Αχτσιόγλου: 375 ευρώ μέρισμα για ζευγάρι με εισόδημα ως 13.500

20/11/17 • 19:16 | UPD 20/11/17 • 19:17

Ανέφερε ενδεικτικά ότι «για πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα παιδιά το ανώτατο εισοδηματικό όριο ανέρχεται στα 18.000 ευρώ

Σε μια παραδοχή προχώρησε η Εφη Αχτσιόγλου μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για τον «μποναμά» Τσίπρα που διεξάγεται σήμερα στη Βουλή.

«Η κυβέρνηση αυτη υλοποιεί ένα ασφυκτικό πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής» και ως εκ τούτου δεν μιλάει για «success story», είπε χαρακτηριστικά.

Η υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για άδικη και κακόβουλη κριτική που δέχεται η σχετική διάταξη, τόσο αναφορικά με την ασάφεια που την χαρακτηρίζει σχετικά με τα κριτήρια με τα οποία θα δοθεί το επίδομα στις ευάλωτες οικονομικά ομάδες, όσο και αναφορικά με την προέλευση της υπεραπόδοσης των 720 εκατομμυρίων ευρώ που θα μοιραστούν συνολικά.

Αναφορικά με την πρώτη κριτική, ότι δηλαδή πρόκειται για «εξαιρετικά αόριστη διάταξη που δεν προσδιορίζει τα κριτήρια», η υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι πρόκειται να κατατεθεί άμεσα νομοθετική βελτίωση που περιλαμβάνει κριτήρια καταβολής του επιδόματος, εισοδηματικά και περιουσιακά, αλλά και το τεκμήριο της διαμονής, σχετικά με το οποίο το τοπίο είναι αρκετά «θολό».

Ειδικότερα η κυρία Αχτσιόγλου ανέφερε ενδεικτικά ότι «για πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα παιδιά το ανώτατο εισοδηματικό όριο ανέρχεται στα 18.000 ευρώ » ενώ το νέο στοιχείο που έκανε γνωστό για μεγαλύτερες οικογένειες το εισοδηματικό κριτήριο θα ανέλθει αναλογικά έως 27.000 ευρώ.

«Ένα ζευγάρι με εισόδημα από 9 μέχρι 13,5 χιλιάδες ευρώ θα λάβει 375 ευρώ, ένα ζευγάρι με ένα παιδί και εισόδημα από 5.250 έως 10.500 ευρώ θα λάβει 612 ευρώ κ.λπ», εξήγησε η υπουργός.

Αναφορικά με την προέλευση του πλεονάσματος, η κυρία Αχτσιόγλου επισήμανε ότι μπορεί κανείς εύκολα να δει από που προήλθε η υπεραπόδοση, αφού όλα τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού της Βουλής που «είναι δημόσιο έγγραφο».

Σύμφωνα με την ίδια, το μεγαλύτερο μέρος προκύπτει από τα ασφαλιστικά ταμεία και συγκεκριμένα από την αύξηση εσόδων από τις εισφορές. Αυτή η αύξηση οφείλεται στην αύξηση της απασχόλησης, και όχι στην αύξηση των ποσοστών εισφορών που παραμένουν όπως ήταν πάντα, τόνισε η υπουργός, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει αύξηση των εσόδων και από την ρύθμιση των οφειλών.

Ειδικότερα, έκανε λόγο για 320 εκατομμύρια θετική απόκλιση από την αύξηση εσόδων από τους μισθωτούς λόγω της μείωσης της ανεργίας και 200 εκατομμύρια από τη ρύθμιση οφειλών.

Η δεύτερη «πηγή» της υπεραπόδοσης είναι σύμφωνα με την κυρία Αχτσιόγλου η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, η οποία αποτελεί «αποτέλεσμα εντατικής δουλειά εκκαθάρισης του μητρώου των εκκρεμών συνταξιοδοτικών παροχών» και δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση σε μη πληρωμή συντάξεων.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η υπεραπόδοση συναρτάται ευθέως και με τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα που συμφώνησε η παρούσα κυβέρνηση, δηλαδή το 0,5 για το 2016 και το 1,75 για το 2017. «Χωρίς την αλλαγή των στόχων που πέτυχε η κυβέρνηση δεν θα συζητούσαμε καν για υπεραπόδοση», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της η κυρία Αχτσιόγλου στράφηκε ενάντια στην κριτική του κ. Βενιζέλου ότι η κυβέρνηση κάνει λόγο για έξοδο από τα μνημόνια χωρίς επιχειρήματα, λέγοντας ότι το πλεόνασμα διατέθηκε μετά τη διαμόρφωση ενός «μαξιλαριού», δηλαδή ενός αποθεματικού «που μας δίνει τη δυνατότητα να συζητάμε για καθαρή έξοδο τον Αύγουστο του 2018».

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η κυρία Αχτσιόγλου παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα «ασφυκτικό πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής» και ότι δεν μιλά success story, ενώ επισήμανε ότι οι στόχοι της είναι δύο: «Να μπορέσουμε να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία τον Αύγουστο του 1918, κάτι στο οποίο βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ» και «να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις ώστε η ανάπτυξη που θα δημιουργήσουμε να μην είναι αυτή που μας οδήγησε στην κρίση»

«Θα εξαντλούμε κάθε δυνατότητα παρά τις δύσκολες συνθήκες για να βελτιώνεται η ζωή των αδύναμων», κατέληξε, σημειώνοντας ότι το κοινωνικό μέρισμα αποτελεί «έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης αυτής».

Αναλυτικά το κείμενο με τις νομοθετικές βελτιώσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση