Συμφωνία για αξιολόγηση μέσα στον Δεκέμβριο

31/10/17 • 09:01 | UPD 31/10/17 • 09:01

Δεν βλέπουν πρόσθετα μέτρα για το 2018 στις Βρυξέλλες

Την εκτίμηση ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο εντός του Δεκεμβρίου έκανε χθες η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ερωτηθείσα σχετικά με τα αποτελέσματα των συζητήσεων των επικεφαλής των θεσμών με την κυβέρνηση, την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, η Ανικα Μπράιντχαρντ απάντησε ότι οι συζητήσεις ήταν «καλές και εποικοδομητικές» και πως ο στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας τον Δεκέμβριο.

Οι επικεφαλής θα επιστρέψουν στην Αθήνα την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, ενώ η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Εurogroup είναι στις 4 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε, θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις από τις έδρες με στόχο τη σύγκλιση σε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα ανοιχτά ζητήματα της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, στις συζητήσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα διαπιστώθηκε ότι υπάρχει διάθεση από όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τη συνεδρίαση του Εurogroup, στις 4 Δεκεμβρίου.

Η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι πιο εύκολο να γίνει, ωστόσο από εκεί και πέρα θα πρέπει να μεσολαβήσει και η υλοποίηση όλων των προαπαιτουμένων, ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Δεν βλέπουν πρόσθετα μέτρα για το 2018 στις Βρυξέλλες

Σε σχέση με το δημοσιονομικό η εκτίμηση που κυριαρχεί στη βελγική πρωτεύουσα είναι πως για το 2017 δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ενώ για το 2018 με βάση τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι η «τρύπα» που υπάρχει θα μπορούσε να καλυφθεί χωρίς πρόσθετα μέτρα. Ωστόσο, θεωρούν πως είναι ακόμη νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους του 2018.

Πάντως, στη βελγική πρωτεύουσα θέλουν να κλείσει το ελληνικό ζήτημα στο Εurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να γίνει υπό τις καλύτερες συνθήκες η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης στις 15 Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθεί η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Η συζήτηση θα γίνει με βάση προτάσεις που θα υποβάλει η Κομισιόν στις 6 Δεκεμβρίου.

Νίκος Μπέλλος 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Copy link
Powered by Social Snap