Τεράστια η συμμετοχή

Εκλογές στην Κεντροαριστερά: Νικητές Γεννηματά και Ανδρουλάκης

12/11/17 • 23:24 | UPD 13/11/17 • 00:16

Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή την στιγμή και δύσκολα θα αλλάξουν, Γεννημάτα και Ανδρουλάκης θα μονομαχήσουν στον δεύτερο γύρο.

Με εντυπωσιακή συμμετοχή που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού ψήφισαν πάνω από 210.000 πολίτες, ολοκληρώθηκαν οι εκλογές του α’ γύρου για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή την στιγμή και δύσκολα θα αλλάξουν, Γεννημάτα και Ανδρουλάκης θα μονομαχήσουν στον δεύτερο γύρο.

Αποτελέσματα Επικράτειας από 131.992 ψηφίσαντες στα 637 από 874 εκλογικά κέντρα

  • Γεννηματά 43,75
  • Ανδρουλάκης 26.16%
  • Καμίνης 13.08%,
  • Θεοδωράκης 8.40%,
  • Μανιάτης 4%
  • Ραγκούσης 2.35%,
  • Γάτσιος 1.52%,
  • Πόντας 0.55%,
  • Τζιώτης 0.19%

Την ικανοποίησή τους τόσο για την ευρύτατη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία όσο και για την πρωτιά που καταγράφει η Φώφη Γεννηματά εκφράζουν οι στενοί της συνεργάτες. Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται πως θα δώσει στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ποσοστό που ξεπερνά το 40%.

Ικανοποιημένα δηλώνουν και τα μέλη του επιτελείου του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος έχει «κλειδώσει» την δεύτερη θέση.  Με την μέχρι στιγμής ενσωμάτωση των ψήφων, ο κ. Ανδρουλάκης λαμβάνει λίγο πάνω από 27% και δεν αποκλείεται να αγγίξει το 30%.

Συγχαρητήρια από Θεοδωράκη

Συγχαρητήρια στη Φώφη Γεννηματά έδωσε, αργά το βράδυ, ο Σταύρος Θεοδωράκης. Συνεχάρη επίσης τους υπόλοιπους υποψηφίους και την επιτροπή Αλεβιζάτου για την πετυχημένη διαδικασία.

Αναλύτικά η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη:

Θέλω να συγχαρώ και δημοσίως την κυρία Γεννηματά για την επιτυχία της. Ελπίζω να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου της προοδευτικής παράταξης. Θέλω να συγχαρώ επίσης τους άλλους συνυποψήφιούς μου για τον αγώνα που έδωσαν. Η συμμετοχή 210.264 πολιτών είναι και δική τους επιτυχία.

Συγχαρητήρια στον καθηγητή Αλιβιζάτο και τους συνεργάτες του καθώς και τους χιλιάδες εθελοντές σε όλη την Ελλάδα που συνέβαλαν στην επιτυχία της διαδικασίας.

Ευχαριστώ τους πολίτες που με στήριξαν και σε αυτή τη μάχη. Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε, αλλά ο αγώνας για να αλλάξουμε τη χώρα συνεχίζεται».

Συγχαρητήρια στη Φώφη Γεννηματά για την ξεκάθαρη πρωτιά έδωσαν επίσης οι συνυποψήφιοι της Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης, αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Τεράστια η συμμετοχή

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Αλιβιζάτος, δήλωσε πως το φράγμα των 200.000 συμμετεχόντων έσπασε. «Είναι μεγάλη επιτυχία ανεξάρτητα από τον νικητή» σημείωσε ο κ. Αλιβιζάτος.«Ο κόσμος έδειξε ότι θέλει κάτι γνήσια μεταρρυθμιστικό ανάμεσα στην ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το σημερινό είναι η καλύτερη απάντηση στους κυνικούς και όσους ειρωνεύονταν» τη διαδικασία», πρόσθεσε.

Όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές η συμμετοχή πλησιάζει στα επίπεδα των εσωκομματικών εκλογών στις 18 Μάιου 2012 με την ανοιχτή εκλογική διαδικασία που εγκαινίασε ο Γ. Παπανδρέου το 2004. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τότε έλαβε 230.105 ψήφους (επί 236.151) ψηφισάντων και εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στις εσωτερικές εκλογές στις 14 Ιουνίου 2015 στην οποία συμμετείχαν περίπου 50.000 μέλη του κόμματος η Φώφη Γεννηματά έλαβε πάνω από το 50% των ψήφων από τον πρώτο γύρο και εξελέγη νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.