Διαφορά και στην παράσταση νίκης

Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Η ΝΔ προηγείται με 13 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ

30/10/17 • 20:57 | UPD 30/10/17 • 21:16

Πολύ μεγάλη, δε, είναι η διαφορά στην παράσταση νίκης, καθώς ανέρχεται στις 46 μονάδες

Σταθερά μεγάλο παραμένει το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε νέα δημοσκόπηση διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) η ΝΔ έχει 13% μονάδες διαφορά. Συγκεκριμένα συγκεντρώνει ποσοστό 31% έναντι 18% του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πολίτες μεταξύ άλλων κλήθηκαν να δώσουν τις απαντήσεις τους σχετικά με το πώς οι ίδιοι αποτιμούν το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αλλά και πώς βλέπουν τη συμφωνία για τα F-16. Παράλληλα, αποτυπώνεται ποια είναι τα μετεκλογικά σενάρια που οι ίδιοι προκρίνουν.

Πολύ μεγάλη, δε, είναι η διαφορά στην παράσταση νίκης, καθώς ανέρχεται στις 46 μονάδες: 65,% «βλέπουν» επικράτηση της ΝΔ στις επόμενες εκλογές, ενώ το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται μόλις σε 19,5%.

Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι, η ΝΔ συγκεντρώνει 31% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 30,5% στη σφυγμομέτρηση του Σεπτεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει 18% έναντι 17,5%, η ΧΑ παραμένει σταθερή στο 7%, η ΔΗΣΥ καταγράφει μικρή πτώση με 6,5% έναντι 7,5%, το ΚΚΕ 5,5% έναντι 6,5%, Το Ποτάμι 1,5% έναντι 1%, οι ΑΝΕΛ 2,5% έναντι 2% η Ένωση Κεντρώων 3% έναντι 2% και η Πλεύση Ελευθερίας 2% (χωρίς ποσοστό στο προηγούμενο γκάλοπ).

«Άλλο κόμμα» απαντά το 7% των ερωτηθέντων, 16% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ», «άκυρο/λευκό» θα ψήφιζε το 5,5%, ενώ 11% θα απείχε από την εκλογική αναμέτρηση.

  • Save

Ακόμη, το 37% εκτιμά ότι καταλληλότερος για τη θέση του πρωθυπουργού είναι ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το 22% ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. «Κανένας» απαντά το 37%, ενώ 4% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Ακόμη, η μεγάλη πλειονότητα της κοινής γνώμης, περίπου οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες, (75,5%) εκτιμά ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 16,5% δηλώνει ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και το 8% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

  • Save

Παράλληλα, το 56% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από το έργο της κυβέρνησης, 35,5% απαντά ότι δεν είναι ικανοποιημένο, αλλά δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, ενώ μόνο το 6,5% δηλώνει ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, αθροιστικά το 50% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η κατάσταση σίγουρα (26,5%) ή μάλλον (23,5%) θα χειροτερέψει. 37% θεωρούν ότι η κατάσταση θα παραμείνει η ίδια, 9,5% πιστεύουν ότι μάλλον θα βελτιωθεί και 2,5% θεωρούν ότι σίγουρα θα βελτιωθεί, με τους αισιόδοξους να αθροίζουν ποσοστό 12%. 1% των πολιτών απαντά αυθόρμητα ότι η κατάσταση θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις.

Σε σχέση με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, τη συνάντηση με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τις συμφωνίες που υπογράφηκαν, η πλειονότητα των ερωτηθέντων (46,5%) δηλώνει ότι η επίσκεψη δεν απέβη προς όφελος της χώρας, 31% θεωρεί ότι είναι ωφέλιμη για τη χώρα, ενώ 22,5% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ. Το 47,5% των πολιτών εκτιμά ότι η επίσκεψη δεν ενίσχυσε το ηγετικό προφίλ του κ. Τσίπρα, ενώ 43,5% εκτιμά ότι το ηγετικό προφίλ του πρωθυπουργού ενισχύθηκε.

Όσον αφορά στο κυβερνητικό σχήμα που οι πολίτες θέλουν να προκύψει μετά τις επόμενες εκλογές, το 36% ζητά αυτοδυναμία ΝΔ ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ, το 23,5% ζητά αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, 10,5% των ερωτώμενων απαντούν αυθόρμητα ότι προτιμούν οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας, ενώ 30% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Copy link
Powered by Social Snap