Έρχεται... «διαζύγιο» με τους ΑΝΕΛ

Το Μαξίμου παίζει το χαρτί του «προστάτη των φτωχών» και ετοιμάζει εκλογές

20/11/17 • 17:21 | UPD 20/11/17 • 18:14

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να απευθύνεται στις κοινωνικές τάξεις που του έδωσαν τη νίκη το 2015 στις οποίες υπόσχεται καλύτερες μέρες μετά το 2018

Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος στην οποία άτυπα εισέρχεται πλέον η χώρα υποχρεώνει το Μέγαρο Μαξίμου να αναθεωρήσει τη στρατηγική του και να διαμορφώσει «πολεμικές» συνθήκες πολιτικής σύγκρουσης.

Μπορεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε κάθε ευκαιρία να επαναλαμβάνει -σχεδόν μονότονα- ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο, οι τελευταίες κινήσεις του προδίδουν ότι το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς και ο κομματικός μηχανισμός ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.

Στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η «συνεχής εκλογολογία, που συντηρεί η αξιωματική αντιπολίτευση, εκ των πραγμάτων δημιουργεί ένα προεκλογικό κλίμα, το οποίο, αν συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, είναι δυνατόν να δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής αβεβαιότητας» και υπενθυμίζουν το κλίμα που είχε διαμορφωθεί στη χώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, στα τέλη του 2014 επί κυβερνήσεως Σαμαρά, εν όψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τον επόμενο χρόνο.

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για την απόδοση του κοινωνικού μερίσματος, που έγινε εσπευσμένα και είχε έντονο προεκλογικό άρωμα, επιβεβαιώνει το κλίμα αγωνίας που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς η κοινωνική δυσαρέσκεια εντείνεται, η δημοσκοπική διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία παγιώνεται σε διψήφια ποσοστά, ενώ και οι διεργασίες στην Κεντροαριστερά εκτιμάται ότι θα καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις.

Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, έκανε και απολογισμό του κυβερνητικού έργου, δίνοντας έμφαση στις παρεμβάσεις που έγιναν υπέρ των ασθενέστερων τάξεων, όπως:

• Η μείωση της ανεργίας και η δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας.

• Η προστασία της λαϊκής κατοικίας.

• Η θέσπιση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης.

• Η δημιουργία του θεσμού των σχολικών γευμάτων.

• Η ένταξη 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

• Η μάχη κατά της αδήλωτης εργασίας.

• Οι αλλαγές στο σύστημα των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να απευθύνεται στο εκλογικό ακροατήριο που συνέβαλε καθοριστικά στην νίκη του στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015: Στις χαμηλές οικονομικά τάξεις, στις οποίες, μάλιστα, υπόσχεται καλύτερες μέρες μετά το 2018. «Από το 2018 και μετά, θα υπάρξει και επιπλέον δημοσιονομικός χώρος -τα έχει πει και ο υπουργός Οικονομικών αυτά, ουκ ολίγες φορές, τα έχει πει και ο πρωθυπουργός- έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, με κύριο μέλημά μας ακριβώς αυτή την ελάφρυνση», τόνισε (Alpha 98,9) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στις ασθενέστερες τάξεις, ευελπιστώντας πως σε αυτές βρίσκεται μεγάλη μερίδα των αναποφάσιστων, οι οποίοι την κρίσιμη στιγμή θα στραφούν και πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ. Καθόλου τυχαία δεν ήταν, άλλωστε, και η αναφορά που έκανε προ ημερών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ότι η μεγάλη φορολόγηση της μεσαίας τάξης ήταν «μια συνειδητή επιλογή, που μεταβατικά πήρε η κυβέρνηση, ώστε να καταφέρει να ενισχύσει οικονομικά τα πιο αδύναμα, τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει ότι έχει δυσαρεστήσει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, μεσαίων εισοδημάτων, αλλά στις επόμενες εκλογές θα έχει καταφέρει να εμφανιστεί ως ο «προστάτης των φτωχών». Σε κάθε περίπτωση, στόχος της κυβέρνησης είναι να καταφέρει να προσελκύσει και πάλι ορισμένα τμήματα της μεσαίας τάξης, με τα οποία έχει έρθει σε ρήξη λόγω της μεγάλης και άδικης φορολόγησης που έχει επιβάλει. «Εχουν συσσωρευτεί βάρη στις λαϊκές τάξεις και τη μεσαία τάξη, κανένας δεν το αρνείται αυτό. Το θέμα είναι, όταν υπεραποδίδει η οικονομία, που επιλέγεις, σε ποιον επιλέγεις να δώσεις οικονομική στήριξη. Αυτό είναι το ζήτημα της πολιτικής», δήλωσε με νόημα ο κ. Τζανακόπουλος.

Η στόχευση του Μαξίμου για τους επόμενους μήνες είναι να υλοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα, να ολοκληρωθεί έγκαιρα η τρίτη αξιολόγηση και να γίνει νέα έξοδος στις αγορές. Κοινοτική πηγή από το Στρασβούργο αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής πως αυτή τη στιγμή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς υπάρχει θετικό κλίμα απέναντι στην Ελλάδα, καθώς «έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων» και πως αν αρχίσει και πάλι να συζητείται το ελληνικό ζήτημα στην Ευρώπη, αυτό «δεν θα είναι για καλό».

Η κυβέρνηση επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που κυριαρχεί στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα και να το εμφανίσει ως ένδειξη «επιβράβευσης» της πολιτικής που ακολουθεί. Για το λόγο αυτό έχει επενδύσει αρκετά στις συναντήσεις που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας το επόμενο διάστημα με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Προεξοφλούν «διαζύγιο» με τους ΑΝ.ΕΛ. στην Κουμουνδούρου

Οι νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία και ο σκοτεινός ρόλος του μεσάζοντος φέρνουν σε δύσκολη θέση τον Πάνο Καμμένο και έχουν δημιουργήσει βαρύ κλίμα για τον κυβερνητικό εταίρο εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Η προκαταρκτική έρευνα, που διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για την υπόθεση, δημιουργεί νέα δεδομένα. Αρκετά στελέχη της Κουμουνδούρου προεξοφλούν το «διαζύγιο» του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ. στις εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν. «Η συμμαχία με τον Πάνο Καμμένο έχει ημερομηνία λήξης τις επόμενες εκλογές», λένε χαρακτηριστικά και επαναλαμβάνουν πως η κυβερνητική συμπόρευση με τους ΑΝ.ΕΛ. ήταν «αναγκαστική».

Μετά την πλήρη και απόλυτη κάλυψη που παρέσχε το προηγούμενο διάστημα ο ίδιος ο πρωθυπουργός στον Πάνο Καμμένο (στις υποθέσεις του ισοβίτη και του καζίνο στο Λονδίνο), το Μέγαρο Μαξίμου τώρα δείχνει να δυσκολεύεται πλέον να συνεχίσει να λειτουργεί ως το αλεξικέραυνο του υπουργού Αμυνας. Ενδεικτική της στροφής που κάνει το Μαξίμου είναι η απουσία ουσιαστικής κάλυψης από τον πρωθυπουργό στον κ. Καμμένο για την υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να διατηρήσει ψηλά στην πολιτική ατζέντα το θέμα Καμμένου και όσο έρχονται στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για την υπόθεση του πολεμικού υλικού τόσο θα εντείνονται οι πιέσεις, στοχεύοντας κατευθείαν τον Αλέξη Τσίπρα, που «κρύβεται πίσω από τον Καμμένο», όπως λένε χαρακτηριστικά.

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
iasonasvel@yahoo.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής