Δέρβος στον Ελεύθερο: Η ΟΝΝΕΔ θα βοηθήσει την ΝΔ να σπάσει κατεστημένες λογικές

13/11/17 • 16:24 | UPD 13/11/17 • 16:24

Ο χρόνος του Τσίπρα στην εξουσία τελειώνει τονίζει ο πρόεδρος της ΟΝΝΕ∆, Κώστας ∆έρβος, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Ο χρόνος του κ. Τσίπρα στην εξουσία τελειώνει και όσο αναβάλλει τη δραπέτευση τόσο αυτή θα γίνει µε χειρότερους όρους για τον ίδιο και για τη χώρα, τονίζει ο πρόεδρος της ΟΝΝΕ∆, Κώστας ∆έρβος, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Ένα χρόνο μετά το Συνέδριο Επανίδρυσης κάνει τον πρώτο απολογισµό µιλώντας για όσα έχουν αλλάξει στην ΟΝΝΕ∆, υπεραµύνεται της αναγκαιότητας «να αλλάξουν όλα» στα ελληνικά πανεπιστήµια και αναφέρεται, µεταξύ άλλων, στο µέλλον της ∆ΑΠ που «θα αλλάξει σε πρακτικές και ύφος για να κρατήσει επίκαιρες τις ιδέες της».

Ενα χρόνο µετά το Συνέδριο Επανίδρυσης ήρθε η ώρα για τον πρώτο απολογισµό. Τι έχει αλλάξει σήµερα στην ΟΝΝΕ∆;

Αλλαξαν αυτά που έφεραν την οργάνωση στο τέλµα και εµείς δεσµευτήκαµε ότι θα αλλάζαµε: Πρώτον, η ΟΝΝΕ∆ έχει ξαναγίνει µια αµιγώς πολιτική οργάνωση. ∆εύτερον, δίνουµε έµφαση στην καθηµερινότητα των πολιτών και όχι στη µικροκοµµατική σπέκουλα. Και, τρίτον, ανακτάµε τη µαζικότητά µας σταθερά και σε υγιείς βάσεις. Η αλλαγή αυτή φαίνεται από τις ανακοινώσεις και τις δράσεις µας ως τώρα και από τη διαρκή αύξηση των µελών µας.

Οταν εξήγγειλε την επανίδρυση ο κ. Μητσοτάκης, είχε στραφεί κατά «µη χανισµών και παραγόντων». Μπορείτε να εγγυηθείτε ότι υπάρχουν πλέον όλες οι ασφαλιστικές δικλίδες στη λειτουργία της ΟΝΝΕ∆ ώστε να µην µπορούν να επανεµφανιστούν στο µέλλον τέτοια φαινόµενα;

Χαίροµαι που µου κάνετε αυτή την ερώτηση. Η πιο σπουδαία ασφαλιστική δικλίδα είναι ακριβώς το αποτέλεσµα που παράγουµε, που αποδεικνύει ότι η στροφή στην πολιτική έχει µεγαλύτερα οφέλη από την εµµονή στον έλεγχο των διαδικασιών. Οταν πολύ σύντοµα η ΟΝΝΕ∆ θα παραδίδει στη Νέα ∆ηµοκρατία και στην πολιτική ζωή έτοιµα στελέχη, τότε θα γίνει απόλυτα κατανοητό ότι δεν υπάρχει καλύτερη εγγύηση από την απόδοση του µοντέλου διοίκησης. Φυσικά, για όσους επιµένουν σε παλιούς δρόµους, υπάρχουν επαρκείς πειθαρχικές κυρώσεις, τις οποίες δεν µας είναι ευχάριστο, αλλά δεν πρόκειται να διστάσουµε να εφαρµόσουµε.

Ποιο είναι το µεγάλο στοίχηµα που ως πρόεδρος της ΟΝΝΕ∆ σε αυτή την πρώτη περίοδο µετά την επανίδρυσή της βάζετε σε σχέση µε το µέλλον της; Και τι είναι αυτό για το οποίο θα θέλατε να κριθείτε στο τέλος της θητείας σας;

Θέλω στο τέλος της θητείας µου η ΟΝΝΕ∆ να έχει σαφές πολιτικό αποτύπωµα στο δηµόσιο διάλογο, να καθορίσει την ατζέντα για το αύριο της πατρίδας µας και να παράγει στελέχη πρώτης γραµµής και υπεύθυνους πολίτες.

Ακούγοντας να µιλάτε πρόσφατα στην Κ.Ε. για µία ΟΝΝΕ∆ που θα βρίσκεται «πιο µπροστά από το κοµµατικό µας φορέα», αναρωτήθηκα: Υπάρχουν σήµερα προτάσεις της ΟΝΝΕ∆ -στην Παιδεία ή αλλούπου διαπιστώνετε στην πράξη πως η Ν.∆., ως κόµµα, δεν είναι έτοιµη ενδεχοµένως να υιοθετήσει;

Θα µου επιτρέψετε να αντιστρέψω το ερώτηµά σας: Αν ένα κόµµα είναι τόσο ευέλικτο και ευπροσάρµοστο, τι χρειάζεται τη Νεολαία του; Κάθε µέρα βιώνουµε τις δυσκολίες που συναντά ένας νέος να συµµετάσχει ισότιµα στην εργασία, στην πολιτική και την κοινωνία των πολιτών εν γένει. Εµάς η δουλειά µας είναι να βοηθήσουµε τη Νέα ∆ηµοκρατία σπάζοντας κατεστηµένες λογικές και πρακτικές. Για αυτό δουλεύουµε εντατικά αυτούς τους µήνες µέσα από την καµπάνια µας µε τίτλο «Αύριο», της οποίας το πρώτο στάδιο θα παρουσιάσουµε σε λίγες µέρες.

Ποια είναι σήµερα η πραγµατικότητα στα ελληνικά πανεπιστήµια; Και ποιες είναι οι 2-3 µεγάλες αλλαγές που προσωπικά πιστεύετε ότι πρέπει κατά προτεραιότητα να υλοποιηθούν;

Η πραγµατικότητα στα πανεπιστήµια συνοψίζεται στις λέξεις «ανοµία – κατάρρευση – εσωστρέφεια». Για να αναστραφεί αυτή η εικόνα χρειάζεται να αλλάξουν όλα: από την κατάργηση του ασύλου µέχρι την καθιέρωση της αξιολόγησης ως εργαλείο διαρκούς βελτίωσης και από την αναβάθµιση των υποδοµών µέχρι τον εκσυγχρονισµό ολόκληρης της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Μεγάλη συζήτηση έγινε για τη φυσιογνωµία της ∆ΑΠ µε αφορµή όσα είχε πει ο πρόεδρος της Ν.∆. στη ∆ΕΘ. Κάποιοι τα εξέλαβαν ακόµη και ως πρόθεση κατάργησης. Τελικά τι προτίθεστε να αλλάξετε στη ∆ΑΠ;

Η ∆ΑΠ είναι κοµµάτι της καθηµερινότητας του πανεπιστηµίου. Θα ήταν υποκρισία αν θέλαµε να αλλάξουν όλα, αλλά εµείς βλέπαµε τον εαυτό µας άψογο. Τα σενάρια κατάργησης έχουν ήδη αποδειχθεί επιστηµονικής φαντασίας. Η ∆ΑΠ θα αλλάξει σε πρακτικές και ύφος για να κρατήσει επίκαιρες τις ιδέες της και για να παραµείνει χρήσιµη στην ακαδηµαϊκή κοινότητα. Οι ∆ΑΠίτες δεν θα κολλούν αφίσες παντού, δεν θα ψηφίζουν πρυτάνεις, αλλά θα εξακολουθήσουν να εκφράζουν υπεύθυνα και αποτελεσµατικά τους συµφοιτητές τους.

Στη Ν.Δ. θα οικοδοµήσουµε ένα αναπτυξιακό µοντέλο που θα φέρει καλές θέσεις εργασίας

Οι θέσεις που διατύπωσε η Ν.∆. στο πρόσφατο προσυνέδριο δίνουν πειστικές λύσεις σε πραγµατικά προβλήµατα της νέας γενιάς, όπως η ανεργία, η φυγή στο εξωτερικό; Γιατί ένας νέος άνθρωπος να εµπιστευτεί τον προγραµµατικό λόγο της Ν.∆.; Η Νέα ∆ηµοκρατία έχει επενδύσει πολλά στη γενιά µας, στις ειδικές µας γνώσεις, στην εξοικείωσή µας µε την τεχνολογία, στους διευρυµένους ορίζοντές µας. Και είναι ο µόνος πολιτικός οργανισµός που µιλά για αυτά τα προτερήµατα αντί να χρησιµοποιεί πυροτεχνήµατα και να χαϊδεύει αφτιά. Αν προσέξετε τις έρευνες, οι νέοι που έχουν ξενιτευτεί δεν ζητούν βόλεµα στο ∆ηµόσιο. Σταθερότητα και προοπτική µέσω της εργασίας ζητούν. Ο κ. Τσίπρας και οι λαϊκιστές φίλοι του µοιράζουν ελεηµοσύνη σε αυτούς που καταδίκασαν στην ανεργία. Εµείς στη Νέα ∆ηµοκρατία προτιµάµε να οικοδοµήσουµε ένα αναπτυξιακό µοντέλο που θα φέρει καλές θέσεις εργασίας.

Η ηγεσία της Ν.∆. έχει εκλεγεί από τη βάση µε εντολή ισχυρής ανανέωσης σε πρόσωπα και ιδέες. Από τη σκοπιά της ΟΝΝΕ∆ βλέπετε αυτή την ανανέωση να γίνεται πράξη στον κοµµατικό σας φορέα στο βαθµό που θεωρείτε αναγκαίο;

Χωρίς σε καµία περίπτωση να έχω την ψευδαίσθηση ότι έχουµε πετύχει το τέλειο αποτέλεσµα, τολµώ να πω ότι µέχρι στιγµής είµαι ικανοποιηµένος από την επίδοσή µας: Η ΟΝΝΕ∆ έχει σε θέσεις-κλειδιά φρέσκα πρόσωπα µε ισχυρές αναφορές στην κοινωνία των νέων πολιτών. Ταυτόχρονα, αρθρώνει λόγο θαρραλέο, αιχµηρό και ταυτόχρονα µετριοπαθή. Σαφώς µπορούµε ακόµα περισσότερα και ακόµα καλύτερα, αλλά στο τέλος της τριετίας το αποτέλεσµα θα µας δικαιώσει απόλυτα.

Μιας και ευχηθήκατε στον επόµενο ετήσιο απολογισµό της ΟΝΝΕ∆ να είναι παρών ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός, θα ήθελα να σας ρωτήσω: Θεωρείτε ισχυρό το ενδεχόµενο εκλογών µέσα στο 2018; Και, αν ναι, γιατί, τη στιγµή που η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα εξαντλήσει την 4ετία;

Κοιτάξτε, µε τις επιδόσεις της κυβέρνησης στο ψέµα, αν διαβεβαιώνει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, ίσως προλαβαίνουµε και εκλογές µέσα στο 2017. Αλλά επειδή η κατάσταση είναι δραµατική, ας µη χαριτολογούµε άλλο: Το µόρφωµα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει εξαντλήσει το όποιο πολιτικό του κεφάλαιο. Κρύβουν την κατάρρευση που καθηµερινά προκαλούν συνειδητά πίσω από το πλεόνασµα χυδαιότητας, λάσπης και φαιδρότητας που τους χαρακτηρίζει. Αυτό δεν θα τους πάει πολύ µακριά ακόµα. Ο χρόνος του κυρίου Τσίπρα στην εξουσία τελειώνει και όσο αναβάλλει τη δραπέτευση τόσο αυτή θα γίνει µε χειρότερους όρους για τον ίδιο και για τη χώρα. ∆υστυχώς, το τελευταίο δεν φαίνεται να τον απασχολεί. Οι πολίτες µπορεί το 2015 να εξαπατήθηκαν, δεν είναι όµως αφελείς.

 

Απόστολος Χονδρόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Copy link
Powered by Social Snap