για την αναβάθμιση των μαχητικών

Η τρόικα προσγειώνει τον Τσίπρα μετά τις… αναταράξεις για τα F-16

22/10/17 • 16:48 | UPD 22/10/17 • 16:48

Η πανάκριβη συμφωνία για τα μαχητικά συγκέντρωσε τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκάλεσε προβληματισμό στις Βρυξέλλες και δυσφορία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Στον απόηχο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το κυβερνητικό επιτελείο ετοιμάζεται για την απότομη επιστροφή στην πραγματικότητα, με την άφιξη αύριο στην Αθήνα των κλιμακίων των θεσμών για τις διαπραγματεύσεις για την κρίσιμη τρίτη αξιολόγηση.

Η συμφωνία για την αναβάθμιση των μαχητικών F-16 έναντι 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και η σημειολογία της εικόνας του Αλέξη Τσίπρα να υπογράφει υπό το αυστηρό βλέμμα του Ντόναλντ Τραμπ, προκαλούν αμηχανία αλλά και έντονη δυσφορία εντός του ΣΥΡΙΖΑ, που για μια ακόμη φορά βλέπει να θρυμματίζεται το λεγόμενο αριστερό του προφίλ. Παρά τις θριαμβολογίες του Μεγάρου Μαξίμου, που συνοδεύτηκαν από τις κραυγές του Παύλου Πολάκη στο Facebook, το αποτέλεσμα της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως θετικό, καθώς η Ελλάδα έδωσε όλα όσα της ζητήθηκαν, αλλά έλαβε μόνο υποσχέσεις.

Την ίδια στιγμή, το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» από τα Μνημόνια, που εξακολουθεί να συντηρεί η κυβέρνηση, δείχνει να ξεθωριάζει όλο και περισσότερο, καθώς η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα και η καθυστέρηση στην υλοποίηση των 95 προαπαιτούμενων προμηνύουν «καυτό» χειμώνα, με ορατό το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων. Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τον επόμενο χρόνο φαντάζει από υπερβολικά αισιόδοξος έως ανεδαφικός, ενώ αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την πορεία του ΑΕΠ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς από την ανάπτυξη του 0,7% που είχε καταγραφεί το 2014, η χώρα πέρασε σε ύφεση 0,3% το 2015 και σε ύφεση 0,2% το 2016.

Το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει να δώσει ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, καθώς στις προηγούμενες δυο αξιολογήσεις τα χρονοδιαγράμματα που είχε θέσει είχαν τιναχθεί στον αέρα, με τη χώρα να «φλερτάρει» και πάλι επικίνδυνα με τη χρεοκοπία. Πάντως, με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο η αξιολόγηση να κλείσει εντός του τρέχοντος έτους.

Αμερικανικές μπίζνες

Για το Μέγαρο Μαξίμου η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες και η θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν υψηλού συμβολισμού. Ωστόσο, η πανάκριβη συμφωνία για τα F-16 συγκέντρωσε τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης (με το ΚΚΕ να κάνει λόγο ακόμη και για «στριπτίζ στην Αμερική»), ενώ προκάλεσε προβληματισμό στις Βρυξέλλες, που παρασκηνιακά διατυπώνουν ενστάσεις για το υψηλό κόστος. Την ίδια στιγμή, η συμφωνία συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με στελέχη της Κουμουνδούρου να εκφράζουν τη δυσφορία τους για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα των εξοπλισμών αλλά και για σειρά άλλων ζητημάτων που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα.

Η πανάκριβη συμφωνία για τα μαχητικά συγκέντρωσε τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκάλεσε προβληματισμό στις Βρυξέλλες και δυσφορία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης είναι ο πρώτος που «απασφάλισε» ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη συμφωνία αναβάθμισης των F-16, διατυπώνοντας μάλιστα το ερώτημα αν «σε καιρούς δύσκολους μπορούμε να αγοράζουμε αυτά τα όπλα», ενώ επισήμανε με νόημα πως το ζήτημα αυτό δεν είχε συζητηθεί νωρίτερα και πως τη συμφωνία την άκουσε «από το στόμα του Τραμπ». Ο πρώην υπουργός Παιδείας δήλωσε (24/7 Fm) πως «πρέπει να υπάρχει και κοινωνική ασφάλεια στη χώρα μας. Και σκέφτομαι ότι δίνουμε 2,4 δισ. δολάρια ως οροφή λέει για να πάρουμε ανταλλακτικά για τα F-16, την ίδια ώρα που δεν έχουμε ανταλλακτικά για τα ασθενοφόρα και τα πυροσβεστικά».

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του χρόνου ο Νίκος Φίλης μαζί με ακόμη 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά τους για την αναβάθμιση των F-16, προκαλώντας ενδοκυβερνητικές τριβές. «Κανείς δεν είναι χαρούμενος όταν μιλάμε για εξοπλισμούς», τόνισε (Real) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος έσπευσε να επαναλάβει πως το κόστος είναι 1,1 δισ. ευρώ και όχι 2,4 δισ. ευρώ όπως επισήμως υποστηρίζει η αμερικανική πλευρά. Ωστόσο, η ανακοίνωση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια (DSCA), που κάνει λόγο για εκτιμώμενο κόστος 2,4 δισ. ευρώ προκαλεί κύμα αντιδράσεων στα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούν από τον πρωθυπουργό να ενημερώσει τη Βουλή για το ζήτημα. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας, που αναμένεται να γίνει αυτή την εβδομάδα, το θέμα των εξοπλισμών θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον, ενώ και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσουν εξηγήσεις από τον Πάνο Καμμένο για τις αποφάσεις που έλαβε.

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

iasonasvel@yahoo.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Copy link
Powered by Social Snap