Επανακατέθεσε το νομοσχέδιο

Ψήφο εμπιστοσύνης σε ομογενείς και όσους έφυγαν στα χρόνια της κρίσης προτείνει η ΝΔ

24/10/17 • 08:55 | UPD 24/10/17 • 08:55

Ο αρχηγός της Ν.Δ. θέτει τον πρωθυπουργό προ των ευθυνών του ζητώντας έμπρακτη στήριξη της ομογένειας

Να θέσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προ των ευθυνών του σε σχέση με το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό επιδιώκει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρωτοβουλία επανακατάθεσης της πρότασης νόμου που «για λόγους άγνωστους», όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, δεν έχει συζητηθεί επί 18 μήνες, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε θέσει το ζήτημα και τον περασμένο Απρίλιο στον Πρόεδρο της Βουλής, εγείροντας ευρύτερα ζητήματα υποβάθμισης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Αφορμή ωστόσο για τη νέα πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτέλεσε το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και όσα ανέφερε σε σχέση με τον ρόλο της ομογένειας. Καλείται πλέον ο κ. Τσίπρας να φύγει από το επίπεδο των λόγων και «να αποδείξει έμπρακτα ότι στηρίζει την ομογένεια», όπως σημειώνουν παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι σε δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά το ταξίδι στις ΗΠΑ «θα έχει και ο ίδιος πια αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι να χορηγήσουμε αυτό το δικαίωμα σε όλους τους Ελληνες, οι οποίοι κατοικούν εκτός Ελλάδος».

Ο αρχηγός της Ν.Δ. θέτει τον πρωθυπουργό προ των ευθυνών του ζητώντας έμπρακτη στήριξη της ομογένειας

Σύμφωνα μάλιστα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, επιβάλλεται να δώσουμε αυτό το δικαίωμα όχι μόνο στους ομογενείς, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα εδώ και δεκαετίες, αλλά και στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι κατά εκατοντάδες χιλιάδες έφυγαν από τη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης». «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γιατί η πρόταση νόμου δεν έρχεται προς συζήτηση στη Βουλή», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σκληρή γραμμή

Στο μεταξύ τη στρατηγική της Ν.Δ. το επόμενο διάστημα θα αναπτύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι. Αναμένεται να ασκήσει σκληρή κριτική για την πορεία της οικονομίας και την απόσταση που μεγαλώνει από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. για την κυβερνητική επιλογή της υπερφορολόγησης, για τη μεταρρυθμιστική αμφιθυμία και για την αδυναμία της κυβέρνησης να δημιουργήσει προϋποθέσεις για ισχυρή ανάπτυξη.
Παράλληλα, θα αναφερθεί και στο θετικό μήνυμα της ίδιας της Ν.Δ., όπως αυτό εκπέμπεται στην ελληνική κοινωνία με την ολοένα και μεγαλύτερη επεξεργασία των προγραμματικών θέσεων μέσα από τις προσυνεδριακές διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει από τη Νίκαια και την Πάτρα και θα συνεχιστούν στις 31 Οκτωβρίου στα Ιωάννινα.

Εμφαση και στους δεκάδες χιλιάδες νέους οι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα μας κατά τα χρόνια της κρίσης

Κλίμα ανασφάλειας

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να δώσει έμφαση και στα ζητήματα ασφάλειας που παραμένουν πολύ ψηλά στη γαλάζια αντιπολιτευτική ατζέντα. Στην Πειραιώς δεν κρύβουν μάλιστα την έντονη ανησυχία τους για τα φαινόμενα ανομίας, ειδικά μετά και τα προχθεσινά αλλεπάλληλα περιστατικά που σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα λίγων ωρών στην πρωτεύουσα.

Ο τομεάρχης Εθνικής Αμυνας, Βασίλης Κικίλιας, κατήγγειλε ότι «η άνανδρη επίθεση κατά των ευέλπιδων επιβεβαιώνει το κλίμα ανασφάλειας το οποίο επικρατεί και στην πρωτεύουσα και σε ολόκληρη τη χώρα» και σχολίασε: «Προφανώς, για τον κ. Τσίπρα το θέμα είναι ίσως ανεπίκαιρο. Εμείς, ως Ν.Δ., έχουμε πρωτίστως την απαίτηση να βρεθούν οι δράστες».

Οι αιχμές του στελέχους της Ν.Δ. σχετίζονται με παλαιότερη αναφορά του κ. Τσίπρα στη διάρκεια επίκαιρης ερώτησης που είχε συζητηθεί στην «Ωρα του Πρωθυπουργού», ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι επίκαιρο, ενώ με πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει διεξαχθεί και προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της ασφάλειας.

Η πρόταση της Ν.Δ.

* Δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους Ελληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές, στον τόπο της διαμονής τους, αρκεί να είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια της χώρας μας.

* Δεν αφορά μόνο τους ομογενείς, αλλά και όλους τους Ελληνες που έφυγαν τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης.

* Οι ψήφοι τους θα προσμετρώνται στο πανελλαδικό ποσοστό των κομμάτων. Επί της ουσίας, θα ψηφίζουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

* Οσοι από τους Ελληνες πολίτες του εξωτερικού προτίθενται να ψηφίσουν θα πρέπει να ενημερώσουν εγγράφως το αργότερο 60 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών το προξενείο που είναι αρμόδιο για την περιφέρεια στην οποία διαμένουν. Στη συνέχεια τα στοιχεία αυτά θα αποστέλλονται στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θα καταρτίζει τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

achondropoulos@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Copy link
Powered by Social Snap