Ανεβάζει τους τόνους η ΝΔ

Επίθεση στην κυβέρνηση, προτάσεις στην κοινωνία

26/11/17 • 08:19 | UPD 26/11/17 • 12:07

Η Νέα Δημοκρατία ανεβάζει τους τόνους αποδομώντας το Success Story του Μαξίμου και επιτίθεται στην κυβέρνηση

Προσηλωμένη στο διπλό στόχο που έχει θέσει τον τελευταίο καιρό, η Ν.Δ. συνεχίζει να ξεδιπλώνει μέσα από τις εν εξελίξει προσυνεδριακές διαδικασίες το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα σε όλους τους τομείς και παράλληλα να εντείνει την αντιπολιτευτική της τακτική, αποδομώντας την κυβερνητική επιχειρηματολογία και καταδεικνύοντας την αποτυχία της σε όλα τα επίπεδα.

«Υπάρχει αποτυχία και ο τυχοδιωκτισμός της κυβέρνησης δεν αλλάζει την πραγματικότητα», τονίζουν χαρακτηριστικά στην Πειραιώς, επιμένοντας ότι αυτή η πραγματικότητα, όπως τη βιώνουν η ελληνική κοινωνία και οικονομία, είναι που καταρρίπτει κάθε απόπειρα της κυβέρνησης να επικοινωνήσει την εικόνα χώρας που βρίσκεται πλέον σε πορεία ανάκαμψης. «Αναμετράται κάθε μέρα μαζί της», λένε χαρακτηριστικά στην αξιωματική αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας διαχειριστική ανικανότητα, για την οποία μάλιστα ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν παραδέχεται ότι υπάρχουν ευθύνη, λάθος, καθυστερήσεις. Για όλα φταίνε οι άλλοι. Μονίμως το μπαλάκι στους άλλους», τονίζουν συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και μπορεί ο πρωθυπουργός να έλαβε στο Παρίσι βραβείο… πολιτικού σθένους, αλλά είναι σαφές για τη Ν.Δ. ότι στην Αθήνα απουσιάζει παντελώς το… πολιτικό σθένος για την παραδοχή ευθυνών της σημερινής κυβέρνησης σε οποιοδήποτε ζήτημα έχει προκύψει σε σχέση, κυρίως, με την καθημερινότητα, αλλά και με επενδύσεις που κωλυσιεργούν κ.λπ. «Δεν έχουμε ακούσει ούτε καν για… φημολογούμενη παραίτηση», σχολιάζουν χαρακτηριστικά στην Πειραιώς.

«Ωραία είναι η επικοινωνία και το να ρίχνεις συνεχώς την ευθύνη στους προηγούμενους, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να δείχνεις και εσύ ότι έχεις δουλέψει και ότι έχεις προετοιμαστεί στα ζητήματα της καθημερινότητας», τονίζει, από την πλευρά του, γαλάζιο στέλεχος, παραπέμποντας στις αρνητικές επιδόσεις της κυβέρνησης κάθε φορά που κλήθηκε να διαχειριστεί είτε καταστάσεις κρίσης είτε ζητήματα που αφορούν άμεσα στην καθημερινότητα του πολίτη.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει, φυσικά, και η οικονομία στον απόηχο και της κατάθεσης του Προϋπολογισμού στον οποίο αποτυπώνεται η συνέχιση της ίδιας «καταστροφικής πολιτικής» που βασίζεται στην αυξανόμενη υπερφορολόγηση.

«Οταν ο υπουργός που κατέθεσε τον Προϋπολογισμό λέει ότι κανονικά θα έπρεπε να τον καταψηφίσουμε, τι είναι αυτό; Δεν είναι διάλυση;», διερωτάται γαλάζιο στέλεχος. «Δεν είναι αυτός πανικός; Δεν ξέρουν πού να στοχεύσουν, στην κανονικότητα ή στα αριστερά αντανακλαστικά», προσθέτει.

Σύμφωνα με την ανάλυση που γίνεται από το γαλάζιο οικονομικό επιτελείο, τα δομικά στοιχεία της οικονομίας δεν δικαιώνουν το κλίμα αισιοδοξίας που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο σε σχέση με την πορεία έως τη λήξη του τρίτου προγράμματος, αλλά και για την επόμενη μέρα μετά τον Αύγουστο του 2018. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η επισήμανση ότι «οι αγορές είναι πιο αυστηρές από τους θεσμούς».

Στην αιχμή της αντιπολιτευτικής τακτικής θα παραμείνει και η υπόθεση της πώλησης αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, όπου στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι έχουν ήδη επιτύχει να βάλουν στο «κάδρο» και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έπειτα από 17 ημέρες σιωπής για μια υπόθεση που στη Ν.Δ. επιμένουν ότι έχει τα χαρακτηριστικά «σκανδάλου» και θέτουν ως βασικό στόχο να καταστεί αυτό σαφές στους Ελληνες πολίτες και κατά την αυριανή συζήτηση στη Βουλή. Θεωρούν, μάλιστα, ότι αυτή «δεν είναι το τέλος αυτής της ιστορίας, αλλά η αρχή», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Αμυνας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος σχολίασε παράλληλα ότι «ειδικά σε αυτό το υπουργείο, με την αμαρτωλή προϊστορία που υπάρχει, θα έπρεπε μια κυβέρνηση της Αριστεράς, που υποτίθεται φέρνει νέα ήθη, να επιδεικνύει άλλη συμπεριφορά».

Δεν είναι κρυφό ότι στην Πειραιώς θεωρούν ότι με την υπόθεση αυτή καταρρέει και το όποιο εναπομείναν επιχείρημα με το οποίο προσπαθεί το κυβερνών κόμμα να υπερασπιστεί το «δήθεν ηθικό πλεονέκτημα».

Αντίστροφη μέτρηση για το Τακτικό Συνέδριο

Την ίδια ώρα σε πορεία αντίστροφης μέτρησης εισέρχονται οι διαδικασίες για το Τακτικό Συνέδριο στις 16-17 Δεκεμβρίου. Στις 2 Δεκεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 7ο προσυνέδριο, που όμως δεν θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, το τελευταίο, καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός ακόμη προσυνεδρίου με αντικείμενο την πολιτική προστασία.

Στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατεί μεγάλη ικανοποίηση για την εξέλιξη των μέχρι σήμερα προσυνεδριακών διαδικασιών τόσο από άποψη υψηλής συμμετοχής πολιτών στα ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια όσο και από το επιτυχές άνοιγμα στην κοινωνία των πολιτών, όπως σηματοδοτήθηκε και από τη συμμετοχή στις συζητήσεις πλήθους προσκεκλημένων που δεν προέρχονται από το χώρο της Ν.Δ. Στην Πειραιώς επισημαίνουν όμως και άλλους λόγους που καταδεικνύουν την επιτυχία των προσυνεδριακών διαδικασιών.

Θεωρούν ότι η Ν.Δ. πέρασε στην ελληνική κοινωνία το μήνυμα ότι διαθέτει ολοκληρωμένο πρόγραμμα και υποδεικνύουν, μάλιστα, ως χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι εκπρόσωποί του δεν εγκαλούν πλέον τη Ν.Δ. ότι δεν έχει πρόγραμμα.

Εκτιμούν επίσης ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καταφέρει, μέσα από αυτή τη διαδικασία και τον προγραμματικό λόγο που διατυπώνει, να κερδίσει εκ νέου την προσοχή κοινών τα οποία δεν ενδιαφέρονται για τη σκληρή αντιπολίτευση, αλλά πρωτίστως για τις προτάσεις που αφορούν στην Ελλάδα του μέλλοντος.

Πολύ σημαντικό θεωρείται, τέλος, από παράγοντες της Πειραιώς και το γεγονός ότι μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία με ορίζοντα το Τακτικό Συνέδριο «έγινε και μία άσκηση προσομοίωσης για το ενδεχόμενο εκλογών», καθώς «μέσα σε σύντομο διάστημα, με σφιχτά χρονοδιαγράμματα έγινε κινητοποίηση πολλών ανθρώπων σε ολόκληρη την Ελλάδα». «Βοήθησε και οργανωτικά», σημειώνουν, εξηγώντας πως η Ν.Δ. διαθέτει πολύ υψηλό βαθμό ετοιμότητας και είναι σε εγρήγορση και για το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
achondropoulos@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής