολιτική σπέκουλα. Αναζητήσαμε αμέσως συμμαχίες στην Ε.Ε. για χρηματοδότηση, συστήσαμε επιτροπή ειδικών για τα αίτια και την αντιμετώπιση των πλημμυρών και αναλάβαμε πρωτοβουλία συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες.

Την προηγούμενη Πέμπτη με πρωτοβουλία του ΕΛΚ, στην οποία πρωτοστάτησα, μπήκε εκτάκτως στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΕΛΚ συζήτηση για τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ελλάδα και την ανάγκη να κινητοποιηθούν άμεσα τα ευρωπαϊκά κονδύλια βοήθειας. Το θέμα θα συζητηθεί άμεσα στην Ολομέλεια του ΕΛΚ. Πρότεινα τρεις κινήσεις:

  1. Εξαίρεση της εθνικής συμμετοχής από τα έργα που θα γίνουν με κοινοτικούς πόρους στις πληγείσες περιοχές.
  2. Επιπρόσθετη χρηματοδότηση εκτός του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης.
  3. Τροποποίηση του κανονισμού του Ταμείου Αλληλεγγύης για χώρες σε κρίση.

Σε αυτή την προσπάθεια συνεργάζομαι με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΚ, κ. Δ. Παπαδημούλη, καθώς είναι απαραίτητη η ανάλογη αντιμετώπιση της χώρας μας με την Ιταλία όταν χτυπήθηκε από τους σεισμούς.

Βλέπουμε ότι κλιμακώνετε την πολιτική πίεση και προς τον κ. Τσίπρα για τον κ. Καμμένο. Τι αναμένει η Ν.Δ. από τη συζήτηση της Δευτέρας;

Η Ν.Δ. πριν από 18 ημέρες χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις για το συναρχηγό του κ. Τσίπρα, υπ. Εθνικής Αμυνας, σκάνδαλο και ζήτησε εξηγήσεις και από τους δύο. Χρειάστηκαν 17 ημέρες για να εμφανιστεί, επιτέλους, ο κ. Τσίπρας για να καλύψει τον κυβερνητικό του εταίρο στην πολυσυζητημένη υπόθεση της πώλησης στρατιωτικού υλικού από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία.

Οπως χαρακτηριστικά θύμισε και ο πρόεδρός μας Κυρ. Μητσοτάκης το είχε πει και ο κ. Καμμένος: «Μαζί με τον κ. Τσίπρα θα πάμε μέχρι το τέλος σφιχταγκαλιασμένοι».

Από την επίδειξη αυταρχισμού και αλαζονείας και από την έλλειψη σαφών απαντήσεων ένα είναι βέβαιο: «Η μέρα εκείνη δεν θα αργήσει».

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε πρόσφατα Στρασβούργο, Βρυξέλλες, Παρίσι. Ποιο το βασικό μήνυμά του προς Ευρωπαίους αξιωματούχους και τι κλίμα εισπράττετε σε σχέση με την επιδίωξη της Ν.Δ. να μειώσει φόρους αλλά και πρωτογενή πλεονάσματα;

Στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ η Ελλάδα είναι πρώτη στην αύξηση των φόρων το 2016. Αυτό που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι αλλαγή των στόχων αλλά ώθηση με όλες τις δυνάμεις στην ανάπτυξη. Η μείωση των φόρων, συνδυασμένη με περικοπή δαπανών, αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο. Μπορούμε να μειώσουμε τους φόρους των επιχειρήσεων από 29% στο 20%, των μερισμάτων από 15% σε 5%, ώστε τα κέρδη να μένουν και να επενδύονται στην Ελλάδα. Μπορούμε να καταργήσουμε φόρους με μηδενική απόδοση, όπως αυτός στο κρασί.

Πόσο ευσταθεί, πιστεύετε, η εκτίμηση ότι κάποιοι εκ των δανειστών δείχνουν να «βολεύονται» με το γεγονός ότι μετά τη μεταστροφή της η «αριστερή κυβέρνηση» περνά σκληρά μέτρα χωρίς μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις και δεν θέλουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα;

Αν και η φορολογική πολιτική είναι εθνική αρμοδιότητα και η υπερφορολόγηση των Ελλήνων έχει την υπογραφή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., έχουν και οι πιστωτές-εταίροι τεράστια ευθύνη γιατί συνομολόγησαν σε μια τέτοια πολιτική. Οποτε και να γίνουν οι εκλογές, η Ν.Δ. θα είναι ο κορμός της νέας κυβέρνησης. Το πότε θα γίνουν μόνο αρμοδιότητα των πιστωτών δεν είναι.

Tι σας κάνει στη Ν.Δ. να θεωρείτε, πάντως, ισχυρό το ενδεχόμενο να είναι το 2018 εκλογική χρονιά, τη στιγμή που η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα εξαντλήσει τη θητεία της;

Οσο νωρίτερα γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο για την πατρίδα. Ξέρετε, κανείς δεν μπορεί να κυβερνά ερήμην της βούλησης της κοινωνίας, πόσω μάλλον την ώρα που η κυβερνητική πλειοψηφία «αποσυντίθεται». Τσίπρας-Καμμένος αγκαλιασμένοι σφιχτά βυθίζονται στο σκάνδαλο πρώτου μεγέθους με τους εξοπλισμούς.

Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα μετά τον Αύγουστο 2018; Και γιατί λέτε πως μόνο η Ν.Δ. διαθέτει «συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για την εποχή μετά το τέλος του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής»;

Η σημερινή κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα σε πλεονάσματα 3,5% έως το 2023 και 2%-2,2% πλεόνασμα έως το 2060. Εχει ήδη υπογράψει δηλαδή ένα τέταρτο Μνημόνιο πριν καν λήξει αυτό που τώρα είναι σε ισχύ. Η εικόνα που επιχειρεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση κρύβει τις δεσμεύσεις που υπέγραψε εις βάρος των Ελλήνων και κυρίως των πιο αδυνάμων. Είναι αυτή η κυβέρνηση που υπέγραψε μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου για το 2019 και το 2020 χωρίς να έχει καμία εντολή. Αν υπάρχει «καθαρή έξοδος», όπως διατείνονται τα κυβερνητικά στελέχη, τότε γιατί η κυβέρνηση δεν καταργεί τις δεσμεύσεις που έλαβε;

Οσο για τη δική μας πρόταση, την έχει αναλύσει διεξοδικά ο πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και εξειδικεύεται στα προσυνέδρια με ειδικούς και εκπροσώπους των πολιτών που βιώνουν την πραγματικότητα.

 Τι άλλαξε, τελικά, από πέρυσι και η Ν.Δ. ψήφισε φέτος το «κοινωνικό μέρισμα»;

Με την απόφαση που έλαβε ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι σαφές ότι αυτό που κάνουμε το κάνουμε για λόγους αρχής. Οτιδήποτε ελαφρύνει τους Ελληνες θα έχει τη στήριξή μας. Είναι ακόμη πιο καθαρό ότι πέρσι δεν ψηφίσαμε αυτή την αναδιανομή, γιατί δεν είχαν γίνει καμία συζήτηση και καμία συμφωνία με τους δανειστές. Καταθέσαμε και συγκεκριμένη πρόταση και πάρα πολύ έγκαιρα με τρεις άξονες. Η ελάφρυνση, μέσω ενός επιδόματος εφάπαξ των μακροχρόνια ανέργων, η κλιμακωτή μείωση του ΕΝΦΙΑ και η μερική αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου. Η πρότασή μας ήταν τόσο επεξεργασμένη που είχε ακριβώς και το πόσα χρήματα.

 Επαναλάβατε στο 6ο προσυνέδριο τη δέσμευση για κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου που η κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε πρόσφατα σχετική τροπολογία της Ν.Δ. Θα επιμείνει το κόμμα σας στην ατζέντα νόμου και τάξης;

Η Ν.Δ. έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι η ασφάλεια των πολιτών βρίσκεται στην καρδιά των επιλογών της. Είμαστε υποχρεωμένοι να εγγυηθούμε την ασφάλεια, γιατί εγγυώμεθα την ελευθερία των πολιτών. Στον αντίποδα ο νόμος Παρασκευόπουλου επέτρεψε σε καταδικασμένους να κυκλοφορούν ελεύθεροι και τις επιπτώσεις τις υφίσταται η ελληνική κοινωνία.

Η γ’ αξιολόγηση εκτιμάτε ότι θα ολοκληρωθεί εγκαίρως;

Εμείς στη Ν.Δ. λέμε ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα. Και στο σημείο αυτό ήθελα να σας θυμίσω την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, στην οποία αναφέρεται πόσο μας κόστισε η καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης. Το γεγονός ότι δεν ολοκληρώθηκε έγκαιρα η δεύτερη αξιολόγηση οφειλόταν και σε αυτή τη συμπεριφορά της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά στην έκθεση αναφέρεται: «Τα καταστροφικά αποτελέσματα που είχε στην εμπιστοσύνη της ελληνικής οικονομίας η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης ήταν εμφανή». Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε αυτή η έκθεση και είπε ότι μείωσε τις προσδοκίες της ανάπτυξης κατά 0,5% για το 2017. Ας κάνουν, λοιπόν, τη δουλειά τους και ας εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που υπέγραψαν και ας μην ξεχνούν. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν μπορεί μόνη της να βελτιώσει το επενδυτικό περιβάλλον. Θα σας πω τρεις λέξεις μόνο: Σκουριές, Ελληνικό, COSCO.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

achondropoulos@etypos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής