Με φυλακή απειλεί το ΥΠΕΞ όποιον δημοσιεύσει απόρρητα έγγραφα για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας

22/11/17 • 16:59 | UPD 22/11/17 • 16:59

Υπενθυμίζει πως είναι παράνομη η δημοσίευση αλλά και η κατοχή εγγράφων που αφορούν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας

Μέσα από μια αιχμηρή ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών πήρε θέση στο ζήτημα της πώλησης των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία αλλά και στο αίτημα της κατάθεσης εγγράφων από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Το ΥΠΕΞ υπενθυμίζει πως είναι παράνομη η δημοσίευση αλλά και η κατοχή εγγράφων που αφορούν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και πως αυτό περιλαμβάνεται στον ποινικό κώδικα.

Ζητά «να συμπεριφερθούν επιτέλους με υπευθυνότητα, σωφροσύνη και νηφαλιότητα». Επίσης να μη «δίνουν βορά στην υπηρεσία μικροκομματικών σκοπιμοτήτων τα εθνικά μας συμφέροντα με τη δημοσίευση απόρρητου υλικού».

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:

Σύμφωνα με το άρθρο 146 του ποινικού κώδικα, «Όποιος με πρόθεση του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών». Παράλληλα, ο Εθνικός Κανονισμός Ασφαλείας στο άρθρο 26 προβλέπει ότι «απαγορεύεται αυστηρά η ανατύπωση ολοκλήρου ή μέρους εγγράφου ΕΤΝΑ».

Η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας υπερβαίνουν τις οποίες κομματικές διαμάχες και αντιπαραθέσεις. Δεν δύναται κατά συνέπεια η αντιπολίτευση, στο όνομα κομματικών αντιπαραθέσεων, να παραβιάζει τον ποινικό κώδικα που η ίδια ψήφισε και τον Εθνικό Κανονισμό Ασφαλείας που η ίδια υιοθέτησε τον Ιούνιο του 2004.

Με μεγάλη υπομονή και αίσθημα ευθύνης, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς έχει τηρήσει στάση σιωπής μέχρι τούδε, με γνώμονα τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και των εθνικών συμφερόντων, τα οποία δυστυχώς άλλοι δίνουν βορά στην υπηρεσία μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Όμως τώρα πλέον βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να καλούμε δημόσια τα κόμμα