Χαμός στην Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες

01/11/17 • 15:45 | UPD 01/11/17 • 15:45

Ο Νίκος Παππάς προανήγγειλε την  διεξαγωγή του διαγωνισμού για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών έως τα τέλη του έτους .

Σε κλίμα  έντασης συζητήθηκε στην Βουλή το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Ο Νίκος Παππάς προανήγγειλε την  διεξαγωγή του διαγωνισμού για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών έως τα τέλη του έτους .

«Η σημερινή τροπολογία έχει ιδιαίτερη σημασία διότι μετά την ψήφισή της μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την αδειοδότηση. Θα ακολουθήσει σε πολύ λίγες μέρες η δημοσίευση της προκήρυξης και θέλω να πω ότι είμαι βέβαιος ότι μέχρι το τέλος του έτους, δεν νομίζω ότι θα μπούμε στο επόμενο, θα έχουμε και τη διεξαγωγή της πολυθρύλητης διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία θα βγάλει επιτέλους αυτήν τη ντροπή από το τηλεοπτικό τοπίο και συνολικά από το θεσμικό πλαίσιο της χώρας. Καταλήξαμε στις συγκεκριμένες νομοτεχνικές βελτιώσεις έπειτα από εξαντλητική συζήτηση με το ΕΣΡ» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παππάς, για να προσθέσει: «Τιμή εκκίνησης 250 εκατομμύρια, ελάχιστος αριθμός εργαζομένων τετρακόσια άτομα, πράγμα που θα ενισχύσει την απασχόληση σε αυτόν τον καταταλαιπωρημένο κλάδο της οικονομικής μας ζωής, τον κλάδο των ΜΜΕ. Με την τροπολογία καταργείται η κατηγορία ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου, δηλαδή όποιος θέλει να έχει ειδησεογραφικό πρόγραμμα, πρέπει να πάει στο γενικό περιεχόμενο, δηλαδή όποιος θέλει να έχει ειδησεογραφικό πρόγραμμα πρέπει να συμμετέχει σε αυτήν τη διαγωνιστική διαδικασία και να μην ελπίζει σε άλλη για να πάρει θεματική άδεια ειδήσεων».

Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία, επίσης, θα έχουν εταιρείες με έδρα την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο ώστε να είναι ευχερέστερος ο έλεγχός τους».

Εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Χρ. Μπουκώρος, και στη συνέχεια οι Αμυράς, Θεοχαρόπουλος και Λοβέρδος υπογράμμισαν την ανάγκη ουσιαστικού ελέγχου του «πόθεν έσχες» όσων επιδιώξουν να συμμετάσχουν στο σχετικό διαγωνισμό, ώστε να μην παρατηρηθούν αρνητικά φαινόμενα του πρόσφατου παρελθόντος, όπως με τα «βοσκοτόπια» που είχαν δηλωθεί ως εγγύηση περιουσιακών στοιχείων. «Το «ράβε-ξήλωνε» του νόμου Παππά συνεχίζεται και φέρνει καινούργιες ρυθμίσεις. Τι δεν φέρνει, όμως, αυτή η τροπολογία; Δεν φέρνει το βασικότερο, το προληπτικό πόθεν έσχες. Σας λέμε, λοιπόν, ότι νέα βοσκοτόπια δεν θα δεχθούμε!» είπε ο κ. Μπουκώρος.

«Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής φέρνουν μία ακόμα νομοθετική παρέμβαση με τροπολογία της τελευταίας στιγμής και μάλιστα μία τροπολογία αρκετά μεγάλη, απίστευτα κακογραμμένη, καταθέτοντάς την τη μία μέρα και ζητώντας να συζητηθεί και να ψηφιστεί την επόμενη. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Εχουμε τοποθετηθεί πολλές φορές σχετικά με αυτό και έχουμε πει ότι υπηρετεί μία διαδικασία αναμόρφωσης του χώρου των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ουσιαστικής αναδιανομής της πίτας ανάμεσα σε παλιά και νέα τζάκια που φιλοδοξούν να μπουν σε αυτή την αγορά, κάτι το οποίο ήδη συντελείται την περίοδο που διανύουμε με εξαγορές, πωλήσεις καναλιών, αλλαγές στις μετοχικές συνθέσεις και με μεγάλα θύματα τους ίδιους τους εργαζόμενους. Η Κυβέρνηση ευνοεί, υπηρετεί αυτή την αναδιανομή, προσδοκώντας μάλιστα να διαμορφωθεί ένα πιο φιλικό γι’ αυτήν τοπίο, μια νέα διαπλοκή» τόνισε ο κ. Εμμανουήλ Συντυχάκης (ΚΚΕ).

«Δεν βλέπω στην τροπολογία –το λέω από τώρα μήπως μας δώσετε την απάντηση- διάταξη για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των υποψηφίων καναλαρχών. Να μας το διευκρινίσετε. Εμείς θα ψηφίσουμε θετικά» σχολίασε κατ’ αρχήν ο κ. Αμυράς.

«Είναι πάρα πολύ ενδελεχής ο έλεγχος, συνέβη και στον διαγωνισμό της 30 ης Αυγούστου, απλά, κατά τη γνώμη μας με τη συγκεκριμένη τροπολογία θωρακίζεται περαιτέρω» υποστήριξε στο αρχικό σχόλιό του ο κ. Παππάς.

Ο κ. Αμυράς επανήλθε στη συνέχεια και είχε «θερμό» επεισόδιο με την προεδρεύουσα της συνεδρίασης Αναστασία Χριστοδουλοπούλου.

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου, παραβιάζοντας ευθέως τον Κανονισμό της Βουλής ως προς την διαδικασία καθώς απαγορεύεται στον προεδρεύοντα να μετέχει της συζήτησης επί της ουσίας της από την έδρα – οφείλει, εάν το επιθυμεί, να κατέλθει του Προεδρείου και μετά την τοποθέτηση από του βήματος να μην προεδρεύσει εκ νέου στην ίδια συνεδρίαση, επιτέθηκε στον βουλευτή του Ποταμιού και με απαξιωτικές εκφράσεις: «Δεν λέτε τα στοιχειώδη, υπάρχουν νόμοι, μην δημιουργείτε εντυπώσεις. Μιλάτε χωρίς να γνωρίζετε τους νόμους. Οφείλω να σας επαναφέρω στην τάξη» ήταν μερικές από τις φράσεις της, με τις οποίες διέκοπτε συνέχεια τον ομιλητή.

Και όταν ο κ. Αμυράς την κάλεσε «Αν θέλετε, να κατεβείτε από την έδρα και να αντιπαρατεθείτε μαζί μου», η εκ των αντιπροέδρων της Βουλής – βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Ναι αυτή τη δουλειά θα κάνουμε τώρα…».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.