«Αναγκαία η αναβάθμιση»

Τσίπρας: Δεν θα υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη για τα F-16

27/10/17 • 11:22 | UPD 27/10/17 • 11:45

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως θα υπάρξει απόλυτη διαφάνεια στην συμφωνία για την αναβάθμιση των F16

Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας δίνει στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως θα υπάρξει απόλυτη διαφάνεια στην συμφωνία για την αναβάθμιση των F16, κόβοντας «μαχαίρι» το ενδεχόμενο εξοπλιστικών.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού επέμεινε στη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος που, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα γίνει σε βάθος δεκαετίας αναρωτώμενος «δεν είναι πολλά αφού επείγει;». Παράλληλα επέκρινε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν αξιοποίησε το χαρτί της Σούδας προτείνοντας να συγκροτηθεί ένα συμβούλιο εθνικής ασφαλείας.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες αγορές

«Μέσα απ’ την κερκόπορτα των ΑΩ δόθηκαν μίζες, γιγαντώθηκαν ιστορίες διαπλοκής. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Δεν πρόκειται να συμπεριλάβουμε σε αυτή τη συμφωνία και σε καμία συμφωνία που μπορεί να κάνουμε στο μέλλον αντισταθμιστικά οφέλη. Αφήνω μονάχα μια πιθανότητα εξαίρεσης εκτός από την ΕΑΒ και αυτά σαφώς κοστολογημένα» είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας «εμείς τιμούμε και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου».

Σύμφωνα με όσα είπε για το κόστος «θα συμπεριληφθεί στην δαπάνη που υπάρχει για τους εξοπλισμούς στο υπουργείο Άμυνας, άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για καινούρια δαπάνη»

Επιχειρώντας να εξηγήσει τι έγινε στις δαπραγματεύσεις είπε ότι στο Letter of Request (LOR) ζητήθηκε μια τιμή προσφοράς για την αναβάθμιση του συνόλου του στόλου ή μέρους του στόλου των F-16.

«Το σύνολο των αεροσκαφών ήταν 123. Ζητήσαμε από το Κογκρέσο έγκριση για το σύνολο των αεροσκαφών. Το Κογκρέσο ενέκρινε το ανώτατο ποσό. Στην περίπτωσή μας το ανώτατο ποσό είναι περίπου 2,4 δισ. δολάρια ή 2 δισ. ευρώ. Το δικό μας το ταβάνι είναι το 1,1 δισ. ευρώ. Τόσο απλά. Δαπάνη σε βάθος 10ετίας, δηλαδή περίπου 100 εκατομμύρια το χρόνο» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Αυτή είναι η αγορά του αιώνα… Οι δαπάνες, οι σπατάλες…» πρόσθεσε επικαλούμενος το παράδειγμα του τι είχε συμβεί επί υπουργίας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου για παραλαβή F-16 όταν «το ανώτατο όριο ήταν 3,6 δισ. δολάρια και τελικά αυτό που δώσαμε ήταν 1,7 δισ. δολάρια».

«Θα έρθει η απάντηση, θα τη δουν τα επιτελεία, θα ενημερωθεί η Βουλή κι έπειτα θα αποφασίσουμε το ύψος της συμφωνίας. Με το που θα έρθει η απάντηση από την αμερικανική πλευρά σχετικά με τις τιμές και την ακριβή αναβάθμιση των F-16 στις 3 Νοεμβρίου θα τεθεί υπόψιν και της επιτροπής Εξοπλισμών» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Αναγκαία χθες η αναβάθμιση των F-16

Σύμφωνα με τον ίδιο η αναβάθμιση του στόλου είναι αναγκαία «τώρα, τώρα, χθες». «Οι επιλογές που έχουμε είναι δύο: Ή να ακούσουμε τις επανειλημμένες συστάσεις ή να τις αγνοήσουμε για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Η επιλογή η δική μας είναι να τους ακούσουμε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας το επιχείρημα ότι «λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας των αεροσκαφών καθίσταται αβέβαιη ή και αδύνατη η αναβάθμιση στο μέλλον κι αν τη αφήσουμε για το μέλλον σίγουρα θα είναι πολύ ακριβότερη».

Υποστήριξε τέλος ότι «εδώ στήθηκε σπέκουλα επικοινωνιακή από κάποιους είτε από άγνοια, είτε από δόλο», έκανε λόγο για «φαιδρότητα επειδή υπήρξε σαφής ενημέρωση αλλά και σαφής τοποθέτηση και αναφέρομαι στις διαρροές που έγιναν απ’ την πλευρά της ΝΔ».

Όσον αφορά, δε, το θέμα της Σούδας απάντησε ότι «δεν μπορώ να απαντήσω γιατί δεν έθεσα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης κάτι που δεν μας απασχόλησε» ενώ για την πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη σχετικά με το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας είπε ότι «αξίζει να συζητήσουμε την ιδέα σας, ωστόσο δεν είναι ώριμη ακόμη, ωστόσο στα ζητήματα αυτά χρειάζεται ενημέρωση, συνεννόηση και ευρύτατες συναινέσεις».

Θεοδωράκης: Δεν είναι πολλά τα 10 χρόνια για το πρόγραμμα αναβάθμισης 

Τη συζήτηση άνοιξε με μια σειρά ερωτημάτων για το θέμα του εκσυγχρονισμού των F-16 ο Σταύρος Θεοδωράκης με αιχμή τη διάρκεια του προγράμματος που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη θα είναι 10 έτη.

«Δεν είναι πολλά τα 10 χρόνια για ένα πρόγραμμα που επείγει;» ρώτησε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στο κόστος του προγράμματος: «Για πόσα δισ. μιλάμε για την αναβάθμιση των F-16; Πού θα βρεθούν τα λεφτά; Σε βάρος ποιας πολιτικής θα βρεθούν τα χρήματα; Με ποιο τίμημα, σε πόσα χρόνια και με ποιους ρυθμούς;».

«Έπρεπε να απαντήσετε σε αυτά τα ερωτήματα στο εσωτερικό πριν φανείτε γαλαντόμος στο εξωτερικό» σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης ρωτώντας, επίσης, για τα ανταλλάγματα βάσει των οποίων δόθηκε η συναίνεση για επέκταση της συμφωνίας για τη βάση της Σούδας.

«Εμείς δεχόμαστε ότι ο εκσυγχρονισμός επείγει γιατί απειλείται η ισορροπία δυνάμεων, τότε εδώ δεν πρέπει να κάνουμε χρήση του διαπραγματευτικού χαρτιού της Σούδας;» συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης.

«Μπήκατε μόνο για να δώσετε στο Λευκό Οίκο» πρόσθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού δηλώνοντας ότι δεν εμπιστεύεται τον κυβερνητικό εταίρο και υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Τα fake news είναι υπόθεση που ξεκινά από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Στη δευτερολογία του ο Σταύρος Θεοδωράκης αρχικά απάντησε επί της αιχμής για fake news που άφησε ο πρωθυπουργός στην απάντησή του. «Τα θέμα των fake news είναι μια υπόθεση που ξεκινάει από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και αν θέλετε να συζητήσουμε γι αυτό θα πρέπει να κάνετε την αυτοκριτική σας για ένα διάστημα που τα είχατε χρησιμοποιήσει εναντίον των αντιπάλων σας».

«Λίγο ακόμη και θα μας λέγατε ότι ο Τραμπ κινητοποίησε και τους Αμερικανούς τουρίστες να έρθουν στη χώρα μας» εξαπέλυσε το δικό του «καρφί» ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Μάθαμε ότι ο κ. Τραμπ ενδιαφερόταν και για το Ελληνικό. Σε ποια χώρα ξεκίνησαν οι επενδύσεις; Σε ποια χώρα ξεκίνησαν τα έργα στο Ελληνικό;» συνέχισε σε υψηλούς τόνους ο κ. Θεοδωράκης

Επέμεινε, δε, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Δεν απαντήσατε στα σημαντικά ερωτήματα που έχει η κοινή γνώμη:Ποιο είναι το σχέδιό σας για την άμυνα και ποιος το αποφασίζει; Και γιατί η Σούδα σ’ αυτότο σχέδιο είναι μια υποσημείωση;».

Χαρακτήρισε, τέλος, επιζήμια την άποψη του πρωθυπουργού ότι δεν είναι επί του παρόντος να μιλήσουμε για τη Σούδα. «Με βάση τη Σούδα θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την άμυνα της χώρας, οικονομικά ανταλλάγματα και μια ισχυρότερη θέση της χώρας» κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.