νέα «πυρά» κατά της κυβέρνησης

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός του 2018 φέρνει νέα μέτρα ύψους 1,9 δισ. ευρώ

22/11/17 • 22:17 | UPD 22/11/17 • 22:24

«Η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα που έχει σχέδιο για την Ελλάδα μετά το 2018» τονίζει ο κ. Μητσοτάκης εξαπολύοντας νέα "πυρά" κατά της κυβέρνησης.

«Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση πανηγυρίζει την στιγμή που η ελληνική κοινωνία υποφέρει», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τόνισε ότι ο Προϋπολογισμός του 2018 περιλαμβάνει νέα μέτρα ύψους 1,9 δισ. ευρώ, τα οποία προστίθενται σε μέτρα ύψους 2,7 δισ. ευρώ που είχαν ληφθεί το 2017.

Μιλώντας στο 6ο Προσυνέδριο της Ν.Δ. στην Αθήνα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «αν σε αυτά αθροίσουμε τα μέτρα τα οποία έχουν ήδη ληφθεί, αλλά και εκείνα που έρχονται και τα οποία έχουν νομοθετηθεί για το 2019 και το 2020 – θυμίζω τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων – το συνολικό άθροισμα των μέτρων που της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου ξεπερνάει τα 14 δισ. ευρώ. Και μετά είναι περήφανοι και χαίρονται επειδή επέστρεψαν στους πιο αδύναμους κάτι παραπάνω από 700 εκ. ευρώ φέτος και 600 εκ. ευρώ πέρσι». Πήραν πολλά και επιστρέφουν λίγα. Φτωχοποίησαν τη μεσαία τάξη μέσα από την υπέρμετρή φορολόγηση».

«Ο κ. Τσακαλώτος είναι ικανοποιημένος με αυτή την πολιτική. Του αρέσει να βάζει φόρους στη μεσαία τάξη, διότι με αυτό τον τρόπο πιστεύει ότι βοηθάει τους πιο αδύναμους. Μόνο που τα μέτρα του 2018 που ο ίδιος υπουργός προτείνει είναι κατεξοχήν μέτρα που πλήττουν τους πιο αδύναμους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως 140 χιλιάδες θα χάσουν το ΕΚΑΣ φέτος και άλλοι τόσοι το έχασαν πέρσι.

«Μειώνονται επιδόματα, οι νησιώτες θα πληρώσουν αυξημένο ΦΠΑ, μειώνεται στο μισό το επίδομα θέρμανσης, θα επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με τον φόρο υπεραξίας στην πώληση, οι ιατρικές δαπάνες δεν θα εκπίπτουν, αυξάνονται ασφαλιστικές εισφορές» ήταν μερικά από τα παραδείγματα που έφερε κάνοντας λόγο για συνέχεια της ίδιας καταστροφικής πολιτικής που έχει βουλιάξει τη χώρα στη στασιμότητα.

«Όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να μας πείσει για ανάπτυξη οι πολίτες δεν πείθονται. Κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα είχε ποτέ υπουργό Οικονομικών τον Βαρουφάκη και να μας στοιχίσει η περιπέτεια 100 δισ. ευρώ. Δεν θα συμφωνούσε με τόση άνεση σε υπερβολικά πλεονάσματα που κρατούν δεμένα τα χέρια της οποιασδήποτε κυβέρνησης. Μια κυβέρνηση δεν θα διαφήμιζε την υπέρβαση του πλεονάσματος. Αυτά είναι χρήματα που λείπουν από την αναπτυξιακή δυναμική της ΝΔ. Μια κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα έβαζε εμπόδια στις επενδύσεις» είπε.

Την ίδια ώρα επεσήμανε ότι ο ίδιος μιλά για σχέδιο με διαφορετική δημοσιονομική πολιτική, μικρότερο κράτος, λιγότερους φόρους, και μεταρρυθμίσεις παντού ξεκινώντας από τον δημόσιο τομέα. Αναφερόμενος στις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση που, όπως είπε, πρέπει να γίνουν, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως πρέπει να υπάρχει σχέδιο, αποφασιστικότητα και συνεργασία με τη μεγάλη πλειοψηφία των υπαλλήλων που πρέπει να γίνουν συμμέτοχοι στην προσπάθεια αλλαγής της δημόσιας διοίκησης.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ θα σχεδιάζει την επιτελική δομή του κράτους και θα καταργεί τις περιττές δομές που δημιουργήθηκαν τα τελευταία δυόμιση χρόνια με αποκλειστικό σκοπό να τακτοποιηθούν φίλοι, όπως είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα έκανε λόγο για σταθερό πλαίσιο προσλήψεων- συνταξιοδοτήσεων, 5 προς 1, ξεκαθαρίζοντας πως στην αξιολόγηση δεν θα κάνει πίσω και πως δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις στο δημόσιο. Επεσήμανε όμως πως η πρόσληψη ενός συμβασιούχου δεν συνιστά αυτόματο δικαίωμα στην πρόσληψή του.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εστίασε στην ανάγκη να υπάρξει ένα απλό πειθαρχικό δίκαιο με γρήγορη απόδοση πειθαρχικής ευθύνης ενώ αναφέρθηκε και στις αλλαγές ενίσχυσης, εκσυγχρονισμού και επιτάχυνσης του θεσμού και του έργου της δικαιοσύνης.

Όσον αφορά τα θέματα της ασφάλειας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως υπάρχει μια γενικευμένη αίσθηση των πολιτών ότι τα πράγματα πηγαίνουν στη λάθος κατεύθυνση. «Η ασφάλεια είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη και υποχρέωση της πολιτείας. Δεν είναι αριστερή ούτε δεξιά πολιτική. Είναι σωστή πολιτική» είπε τονίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να ξαναγίνει μια σοβαρή χώρα.

Κατηγορώντας την κυβέρνηση πως παραποιεί τα στοιχεία και δεν βλέπει το πρόβλημα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη αναδιοργάνωσης του τρόπου που λειτουργεί η αστυνομία. «Ομάδες όπως η ΔΙΑΣ πρέπει να ενισχυθούν και η παρουσία της ΕΛΑΣ πρέπει να γίνει αισθητή εκεί που χρειάζεται. Πρέπει να γίνει ανακατανομή του προσωπικού» είπε εστιάζοντας ιδιαίτερα στο θέμα των Εξαρχείων και εξαπολύοντας επίθεση κατά της κυβέρνησης. «Το κράτος απουσιάζει εξ ολοκλήρου. Όταν κάποιοι δίνουν εντολές μην μπείτε καθόλου στα Εξάρχεια για να μην ενοχληθούν κάποιοι τότε υπάρχει ζήτημα κάλυψης κάποιων. Δεν αφήνεται η αστυνομία να κάνει τη δουλειά της στα Εξάρχεια.

Πρέπει να δημιουργήσουμε μια πλατιά συμμαχία , να μιλήσουμε με κατοίκους, να αναζητήσουμε σημαντικά έργα υποδομής» είπε προτείνοντας την δημιουργία ενός τολμηρού σχεδίου ουσιαστικής ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας με αφετηρία το αρχαιολογικό μουσείο . Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη κατάργησης της έννοιας του πανεπιστημιακού ασύλου όπως είναι τώρα, στην κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου, καθώς και υπέρ της δημιουργίας φυλακών υψίστης ασφαλείας.

«Η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα που έχει σχέδιο για την Ελλάδα μετά το 2018 και μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.