«Σκάνε»… τα βλήματα της υπόθεσης Καμμένου-Σαουδικής Αραβίας

14/11/17 • 09:08 | UPD 14/11/17 • 09:08

Νέα ερώτηση φέρνει στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία για την υπόθεση Καμμένου-Σαουδικής Αραβίας και την εμπλοκή μεσάζοντα.

Νέα ερώτηση φέρνει στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία για την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία και την εμπλοκή μεσάζοντα ο οποίος φαίνεται να έχει λάβει και άλλες δουλειές.

Η Πειραιώς βάζει στο στόχαστρο εκτός από τον Πάνο Καμμένο και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ζητώντας εξηγήσεις και συγκεκριμένες απαντήσεις μαζί με κατάθεση εγγράφων.

Το κείμενο υπογράφουν οι Βασίλης Κικίλιας, Γεώργιος Κουμουτσάκος, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Σταύρος Καλαφάτης, Σίμος Κεδίκογλου, Σάββας Αναστασιάδης, οι οποίοι θέτουν σαφή ερωτήματα και ζητούν να «κατατεθούν ακριβή φωτοαντίγραφα των σχετικών εγγράφων που εξουσιοδοτούν τον Βασίλη Παπαδόπουλο καθώς και όλη η σχετική αλληλογραφία» καθώς και γιατί παρελήφθησαν έγγραφα του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας τα οποία δεν φέρουν τις νόμιμες επικυρώσεις.

Η Ν.Δ. ζητά, μεταξύ άλλων, να κατατεθεί το έγγραφο που αποδεικνύει ότι ο υπουργός Εξωτερικών έχει εξουσιοδοτήσει τον υπουργό Αμυνας, όπως ο νόμος ορίζει, πριν την υπογραφή της δήθεν Διακρατικής Συμφωνίας με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την τελική υπογραφή αυτής.

Πυρά από Κικίλια-Κουμουτσάκο

«Τα έγγραφα που παρουσιάζει ο κ. Καμμένος είναι αμφιβόλου γνησιότητας, αρμόδιοι να τα κρίνουν δεν είναι οι πολιτικοί, αλλά η Δικαιοσύνη στην όποια προσέφυγε η Ν.Δ.», δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας προσθέτοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα πρέπει να απαντήσει αν γνώριζε το έγγραφο της πρεσβείας μας στο Ριάντ που ενημέρωνε ότι ο Βασίλης Παπαδόπουλος δεν εκπροσωπεί το σαουδαραβικό κράτος.

«Η ιστορία με τα εξοπλιστικά στο υπουργείο Αμυνας είναι πικρή», σημείωσε ο βουλευτής της Ν.Δ.

Στοχοποίηση

Την «περίεργη σιωπή του ΥΠΕΞ» σχολίασε και ο Γιώργος Κουμουτσάκος στον απόηχο της δημόσιας παρέμβασης της Ενωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων που διαμαρτύρεται για την πρωτοφανή στοχοποίηση από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας του Ελληνα προξένου στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, επειδή ο τελευταίος «τόλμησε», ως όφειλε, να ενημερώσει τους προϊσταμένους του για την επίσημη θέση αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας.

«Είναι απορίας άξιον ότι ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών δεν έχει μέχρι στιγμής αποδοκιμάσει τις απαξιωτικές αναφορές του κ. Καμμένου προς δημόσιο λειτουργό του δικού του υπουργείου, αλλά, μάλιστα, διά της σιωπής του φαίνεται να τις επικροτεί. Επιπλέον ο υπουργός των Εξωτερικών ακύρωσε τιμωρητικά και τη μετάθεση του προξένου από το Ριάντ στο Λονδίνο καίτοι αυτή είχε αποφασιστεί από το καλοκαίρι», δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος: «Ο υπουργός των Εξωτερικών έχει τη θεσμική και πολιτική υποχρέωση να αποκαλύψει όσα γνωρίζει για τη σκοτεινή υπόθεση της πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, καθώς είναι προφανές ότι αυτή, ηθελημένα ή μη, άμεσα ή έμμεσα, εμπλέκει και το υπουργείο του οποίου προΐσταται».

Αντίδραση από Λοβέρδο

Tην υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού στη Σαουδική Αραβία έφερε στη Βουλή και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ζητώντας απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων.

«Θέλουν να νομιμοποιήσουν τη συναλλαγή μ’ έναν ατζέντη. Εναν μεσάζοντα. Για να πάρει τα ποσοστά του ο Παπαδόπουλος γίνεται η σύγκρουση και τελικά δεν υπογράφεται η συμφωνία και το Ελληνικό Δημόσιο χάνει 64 εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Λοβέρδος. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκε και έγγραφο που έστειλε τέλη Αυγούστου στο υπουργείο Εξωτερικών ο Ελληνας πρέσβης στο Ριάντ, ξεκαθαρίζοντας ότι ο Παπαδόπουλος δεν έχει πληρεξούσιο να υπογράψει, ενώ οι Σαουδάραβες ζητούσαν διακρατική συμφωνία στέλνοντας στην Ελλάδα πενταμελή τους αντιπροσωπεία.

Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, ο Παπαδόπουλος δεν μπορεί να υπογράψει καμία συμφωνία. Επιπλέον παρουσίασε έγγραφα σύμφωνα με τα οποία η διακρατική συμφωνία υπεγράφη άρον άρον και ότι η εξουσιοδότηση στον Παπαδόπουλο έγινε με αυθημερόν μετακίνηση στρατιωτικών στη Θεσσαλονίκη!

Κατερίνα Κατσαβού
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου