Παρουσίασε το σχέδιό του

Τετ α τετ Μητσοτάκη με επιτρόπους για το πρόγραμμα της ΝΔ

19/10/17 • 08:21 | UPD 19/10/17 • 08:21

Μπαράζ επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους με έμφαση σε επενδύσεις, Δημόσιο και εκπαίδευση

Το ελληνικής ιδιοκτησίας μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ν.Δ. βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών που πραγματοποιεί από χθες στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρουσιάζει σε κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους το «γαλάζιο» σχέδιο με το οποίο φιλοδοξεί να βάλει τέλος, ως πρωθυπουργός, στην πολιτική της υπερφορολόγησης που έχει επιλέξει η σημερινή κυβέρνηση και να οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από την κρίση και σε ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Μία ημέρα πριν από τη συνάντηση με τον ίδιο τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, που έχει προγραμματιστεί πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ, ο κ. Μητσοτάκης είχε συνομιλίες με Ευρωπαίους επιτρόπους, με τους οποίους συζήτησε για τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα.

Σε ίδια… τροχιά

Και στις δηλώσεις του αμέσως μετά δεν έκρυψε τη διαπίστωση ότι το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της Ν.Δ. «συμπίπτει με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

«Οταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις, μιλάμε πρωτίστως για επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πολλές και καλύτερες δουλειές, για τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, για το πώς το Δημόσιο θα γίνει πιο αποτελεσματικό προς όφελος των πολιτών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Σε αυτό το επίπεδο, το σχέδιο της Ν.Δ. συμπίπτει με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραβρέθηκε χθες σε γεύμα εργασίας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημήτρη Αβραμόπουλου και στο οποίο συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για ζητήματα Εργασίας, Ανάπτυξης, Επενδύσεις και Ανταγωνιστικότητα, Γίρκι Κατάινεν, οι επίτροποι Δημήτρης Αβραμόπουλος (Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων), Γκίντερ Ετινγκερ (Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων), Χρήστος Στυλιανίδης (Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων), Φιλ Χόγκαν (Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης), Κάρλος Μοέδας (Ερευνας, Επιστημών και Καινοτομίας) και Γκαμπριέλ Μαρίγια (Ψηφιακών Τεχνολογιών).

Εμπιστοσύνη

Πηγές της Ν.Δ. σημείωναν με ικανοποίηση ότι οι επίτροποι υποδέχτηκαν τον κ. Μητσοτάκη «ως τον πολιτικό που θα κερδίσει τις εκλογές και αυτόν που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών χωρίς να δίνει υποσχέσεις που δεν μπορεί να εκπληρώσει». Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο σχέδιο που θα εφαρμόσει ο ίδιος ως πρωθυπουργός και οι ερωτήσεις αφορούσαν την ουσία των προτάσεων της Ν.Δ. χωρίς -όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές- να γίνει αναφορά «στη σημερινή κυβέρνηση και σε πιθανές ημερομηνίες και σενάρια εκλογών».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικεντρώθηκε κυρίως «στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα με αξιολόγηση, στις επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, σ’ ένα σύστημα εκπαίδευσης που θα δώσει τα εφόδια στους πολίτες του αύριο και στην υιοθέτηση μιας σειράς καλών ευρωπαϊκών πρακτικών», ενώ ξεκαθάρισε ότι μεταρρυθμίσεις «δεν σημαίνουν απολύσεις και αυξήσεις φόρων».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση και με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, υπεύθυνο για θέματα ευρώ και κοινωνικού διαλόγου, Βάλντις Ντομπρόφσκις, με τον οποίο θα συναντηθεί εκ νέου σήμερα, εκτός αρχικού προγράμματος, καθώς και με τους επιτρόπους Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, Μεταφορών Βιολέτα Μπουλκ και Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, Κάρμενου Βέλα.

Σήμερα το μεσημέρι θα γίνει η συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ νωρίτερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Γιόζεφ Ντολ. Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ και με τον γ.γ. του ΕΛΚ, Αντόνιο Λόπεθ Ιστούριθ.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
achondropoulos@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου