Στα χαρακώματα Μαξίμου-ΝΔ

Την Δευτέρα η συζήτηση στη Βουλή για τον Πάνο Καμμένο

22/11/17 • 16:11 | UPD 22/11/17 • 16:21

Στα χαρακώματα κυβέρνηση και ΝΔ με αφορμή την επιστολή Τσίπρα που ζήτησε να αναβλήθεί η συζήτηση στην Βουλή για την υπόθεση Καμμένου

Στα χαρακώματα είναι η κυβέρνηση με την αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή την επιστολή Τσίπρα που ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να αναβάλλει την προγραμματισμένη για αύριο συζήτηση στην Βουλή για την υπόθεση Καμμένου και την πώληση όπλων στην Σαουδική Αραβία.

Σε μία αιφνιδιαστική κίνηση, μετά τον καταιγισμό αρνητικών σχολίων για την απουσία αυτή, που ερμηνεύτηκε ως αποφυγή παροχής κάλυψης εκ μέρους του στον κ. Καμμένο, ο κ. Τσίπρας, ο οποίος θα βρίσκεται αύριο στο Παρίσι για δύο βραβεύσεις, ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να αναβάλλει τη συζήτηση για την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε να απαντήσει ο ίδιος στην «επιχείρηση συκοφαντίας, παραπληροφόρησης και προπαγάνδας», όπως αναφέρει.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, με την οποία του ζητά τη μετάθεση της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, για την υπόθεση της πώλησης αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Αναλυτικά η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Όπως ίσως θα γνωρίζετε αύριο και μεθαύριο θα βρίσκομαι εκτός Ελλάδας για προγραμματισμένες εδώ και καιρό υποχρεώσεις μου.

Συγκεκριμένα την Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου θα βρίσκομαι στο Παρίσι καθώς θα παρευρεθώ σε δύο προγραμματισμένες τελετές βράβευσης, από το περιοδικό Politique International το οποίο με τιμά με το βραβείο «Πολιτικού σθένους» αλλά και από το Δικηγορικό Σύλλογο ο οποίος με τιμά με το βραβείο «Προσήλωσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες».

Η τιμή αυτή δεν αφορά φυσικά μόνο το πρόσωπο μου αλλά το σύνολο της χώρας η οποία έχει επιδείξει τόσο σθένος για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης όσο και προσήλωση στις ευρωπαϊκές αξίες και το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Επίσης, την Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου θα βρίσκομαι στις Βρυξέλλες για να παρευρεθώ στην άτυπη θεματική Σύνοδο Κορυφής για την «Ανατολική Εταιρική Σχέση».

Παρ’ όλα αυτά η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και μερίδα του τύπου ενορχηστρώνει για άλλη μια φορά μια κωμική επιχείρηση παραπληροφόρησης στοχεύοντας να παρουσιάσει την προγραμματισμένη απουσία μου ως δήθεν απόδραση από την συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κο Πάνο Καμμένο που κατέθεσαν βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η οποία, ενώ ήταν αρχικά προσδιορισμένη να συζητηθεί την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, μετατέθηκε για την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης στην Δυτική Αττική, συμπίπτοντας έτσι με το από καιρό προγραμματισμένο ταξίδι μου.

Εξ αυτού του λόγου και επειδή δεν πρόκειται να ανεχτώ ανοίκειες και γραφικές επιθέσεις σας ζητώ να μεταθέσετε εκ νέου την συζήτηση της σχετικής επίκαιρης επερώτησης για την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου προκειμένου να παρευρεθώ και να τοποθετηθώ κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Παρά το γεγονός ότι ουδέποτε Πρωθυπουργός της χώρας έχει παρευρεθεί ή πολύ περισσότερο τοποθετηθεί σε διαδιακασία επίκαιρης επερώτησης η επιχείρηση συκοφαντίας, παραπληροφόρησης και προπαγάνδας δεν μπορεί και δεν πρόκειται να μείνει εκ μέρους μου αναπάντητη.

Και τούτο με την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ως ηθικός αυτουργός της συκοφαντίας θα έχει το πολιτικό σθένος να παρουσιαστεί στη διαδικασία ώστε να υποστηρίξει τα όσα ανυπόστατα έχει τόσες μέρες αναπαράξει η ΝΔ όσο και μεγάλη μερίδα του Τύπου.

Ιδού λοιπόν η Ρόδος ιδού και το πήδημα».

Οχι από τη Νέα Δημοκρατία

Κάθετη, ως προς την αναβολή της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης τάχθηκε με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

«Ο πανικός που έχει καταβάλει τον κ. Καμμένο, φαίνεται να μεταδίδεται και στον κ. Τσίπρα που παραδόξως παραμένει σιωπηλός επί 17 ημέρες για το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται ο συναρχηγός του», αναφέρει στην ανακοίνωσή της και συνεχίζει:

«Η Νέα Δημοκρατία δεν δέχεται δεύτερη αναβολή της επίκαιρης επερώτησης στη Βουλή και ζητεί από τον κ. Βούτση να πράξει το καθήκον του, σεβόμενος απολύτως την κοινοβουλευτική διαδικασία. Άλλωστε η αυριανή συζήτηση δεν είναι σε επίπεδο Αρχηγών».

«Αν επιθυμεί ο κ. Τσίπρας να υπερασπιστεί τον συναρχηγό του ας προγραμματίσει εκείνος μια νέα συζήτηση στην Βουλή όποτε το επιθυμεί. Άλλωστε στο θέμα δεν θα εξαντληθεί αύριο…», προσθέτει το γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Οι δηλώσεις Τζανακόπουλου

«Η Ν.Δ. και τα μέσα που τη στηρίζουν και καθορίζουν εδώ και καιρό την αντιπολιτευτική τακτική της έχουν εξαπολύσει από το πρωί μια γραφική προπαγάνδα δημιουργίας εντυπώσεων.  Διατείνονται ότι δήθεν ο Πρωθυπουργός δεν θα βρίσκεται αύριο στη Γαλλία για να παραλάβει δύο τιμητικά για τη χώρα βραβεία, αλλά προκειμένου να αποφύγει την προσδιορισμένη συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης επερώτησης στον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Αν και η προσπάθεια αυτή είναι μάλλον ανάξια σχολιασμού, ο Πρωθυπουργός δεν είναι πλέον διατεθειμένος να ανέχεται τις συκοφαντίες και τις γραφικότητες.  Γι’ αυτό, πριν από λίγη ώρα, απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία του ζητά τη μετάθεση της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης για τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, προκειμένου να παρευρεθεί  και να τοποθετηθεί.

Επειδή ο Πρωθυπουργός θα παραλάβει βραβείο από το περιοδικό Politique Internationale για το πολιτικό του σθένος, μένει να δούμε αν και ο κος Μητσοτάκης διαθέτει έστω ελάχιστο».

Δεν αφήνουν τους βουλευτές να δουν τα έγγραφα

Στο μεταξύ, στο χρηματοκιβώτιο της Νομοθετικής Υπηρεσίας στον πρώτο όροφο της Βουλής βρίσκονται κλειδωμένα τα απόρρητα έγγραφα που κατέθεσε χθες στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ο Ανδρέας Λοβέρδος τα οποία σχετίζονται με την πώληση των πυρομαχικών στην Σαουδική Αραβία.

Η διαδικασία έγινε με τον τρόπο αυτό ώστε να διασφαλιστεί ότι τα διαβαθμισμένα έγγραφα δεν θα δημοσιοποιηθούν, αλλά θα είναι διαθέσιμα μόνο σε βουλευτές. Ωστόσο όσοι από τους βουλευτές επιχείρησαν σήμερα να ενημερωθούν δεν το κατόρθωσαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες της Βουλής αρνήθηκαν να τους παραδώσουν το υλικό, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν ούτε οι βουλευτές να ενημερωθούν διότι τα έγγραφα είναι απόρρητα. Τους πληροφόρησαν ότι αναζητείται τρόπος να ξεπεραστούν τα εμπόδια αυτά.

Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο του κ. Αδωνη Γεωργιάδη στο twitter “Πριν λίγο προσπάθησα να δω τα Απόρρητα έγγραφα που κατέθεσε χθες για τους βουλευτές ο @a_loverdos οι Υπηρεσίες της Βουλής δεν μου τα έδωσαν. Ακόμη ψάχνουν λένε τρόπο….ελπίζω να μην θέλουν να τα κουκουλώσουν…».

Βουλευτές της αντιπολίτευσης υποστήριζαν πάντως ότι η άρνηση αυτή δεν μπορεί να μην συσχετιστεί με την αυριανή συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ προς τον Πάνο Καμμένο για την εμπλοκή του στην υπόθεση πώλησης πυρομαχικών στην Σαουδική Αραβία. Χθες, ο Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε σειρά εγγράφων στο Κοινοβούλιο από τα οποία -όπως είπε- προκύπτει ότι η αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας που επισκέφτηκε το υπούργειο Εθνικής Άμυνας δήλωσε άγνοια για την ύπαρξη διακρατικής συμφωνίας (ο Πάνος Καμμένος λέει ότι υπάρχει) αλλά και για τον Βασίλη Παπαδόπουλο ο οποίος εμφανίζεται ως μεσάζων.

Επίσης φαίνεται ότι οι Σαουδάραβες επιθυμούσαν να προμηθευτούν 100.000 βλήματα και όχι 300 χιλιάδες που ήθελε να πουλήσει η ελληνική πλευρά.